Checklist zakenreis

internationaal | 12 apr 2010 | Sprout.nl |
Time square

Als je nauwelijks tijd hebt je reis voor te bereiden, moet je efficiënt te werk gaan. Gebruik een checklist.

 

Kijk als eerste, in het geval je totaal onbekend bent met de plaats van bestemming, of er een negatief reisadvies is uitgevaardigd. Als dit niet zo is, moet je je afvragen of je een visum nodig hebt. Doe dit tijdig. In sommige gevallen kan de aanvraagprocedure tijdrovend zijn.

Daarna moet je navraag doen of je gevaccineerd moet worden. Ook dit moet ruim van tevoren gebeuren. Zeker als je naar een malariagebied gaat.

 

Voltage en wisselkoersen

Als je een laptop meeneemt, is het handig om te weten welk voltage wordt gebruikt op de plek van bestemming. Om daarachter te komen kun je terecht op de website van Voltageconverter.com. Daar staat ook vermeld of een speciale adapter benodigd is.

Voor je administratie is het belangrijk over de juiste wisselkoers te beschikken. In Latijns-Amerika, Afrika en Azië fluctueren die nog al. Het is niet nodig elke dag de laatste koersen op te schrijven in een notitieblok of je bankafschriften te controleren. Er bestaan wisselkoers-tools waarbij je je reisgegevens invoert. Vervolgens krijg je voor elke datum de dagkoers te zien. Nog handiger: er zijn ook goede apps voor de iPhone waarmee je wisselkoersen kunt berekenen.

Verder is het aan te raden van te voren te uit zoeken bij welke geldautomaten je terecht kunt met je Nederlandse bankpas. Zorg ook voor een creditcard. Die werkt namelijk overal.

 

Bellen en routeplannen

Neem voor vertrek contact op met je telefoonmaatschappij. Niet elke provider is werelddekkend. Op de website van GSM-world staat ook een uitgebreid overzicht van de dekking van per land en per netwerk. Vergeet niet het landnummer op te schrijven. Anders kun je geen lokale gesprekken voeren met uw gsm. Voor als je internetverbinding hebt, is Skype nog steeds de goedkoopste oplossing. 

Zorg ook dat u het nummer van de Nederlandse ambassade bij de hand heeft. Als je je paspoort onverhoopt verliest, kan dat je veel tijd besparen: zonder nooddocument kun je het land niet uit.

Verder kan het geen kwaad om vooraf het weerbericht te raadplegen, zeker als je van plan bent meerdere plekken te bezoeken. Op basis van die informatie kun je je kledingkeuze afstemmen. Als je een auto huurt, is het handig een landkaart of een stadsplan mee te nemen en wat reisinformatie te verzamelen.

Checklist afgewerkt? Dan rest je nog maar één ding: het horloge afstemmen op de lokale tijd.

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(1)
Pasfoto van Rob Kraaijenvanger
Beste redactie mag ik dit artikel aanvullen met een verwijzing naar ons weblog www.zaakenreizen.nl waar je ook een examplaar van ons nieuwe zakenreis magazine aan kunt vragen.
Groeten
Rob
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout