10 sites waar je kunt crowdfunden

financiering | 23 aug 2012 | Sprout.nl |
Crowdfunding

Het regent momenteel crowdfundplatforms in Nederland. Daar zitten ook sites bij waar ondernemers groeigeld kunnen ophalen. Maar bij welke moet je zijn? Een overzicht van de tien meest relevante aanbieders. 

Crowdfunding, via een website geld ophalen bij wildvreemden, wordt steeds meer gezien als een geaccepteerde manier om investeringskapitaal mee op te halen. Zo zie je bijvoorbeeld dat zelfs venture capitalfondsen en banken het als instrument inzetten bij het werven van startups. Vanwaar die populariteit?

Dat komt omdat crowdfunding relatief risicoloos is voor zowel de ondernemer als de investeerder, wat in een tijd van economische crisis natuurlijk als muziek in de oren klinkt. Online geldt de wet van de grote getallen: alle kleine investeringen (soms al vanaf een paar tientjes) maken een grote investering.

Iemand kan dus al met weinig geld meehelpen aan de groei van je bedrijf. Voor jou kan het een handige manier zijn om de bank of  'bemoeizuchtige' business angels te omzeilen. Ook kun je (niet bij alle platforms) je bedrijf in eigen handen houden. Bovendien dient de 'grote massa' vaak als fanbasis en geeft je feedback, wat weer handig kan zijn voor als je een product of dienst wilt testen. 

Wat nu voor jou een goede website is, hangt heel erg van jouw bedrijf af. Er zijn platforms waar je simpelweg via donaties of een lening een mooi bedrag kunt ophalen. Op andere sites worden de geldschieters ook echt aandeelhouder in je bedrijf. Je levert dan misschien onafhankelijkheid in, maar haalt misschien wel relevante kennis in huis, doordat aan die platforms financiële partijen met een goed netwerk zijn verbonden. Op het ene platform mag iedereen met een idee een pitch afsteken op andere platforms vindt er een strenge selectie aan de poort plaats. in het aanbod zitten dus grote verschillen waarbij jij moeten afwegen wat voor jouw strategisch het beste is.  

Om je opweg te helpen in je zoektocht naar crowdfundkapitaal heeft Sprout in samenwerking met crowdfunddeskundige Gijsbert Koren van Douw&Koren een overzicht gemaakt van de tien meest relevante aanbieders. Koren is medeoprichter van nummer 2 in de lijst, maar hij en zijn zakenpartner hebben hun belang vorig jaar verkocht en zijn zich sindsdien op advies over crowdfunding gaan richten. Ze hebben dus geen belangen in onderstaande sites.

1. Seeds

Seeds is het crowdfunding platform van ABN AMRO. Seeds richt zich op ondernemers die een positieve maatschappelijk impact nastreven. Momenteel is Seeds in een pilot fase en presenteren de eerste vijf ondernemingen hun propositie. Seeds hanteert omzetdeling als investeringsmodel; een investeerder krijgt maximaal 150 procent van zijn inleg terug als de onderneming binnen tien jaar een bepaalde omzetgrens weet te behalen. Daarnaast geven de meeste ondernemers ook een product of iets anders terug in ruil voor een investering. De minimale investering die je via Seeds kunt doen is 50 euro. Voor een onderneming zijn de kosten voor het gebruik eenmalig 2500 euro (alleen als de crowdfunding campagne succesvol afgelopen is).

2. CrowdAboutNow

CrowdAboutNow is een crowdfundingplatform voor ondernemers en investeerders. Sinds eind 2010 hebben zeventien ondernemingen middels een obligatie lening financiering opgehaald via CrowdAboutNow. Twee ondernemingen hebben hun lening inmiddels inclusief het vooraf afgesproken rendement afgelost. De looptijd van de lening en het rendement verschillen per onderneming en bepaalt de ondernemer zelf. De minimale investering die je via het platform kunt afsluiten is tien euro. De kosten voor ondernemingen zijn een procent voor het plaatsen en bij succesvol financieren rekent het platform jaarlijks twee procent gedurende de looptijd van de lening.

3. Symbid

Via Symbid kan je investeren in het eigen vermogen van een onderneming. Met andere woorden: ondernemingen kunnen via Symbid aandelen verkopen. Bij succesvol financieren, worden de aandeelhouders in een coöperatie ondergebracht. Het bestuur van deze coöperatie vertegenwoordigt die crowdfundinginvesteerders tijdens de aandeelhoudersvergarding van de onderneming. Sinds de start begin 2011 zijn acht ondernemingen succesvol gefinancierd. Het hoogst opgehaalde bedrag was 150.000 euro. Tot op heden is dat in Nederland het hoogst opgehaalde bedrag middels crowdfunding. De minimale investering die je via Symbid kunt doen is twintig euro. De kosten voor plaatsing van een onderneming zijn 250 euro en bij succesvol financieren  vijf procent van het opgehaalde bedrag. Daarnaast rekent Symbid jaarlijks 100 euro voor het inzetten van het platform om in contact te blijven met de investeerders en eenmalig een bedrag voor de oprichting van de coöperatie.

4. Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar is een crowdfundingplatform voor de financiering van privé en zakelijk krediet via een annuïteitenlening. De geldvrager bepaalt hoeveel geld hij wil lenen, wat de looptijd van de lening is en wat het jaarlijkse rente percentage is. Geldvoorelkaar heeft inmiddels voor meer dan 1 miljoen euro aan leningen gefaciliteerd voor tientallen ondernemingen. Een investeerder kan via Geldvoorelkaar vanaf honderd euro investeren. Voor investeerders rekent Geldvoorelkaar eenmalig 0,9 procent van het geïnvesteerde bedrag. Richting geldvrager rekent Geldvoorelkaar drie procent bij succesvolle financiering. Voor plaatsing wordt 75 euro gerekend. Er worden geen administratiekosten in rekening gebracht.

5. Share2Start

Share2Start richt zich op duurzame ondernemingen en projecten. Het platform biedt verschillende financiële modellen aan: geld ophalen via donaties, een geldbedrag lenen of aandelen verkopen. De projecteigenaar of ondernemer kan hier zelf een keuze uit maken. Investeren kan bij Share2Start vanaf 25 euro. Sinds de start zijn enkele projecten en ondernemingen gefinancierd. Share2Start rekent 250 euro voor plaatsing op het platform en een succesfee die afhangt van de financieringsvorm. De succesfee bedraagt standaard 5 procent en kan oplopen tot maximaal 10 procent van het gefunde bedrag.

1 | 2 | volgende pagina »

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(10)
Pasfoto van
 •  | 23 aug 2012 | 09:16 2012 uur
Investeringsproposities via crowdfundplatforms bieden zelden een met tijd en risico verdisconteerd rendement.

Ik zou graag wat meer startende bedrijven zien die gelijk de exitplannen tonen. Momenteel komen start-ups niet verder dan na 5 jaar kopen we de aandelen zelf terug… Zo blijft de pizza natuurlijk klein.

Beginnende bedrijven opereren zelden met een rendement op geïnvesteerd vermogen hoger dan de kosten van kapitaal. Toch zijn het in de beginperiode ware kapitaalverslinders. Als je terugrekent wat een verkoop na een aantal jaren minimaal moet opleveren om de investering op netto contante waarde basis neutraal te maken, is dit meestal een prijs boven de waarde, en daarmee een onhaalbaar bedrag.

Dit is de voornaamste reden dat start-ups geen ‘equity’ financiering krijgen. Ze kunnen op den duur mogelijk wel winst maken, maar het blijven waardeverliezende investeringen. Het rendement op geïnvesteerd vermogen overstijgt de kosten van kapitaal niet.

Mede hierdoor moeten start-ups niet enkel voor zichzelf denken, maar zich richten op andere bedrijven aan wie ze zichzelf gaan verkopen. Hoe je het als start-up ook wendt of keert, je bent waarschijnlijk niet de beste eigenaar die de meeste waarde met de onderneming kan creëren. Plan dus vanaf de start je exit, zodat je waardecreërend voor jezelf en je investeerders kunt opereren.
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 28 jan 2013 | 10:31 2013 uur
Als je nu een negatieve rente krijgt bij banken die niet eens de inflatie dekt en je kan met een mooi bedrijf als investeerder zeg 5 % krijgen dan moet het toch niet zo moeilijk zijn om succesvolle en kansrijke bedrijven te helpen. Als ik het allemaal hier in Nederland zo lees is het allemaal Mickey Mouse investeringen. Waar zijn de ECHTE durfinvesteerders mannen vrouwen die het leuk vinden om ondernemingen te helpen groeien goed voor Nederland, werkbehoud, werkgelegenheid en wellicht groei naar buitenland.
Nee geef mij dan maar de lef en ondernemingsdrift van de Amerikanen en de Chinezen die durven tenminste te investeren in mooie bedrijven kijk nu maar weer naar Saab personenwagens en Volvo vrachtwagens. Wij NL zijn te afwachtend en laten ons telkens het kaas van het brood eten.
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 04 feb 2013 | 14:06 2013 uur
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 04 feb 2013 | 14:06 2013 uur
Pasfoto van Christel Cuypers
CroFun gaat begin april van start met een crwodfundingplatform waarbij het mogelijk zal zijn om gebruik te maken van de verschillende vormen van crowdfunding:
- Donaties (vrijgevigheden, schenkingen)
- Donaties & Beloningen (presale)
- Peer to business lending (leningen)
- Revenue Sharing (winstdeelname obv omzetstijging)
- Aandelenparticipaties

Volg de ontwikkelingen via www.facebook.com/crofun of neem eens een kijkje naar één van onze filmpjes
http://vimeo.com/60735374
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 22 mei 2013 | 10:07 2013 uur
Ik mis in dit artikel een site met de naam "Voor de Kunst". M.b.t. crowdfunding voor kunstenaars.

Groet, Arda Cassée. www.ardacassee.nl www.lekpoort.nl
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 22 mei 2013 | 10:16 2013 uur
Aanvulling:

"Voor de Kunst" een site voor crowdfunding in de kunst- en cultuur sector.

Groet, Arda Cassée
www.ardacassee.nl ww.lekpoort.nl
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 11 jul 2013 | 19:48 2013 uur
www.WorldofCrowdFunding.com is een nieuw crowdfundingsplatform voor allerlei projecten. Niets is te gek! Neem zeker een kijkje.
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 20 sep 2013 | 16:37 2013 uur
Is ook weer typisch nederlands om een begrip als crowdfunding zo te vertalen dat er geld mee verdient wordt.
Fundings such as donations, subsidies, and grants that have no direct requirement for return of investment are described as "crowdfunding". M.a.w. geld lenen al dan niet tegen rente is GEEN crowdfunding.
Pasfoto van Anoniem
 • Anoniem
 •  | 10 mrt 2014 | 16:24 2014 uur
Pitchstar lijkt ter ziele, zou dat kloppen? Ik kom op de website van een Rotterdams IT bedrijf.
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout