‘Veel Roemenen leggen nog eer in het ambacht’

home | 25 sep 2007 | Onbekende auteur |

Roemenië
Cor Geertsma
Softwarebedrijf ISDC

“In 1996 – ik was al directeur-eigenaar van ISDC - ontmoette ik Marcel Anghel in de Roemeense stad Cluj. Ik gaf daar les aan managers in voormalige Oostbloklanden. Marcel stelde me voor om samen een bedrijf te beginnen. Ik vroeg: ‘Wat heb je nodig, mijn geld of m’n kennis?’ Hij: ‘Je kennis. Ik zei: Dan ga ik keihard werken.’ Zo begonnen we in 1997 een joint venture, waar ik door de jaren heen gigantisch veel in geїnvesteerd heb. Maar met dat antwoord had-ie me wel.”

“Ik was toen al op zoek naar hoogwaardige programmeercapaciteit. Wij legden ons toe op maatwerk; IT-oplossingen voor bedrijfskritische processen bij grote bedrijven. Eind jaren negentig waren die bereid álles te betalen, als je maar goed, snel en betrouwbaar was. Ik begon in India, maar dat werkte niet. In 1998 ben ik er gestopt. We waren te klein. De outsource-industrie legde zich vooral toe op bulk. Daarnaast bleek mijn partner onbetrouwbaar. Kortom, ik ben er op mijn plaat gegaan.”

“Marcel bleek goudeerlijk. Zo rechtlijnig zelfs, dat hem een keer bijna heb moeten dwingen om een stel stratenmakers 500 Duitse mark te geven om een stoep voor ons nieuwe gebouw op tijd af te hebben. Ik verwachtte hoog bezoek, vandaar. Dat maakt hem on-Roemeens. Wij hebben onlangs ons derde pand gebouwd. Daar waren zo’n dertig autorisaties voor nodig. Dat duurt acht maanden, maar als je betaalt worden het er drie, en als je echt veel biedt, heb je ze in no time binnen. Op de Dutch-Rumanian businessclub in Cluj hoor je sterke verhalen over corruptie. Mijn stelregel is: begin er niet aan. Je komt er nooit meer vanaf. Er zijn ondernemers aan kapot gegaan.”

“Het niveau van de programmeurs hier is fantastisch. Veel Roemenen zijn hooggeschoold en leggen nog echt eer in het ambacht. Ze willen de beste programmeur zijn, waardoor wij reuzen als IBM kunnen verslaan.”

“Management skills en kennis van zakelijke processen zijn minder voorhanden. We verzorgen daar lesprogramma’s voor. Dat gebrek aan kennis heeft alles met het communistische verleden. Mensen denken alleen op de korte termijn en zijn bang om besluiten te nemen.


“Het is ook angst voor autoriteiten. Marcel en ik zijn een keer samen aangehouden door een politieagent, die ons nogal onbeschoft behandelde. Ik deed vooral mijn best om rustig te blijven, maar hij verstijfde. Ineens was hij een andere man. En dan besef je weer uit wat voor situatie deze mensen gekomen zijn.” (PdW)

 

 

ISDC ontwikkelt, implementeert en onderhoudt software applicaties voor grote en middelgrote organisaties. Van de 130 medewerkers werken er 90 programmeurs – in drie ontwikkelcentra in Roemenië. Directeur Cor Geertsma is ook voorzitter van de Nederlandse Business Club in Cluj

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout