Hyves-stichters stappen in Vlaams techfonds

financiering | 23 aug 2012 | Sprout.nl |
SpanjarTonningen2

Een handvol Vlaamse en Nederlandse ondernemers investeert in het nieuwe technologiefonds Hummingbird Ventures II. Onder hen onder meer Hyves-oprichters Floris Rost van Tonningen en Raymond Spanjar.

De oprichting van het nieuwe fonds werd onlangs gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, zo constateerde de Belgische krant De Tijd. De initiatiefnemers achter Hummingbird Ventures II zijn Vlamingen Barend Van den Brande en Frank Maene. Het techfonds gaat van start met een kapitaal van 16 miljoen euro, maar het is de bedoeling om dat bedrag in de nabije toekomst op te trekken tot 32 miljoen euro.

Van den Brande en Maene waren ook de oprichters van Hummingbird I,  een technologiefonds dat zich met name richt op nieuwe mediabedrijven. Hummingbird investeerde eerder onder meer in betaaldienst Clear2Pay, interactief tv-platform Avinity (verkocht aan ActiveVideo Networks) en softwareontwikkelaar Q-layer (gekocht door Sun Microsystems).

Focus op IT en Midden-Oosten

Hummingbird II lijkt  op zijn voorganger: het richt zich op ‘early stage’ investeringen van doorgaans bedragen tussen de 500.000 en twee miljoen euro. IT bedrijven en internetdiensten zijn het primaire investeringsgebied. Denk aan social media, e-commerce, cloud computing, software, gaming en apps. Het grote verschil is dat het nieuwe fonds zich nog meer gaat richten op opkomende markten, met name in het Midden-Oosten.

Spanjar zegt in een reactie tegen het FD dat ontwikkelingen in innovatie in deze landen net iets sneller gaan dan in West-Europa. Hij heeft vetrouwen in Hummingbird II, omdat de organisatie van Hummingbird I volgens hem heeft bewezen 'dat ze het kunnen'. "Onder andere ook met participaties in Turkse start-ups."

Belgisch-Nederlands-Turks gezelschap

Van den Brande en Maene trokken ook een Turkse investeerder aan: Kaan Karamanci. Waarschijnlijk is dat een gevolg van meerdere deelnemingen van Hummingbird Ventures I in Turkse startups, zoals online game-aanbieder Peak Games.

Tussen de ondernemers die investeren zitten verder veel namen die in de Vlaamse startupwereld bekend zijn. Zo nemen Wouter Vandenhautte en Eric Watté van Woenstijnvis deel (zij staken ook al geld in Hummingbird Ventures I), net als Michel Akkermans van Clear2Pay en Dries Van Canneyt.

Gerelateerde artikelen:


Rob van Leeuwen

door Rob van Leeuwen

Bekijk profiel

 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout