De alternatieve financiering van Favour.it

financiering | 25 sep 2012 |

Dit artikel is geschreven door Wouter Kneepkens (alle artikelen), lid van het Sprout Netwerk

De Nederlandse startup Favour.it heeft een slimme manier gevonden om, zelfs in Europa, op een snellere en makkelijkere manier financiering op te halen. Oprichter Wouter Kneepkens vertelt over de 'all saints' ronde.

"Europa zit tot aan zijn knieën in één van de grootste financiële crises van haar bestaan. In deze financiële nucleaire winter lezen Europese startups dagelijks jaloersmakende verhalen over enorme financieringsrondes die plaatsvinden aan de andere kant van de Oceaan. Financiering is een bekend probleem voor Europese startups, zelfs in goede tijden.

Volgens de Economist is het een van de voornaamste redenen dat Europese startups achterblijven ten opzichte van hun Amerikaanse evenknieën. The New York Times noemde het recent als reden waarom Europa niet snel de volgende Facebook zal voortbrengen. Lokale teams zijn daarom altijd op zoek naar alternatieve oplossingen zoals crowdfunding, accelerators en New York. Wij hebben echter een slimme manier gevonden om, zelfs in Europa, op een snellere en makkelijkere manier financiering op te halen.

Over Favour.it

Favour.it is een social media startup. Het biedt gebruikers een schatkist aan favoriete dingen van vrienden om te ontdekken en delen. Zo vind je nieuwe boeken om te lezen, spellen om te spelen, films om te zien en plaatsen om te bezoeken. Het team heeft een beta versie van zijn product gelanceerd in augustus en recent 160.000 euro aan financiering opgehaald via een “all-saints” financieringsronde. Wouter Kneepkens is medeoprichter van Favour.it, verantwoordelijk voor business & financiering. Voor Favour.it zette hij reeds Share a Bite (gekocht door COlunching) en Vooxl (gekocht door iWhisper) op en daarvoor werkte hij in finance als bankier en investeerder.

De start – week 1

De doorsnee manier om financiering op te halen voor een startup in Europa is middels angel investeerders. Ondernemers steken vier tot zes maanden in een zoektocht naar één of meerdere, meestal oudere, heren, die bereid zouden zijn 50.000 euro of meer per persoon te investeren. Europese angels hebben doorgaans een voorkeur voor 'oude economie' en omzet genererende bedrijven ten opzichte van riskante internet avonturen. Dit maakt de zoektocht naar kapitaal voor internetbedrijfjes een uitdaging van jewelste. Toen Sander Nagtegaal, medeoprichter van Peecho, ons vertelde over de combinatie die zij hadden gemaakt tussen angel en crowdfunding zagen we echter direct een kans.

Aangezien we onze geplande ‘friends & family’ ronde hadden laten schieten, terwijl onze maandelijkse kosten begonnen toe te nemen, moesten we binnen een zeer korte tijd financiering ophalen. Twee van onze medeoprichters riskeerden het missen van huur- en hypotheekbetalingen als er eind augustus geen inkomsten zouden zijn. Dit gaf ons slechts zes weken om de ronde van begin tot einde te voltooien. In plaats van ons te richten op die 50.000 euro van ongrijpbare angel investeerders besloten wij onze financieringsbehoefte van 160.000 euro op te delen in 16 stukken van 10.000 euro en 1% ieder. Hierdoor nam ons bereik aan mogelijke investeerders enorm toe en werd de investering ook haalbaar voor mensen van onze eigen leeftijd. Daarnaast bleef het aantal investeerders alsnog beperkt ten opzichte van pure crowdfunding.

Contact opnemen – week 2 & 3

We brachten eerst onze kandidaat investeerders in beeld; mensen uit ons netwerk die de middelen en interesse zouden hebben om deel te nemen in de ronde. Vervolgens beoordeelden we deze groep op kans op investering en toegevoegde waarde. Deze groep stuurden we een informatie pakket met een uitnodiging, team CV’s en een 2-pager. Hierbij hadden we het budget, een pitchdeck en tijdslijn ook nog achter de hand. Wat volgde waren meer dan 400 emails over en weer, meer dan 20 conference calls en zeven fysieke afspraken.

Vorm aan het krijgen – week 4 & 5

Vanwege onze strakke planning besloten we af te zien van term sheets en ons direct op de finale contracten te richten (aankoop contract en aandeelhoudersovereenkomst). We lieten drie potentiële investeerders commentaar geven op het concept, waarna een bevriende junior advocaat de documentatie nog op mogelijke problemen na liep. Zo konden we twee weken voor de deadline onze eerste documentatie naar de investeerders toesturen die reeds positief hadden gereageerd. Dit leverde ons direct een sterke set aan toezeggingen op.

Aftellen tot de deadline en moment van de waarheid – week 6

Zoals in alle beslissingsprocessen draait alles om de deadlines. Het was daarom ook niet geheel onverwacht dat een redelijk aantal investeerders tot op het laatste moment zijn kruid droog hield. Hier hielpen de reeds getekende contracten om de laatste investeerders over de grens te trekken en voor de deadline in te tekenen (het laatste contract werd om vijf voor twaalf verstuurd). Om zeker te zijn dat we geen momentum zouden verliezen (en te zorgen dat iedereen in het team de week erna zijn treinkaartje nog zou kunnen betalen) hadden we contractueel vastgelegd dat de betaling binnen drie dagen na tekening voldaan moest worden. Zo eindigden we, binnen zes weken van de start van het proces met 160.000 euro aan investering op de bankrekening.

We waren natuurlijk zeer tevreden met de succesvolle afronding van onze innovatieve financieringsronde in zo’n korte termijn, in de zomer, in Europa. Aangezien we ook veel positieve feedback en interesse van andere startups kregen naar aanleiding van onze “all-saints” ronde besloten we onze ervaringen te delen middels dit artikel. Een dergelijke ronde biedt waarschijnlijk aan veel andere startups ook de mogelijkheid op een soepelere manier geld op te halen. Mocht je meer informatie of de documentatie willen ontvangen van onze ronde neem dan contact op (bijv. via email: wouter[@] favour.it). Nog wat inzichten naar aanleiding van onze ervaringen:

Tips

 • Voor een succesvolle “all-saints” ronde zal een team een redelijk netwerk van minimaal c. 30 mensen, die mogelijk geïnteresseerd zouden kunnen zijn, moeten kunnen aanspreken.
 • Al is het ons geluk, toch zouden we willen aanraden de zomer te vermijden, de “out-of-office” antwoorden vlogen ons om de oren.
 • Zorg dat je deadlines strak, maar realistisch zijn, zo kan je een beslissing forceren.
 • Sla term sheets over en ga direct voor “the kill” – de finale contracten.
 • Vraag een of meerdere investeerders je concept documentatie te becommentariëren en vervolgens goed te keuren.
 • Probeer een eerste set aan toezeggingen over de lijn te trekken, dit geeft een sterke signaalfunctie aan mogelijke twijfelaars.

Voordelen van een all-saints ronde

 • Snelheid, aangezien je niet op zoek bent naar die ene onvindbare investeerder met diepe zakken kan je sneller stappen zetten.
 • Betere voorwaarden, aangezien de investeringen en aandelenbelangen kleiner zijn, behouden de oprichters meer stemkracht binnen het bedrijf.
 • Waardering, er is minder het gevoel van “zij tegen ons”, waardoor ook waardering minder belangrijk wordt voor de investeerders.
 • Netwerk, een grotere groep van investeerders betekent ook dat de startup een groter gecombineerd netwerk heeft om uit te kunnen putten.
 • Beschikbaarheid, niet iedere startup heeft de beschikking over een database aan grote angel investeerders (vooral in Europa), maar oprichters hebben een veel grotere kans wel een groep mensen te kennen die EUR10k zouden kunnen missen.

Gerelateerde artikelen:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout