Emigreren voor Nike

home | 24 okt 2006 | Onbekende auteur |

EMIGREREN Hoe ver ga je voor een grote klant? Voor haar account Nike opent Winkelinrichter P2 uit Heemstede een kantoor in Portland, Oregon. Oprichter Frank Paulus emigreert.

“Nike doet ongeveer dertig procent van onze omzet. Dat klinkt comfortabel, maar misschien ook riskant: als Nike afscheid neemt, verliezen we een belangrijk deel van ons inkomen. Daar staat tegenover dat er een meerjarige afspraak is vastgelegd in een contract. Ook Nokia is een grote klant. Nokia en Nike samen bepalen net niet de helft van onze omzet”, vertelt directeur Erik Paulus. Broer Frank ontbreekt. Die heeft begin juli zijn hele hebben en houwen opgepakt om naar Portland te verhuizen. Vrouw en twee peuters van anderhalf zijn hem gevolgd.

De conceptbedenkers hebben zich sinds de oprichting in 1988 nauwelijks geprofileerd. Toch geldt P2 wereldwijd als een toonaangevende bouwer van winkelformules. Het bedrijf, deels in handen van mede-aandeelhouder Huub van Leuven, telt pakweg 110 medewerkers en kent spectaculaire accounts als Nike, Nokia en Honda. Helemaal aan het begin van dit jaar is er een kantoor in New York geopend, nu volgt dus Portland, letterlijk bij Nike om de hoek.
“We richten winkels over de hele wereld in. Een eigen vestiging in de VS ligt dan voor de hand. Eerst kwam New York in het vizier, daar zitten alle flagshipstores van mondiale formules. Ook een belangrijke reden is de nog redelijk beperkte vliegafstand naar the big apple, plus het relatief kleine tijdsverschil. Maar toen Nike hoorde van onze komst naar New York vroegen ze meteen of we een vestiging in Portland wilden openen”, vertelt Erik, die erbij benadrukt dat Portland vanuit Amsterdam zes uur verder vliegen is. Ook het tijdsverschil met Nederland is stukken groter: het is er negen uur vroeger.

Meester-knecht?
Het neerstrijken in Portland moet niet uitgelegd worden als een dwingend verzoek van de sportgigant, vindt Paulus. En al helemaal niet als een meester-knechtverhouding. P2 is een autonoom bedrijf dat eigenhandig beslissingen wil nemen. Dat er toch een kantoor kwam in de buurt van Nike USA is vooral gemak, reageert Erik. “Er ontstaan meer kansen.” Eerder had hij zijn broer aan de lijn. Goed nieuws, vertelde deze, P2 mag een belangrijke flagshipstore van Nike inrichten.
Strikt genomen verandert er eigenlijk helemaal niks in de relatie met Nike, vinden de twee. Dat P2 nu een nieuwe flagshipstore mag inrichten, komt misschien omdat de ondernemers dichter bovenop het Amerikaanse hoofdkantoor zitten, maar ook zonder eigen kantoor in Portland was die opdracht wellicht binnengesleept. “Ik wil evenmin zeggen dat we ons bedrijf volledig in dienst hebben geteld van Nike. We zaten immers al in New York. We wilden ons al vestigen in Amerika. Dat Frank nu in Oregon zit, mag uitgelegd worden als een extra service richting Nike. We creëren daarmee voor onszelf nieuwe ondernemingskansen.”

Vastbijten
Wat betreft het zakelijke verkeer in Amerika: dat is Erik en Frank tien keer meer tegengevallen dan ze oorspronkelijk verwachtten. “Je hebt het idee dat het er qua regelgeving meevalt in ondernemersland. Maar we moesten ons toch stevig vastbijten in de zakelijke sores. Het is écht de Verenigde Staten: in de ene staat gelden heel andere wetten dan in de volgende regio. En ook het intermenselijke verkeer is er heel anders. Nederlanders zijn vrij direct en losjes. In Amerika is men veel afstandelijker.” (HS)


Go west?

- Knoop contacten aan met organisaties ter plekke. P2 onderhoudt relaties met The Bank of America en Ernst & Young, die het bedrijf ondersteunen bij het Amerikaanse zakendoen.
- P2 heeft gekozen voor een Delaware-constructie. Dat is een Amerikaanse bv die coast to coast rechtsgeldig is.
- Volg lessen over Amerikaanse etiquette. De VS lijkt op Nederland, maar is toch compleet anders. Het zakenleven is zakelijker en afstandelijker.
- Frank wil ooit nog terug naar Nederland. “We hebben gezorgd voor een goed thuishonk. Hij en zijn gezin komen drie keer per jaar terug.”

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout