5 tips voor het inwerken van werknemers

personeel | 26 sep 2012 | Sprout.nl |
Team Brainstorm

Je hebt je droomwerknemer aangenomen, maar hoe zorg je ervoor dat hij of zij zal uitblinken? Een goede kennismaking met je bedrijf is een eerste vereiste. Hoe pak je het aan?

Natuurlijk is je nieuwe werknemers zelfredzaam en hoef de persoon hopelijk niet voor eeuwig het handje vast te houdn. Maar dat betekent niet dat je iemand het op de eerste dag helemaal zelf moet laten uitzoeken hoe alles werkt in je bedrijf. Hoe sneller iemand zich thuis voelt, hoe sneller jij resultaat zult zien. Vijf tips voor een succesvolle kennismaking met je bedrijf. 

1. Zorg voor aankomst dat aan 'randvoorwaarden' is voldaan 

Waarom lukt het zoveel bedrijven dan niet om de ict op orde te hebben? Het levert een hoop frustratie op als een nieuwe werknemer een dag lang moet gaan schakelen met een systeembeheerder. Of: dat de persoon in de eerste week van bureau naar bureau moet verhuizen omdat er nog geen werkplek is. Zorg dus dat dit soort zaken op orde zijn voordat je nieuwe werknemer binnen komt wandelen.

2. Deel je bedrijfscultuur 

Voordat de nieuwe kracht begint is die misschien al langsgeweest om het contract te tekenen en formaliteiten met af te ronden. Maak van die gelegenheid gebruikt om ook alvast informatie over de cultuur van in bedrijf te delen. Heb je een video, foldermateriaal of een handboek waar in 'jullie werkwijze' is uitgelegd, geef je nieuwe werknemer een exemplaar mee naar huis.

3. Houd een lunch

Je kunt ook een informele bijeenkomst regelen voorafgaande aan de eerste werkdag. Doe dat dan niet met het hele bedrijf erbij, maar bijvoorbeeld met twee of drie senior medewerkers. Nodig de persoon uit om te lunchen of laat hem langskomen voor een koffie. Je kunt zo'n meeting gebruiken als een teambuildingsessie. Laat de senior medewerkers de persoon aftasten en ervaringen delen. 

4. Wijs een mentor aan

Natuurlijk zullen mensen zich over de nieuwe collega ontfermen. Het werkt echter veel beter om naast de verantwoordelijke manager ook iemand in de groep aan te wijzen die optreedt als een mentor. Het is handig als iemand de nieuweling helpt bij het oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen. Dit schept een gevoel van veiligheid en je zult zien dat je team zich meer betrokken voelt.  

5. Geef direct een paar taken

Je hebt het druk. Je denkt: de nieuwe collega vermaakt zich nog wel even. Ik organiseer over twee dagen wel een briefing. Fout: zorg direct de eerste dag al voor concrete taken. Dat kan een klein project zijn. Het kan ook de opdracht zijn om een organisatieschets te maken, als het maar iets is waar die person mee aan de slag kan. Waarom is dit belangrijk? Het creëert een gevoel van eigenwaarde, iets waar die persoon op kan voortbouwen als het werk in de weken zwaarder wordt.

Een uitgebreid stappenplan voor het inwerken van je nieuwe personeelslid, vind je op Ondernemer in Business, de praktische zustersite van Sprout.nl.

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout