Costa Rica: Leguanenman

home | 25 okt 2006 | Onbekende auteur |

Wie: Edsart Besier (34), eigenaar van bouwbedrijf Eco Development in Punta Uva

“Als 21-jarige jongen vertrok ik uit Nederland. Vooral omdat ik het niet zag zitten om mijn hele leven van negen tot vijf te werken. Toen heb ik hier mijn eigen boomhuis gebouwd. Nu bouw ik vakantiewoningen, maar ook residenties voor buitenlanders die emigreren naar Costa Rica. Vorig jaar, pas na twaalf jaar, is daar mijn bouwbedrijf uit voortgekomen.
Afhankelijk van de hoeveelheid projecten heb ik tussen de twaalf en vijftien mensen in dienst. Het is wel eens lastig om met Costa Ricanen af te spreken. Werknemers en instanties zijn niet zo punctueel als in Nederland. Daarom plan ik verschillende projecten tegelijk in, zodat er altijd wel ergens gewerkt wordt. Na een tijdje heb ik een Costa Ricaan aangenomen die de personeelszaken regelt. Ik weet niet precies hoe het komt, maar het aansturen van mijn mensen gaat nu een stuk vlotter. Of ze hier last hebben van stress? Dat woord kennen ze niet eens!”

Startkapitaal
“Om mijn bedrijf op te zetten heb ik nooit startkapitaal hoeven te verzamelen, zoals in Nederland. Zo werkt het hier niet. Een bouwvergunning regel ik door de juiste persoon te helpen. Dat is vrij gebruikelijk, ik zou het niet direct corrupt willen noemen. Laatst werd ik aangehouden, omdat er geen nummerbord op mijn auto zat. Als ik niet zou betalen, zou mijn auto worden ingenomen. Dus heb ik de heren 2.000 colonnes gegeven, zo’n drie euro. Veel te weinig voor een buitenlander. Dit overkomt ook de Costa Ricanen, hoor. Alleen wilde ze van mij wat meer geld zien.
De treehouses bouw ik van duurzaam natuurlijk materiaal. Ik vind het gewoon doodzonde om bomen van honderden jaren oud te kappen en tot planken te verwerken. Dus gebruik ik omgevallen of afgebroken hout. Met ossen slepen we het de jungle uit. Bamboe is ook een verantwoord alternatief. Het grote voordeel is dat het snel groeit. Oogsten kan al na drie jaar.”

Zendertje
“Sinds 2000 zet ik me ook in voor het behoud van de groene leguaan. Het beestje wordt hier met uitsterven bedreigd. De lokale bevolking smult van het dier. Een echte Costa Ricaanse lekkernij. Wij proberen uitsterven tegen te gaan door zelf leguanen te kweken. Een aantal dieren is uitgezet met een zendertje, zodat we meer te weten komen over hun soortgenoten, hun gedrag en eetpatronen. De rest loopt weer vrolijk rond in natuurpark Gandoca-Manzanillo.
Het leven in Costa Rica bevalt me prima. Mijn bedrijf loopt eigenlijk vanzelf, maar ik hoop mijn werk nog te professionaliseren. Behoefte om terug te gaan naar Nederland? Nee, die heb ik totaal niet.”

www.costaricatreehouse.com


 

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout