Silk haalt 's werelds grootste VC binnen

financiering | 01 aug 2012 | Eric van den Outenaar |
Silk

De Nederlandse wonderboys van het semantische web zijn nu ook definitief in de Valley opgepikt. Ze hebben er een investering van 1,6 miljoen dollar weten los te peuteren. De grote vis: New Enterprise Associates. 

Dit fonds heeft het grootste aandeel in de tweede grote financieringsronde van de Amsterdamse startup. Ook neemt Atomico, sinds vorig jaar bij Silk aanboord, een deel van de investering voor zijn rekening. Verder zijn er een aantal informele investeerders bij betrokken: Anil Hansjee (ex-Google), Jens Christensen (ex-Ellerdale) en Philippe Cases (ceo Spoke Software). "Dit is een gedroomde investering voor ons", zegt medeoprichter Salar al Khafaji in een reactie tegen Sprout. "We kunnen nu ons team en product flink gaan opschalen." 

NEA is het grootste venture capital bedrijf ter wereld met een totaal gecommitteerd kapitaal van 13 miljard dollar. Het bedrijf kondigde vorige week zijn nieuwste fonds aan ter grootte van 2,6 miljard dollar, het grootste VC-fonds ooit. Peter Sonsini, General Partner bij NEA, sloot de deal met Silk: “We zijn onder de indruk van de visie van Silk en van de technologie die het team heeft ontwikkeld. We geloven dat Silk een grote impact zal hebben op de manier waarop mensen omgaan met gestructureerde informatie.”

New Entreprise Associates (NEA)  wordt door CNN Money genoemd als het beste bewaarde geheim van Silicon Valley.  Het is een van die investeringsfondsen die al sinds het eerste uur betrokken is bij investeringen in de regio, maar altijd een laag profiel heeft weten te behouden. Het is bijvoorbeeld een van investeerders in Apple geweest. Al Khafaji:"Er gaan voor ons nu nog meer deuren open."

De ondernemers worden gezien als pioniers van het semantische web: de volgende fase in de ontwikkeling van het internet, vaak als web 3.0 aangeduid. Wat dat inhoudt? Het internet verkeert in een taxonomisch vacuüm. Overal ligt informatie verspreid, maar er is geen overzicht. Silk zegt een applicatie ontwikkeld te hebben die informatie op het web op innovatieve manier ordent en behapbaar maakt. 

Al Khafaji zegt dat het een half jaar geleden ongeveer is gestart met de zoektocht naar groeigeld. "We hadden onze mijlpalen bereikt." Hij heeft toen mede met behulp van Atomico een lijst van mogelijke investeerders opgesteld. "Ik heb een soort refentiecheck gedaan door met ceo's van startups te spreken wat hun ervaringen zijn." Bij de ongeveer 15 namen die overbleven is de ondernemer langsgegaan. "Daarna zijn we parallel gesprekken gaan voeren." Het totale traject heeft ongeveer twee maanden in beslag genomen. 

Met NEA moet er het komende jaar hard gaan worden aan de doorbraak van Silk, dat een webbased app heeft waar webgebaseerde app ontwikkeld waarmee online uitgevers op een andere manier informatie kunnen ontsluiten. Klanten die een customized versie willen, moeten daarvoor betalen. Enkele klanten zijn The Guardian en The Next Web. In totaal maken meer dan 10.000 websites van de software gebruikt, zegt de ondernemer. Het investeringsgeld zal mede worden aangewend om een nieuw product in de markt te zetten. "We zullen private toepassingen bouwen voor bedrijven."  

Silk won vorig jaar The Next Web Startup Rally, ontving toen een eerste investering van 320.000 euro een aantal Nederlandse grote namen bij betrokken en ook Atomico van Niklas Zennström aan deelnam. In 2009 stak internetondernemer en medeoprichter Lon Boonen (45)  zijn spaargeld in Silk. Inmiddels bestaat het team uit twaalf man. "Met NEA gaat het zeker makkelijker worden om nieuwe talenten binnen te halen."

Lees ook:

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout