Zorgbedrijven gewillige prooi investeerders

fusies & overnames | 28 aug 2012 | Bas van Essen |
Zorgkapitaal

Het aantal acquisities in de zorgsector gaat dit jaar boven de 50 uitkomen. De overnames zijn grotendeels afkomstig van private investeerders. Dat schat managementadviesbureau Boer&Croon, naar aanleiding van een onderzoek.

Sinds 2009 is er een duidelijk stijgende lijn te zien in het aantal overnames binnen de zorgsector. Ging het in dat jaar nog om 9 overnames, in 2011 werden er al 25 overnames genoteerd. Over de eerste helft van dit jaar telde Boer&Croon al reeds 27 overnames. Dat aantal zou doorgroeien tot boven de 50.

Private equity overheerst in zorg

Private equity partijen staan massaal vooraan bij het sluiten van dergelijke deals. Holland Venture richtte er bijvoorbeeld recentelijk een apart fonds voor op, evenals Zorgverzekeraar VGZ, ABN Amro en apothersketen Mediq. Een streek als Twente doet er alles aan om aantrekkingskracht uit te oefenen op deze partijen. Boer&Croon stelt dat investeerders worden gemotiveerd door het feit dat de zorg vooralsnog crisisbestendig is: economische schommelingen lijken verdere groei niet in de weg te staan. Daarbij is de sector ook vanuit het oogpunt van potentiële efficiencywinst aantrekkelijk.

Zo'n 3 à 4 op de tien overnames worden volgens Boer&Croon door private investeerders gedaan. Opvallend is dat investeerders zich meer en meer focussen op diensten die directe zorgverlening bieden, zoals in de cure, care of paramedische sector. “We signaleren dat investeerders steeds meer kennis krijgen over de markt”, stelt Dagmar Enklaar, partner bij Boer&Croon. “Hierdoor kunnen zij risico’s beter inschatten en durven zij eerder te investeren in zorgverlening.”

Zorgovernames in het nieuws

Kijkend naar overnames die dit jaar voorbij kwamen in het nieuws, dan vallen onder meer de volgende acquisities op: de Belgische investeringsmaatschappij Gimv kocht Odelft van het Nederlandse Alpinvest, Agendia kreeg 50 miljoen euro durfkapitaal van een Zwitsers pharmaciebedrijf en een aantal informal investors, Imtech nam Medrott over, Holland Venture stopte geld in Opdidakt en Gilde Equity nam op haar beurt weer een meerderheidsbelang in BlueCielo.

Sprout schreef onlangs een uitgebreid achtergrondverhaal over do's en don'ts voor zorgondernemers.

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout