Ondernemers gaan voor mega-besparing

home | 21 sep 2012 | Rob Roelofs |
Nieuwsupdate new(1)

Ondernemersnieuws vandaag: Lost Boys in andere handen? Ondernemers gaan voor mega-energiebesparing en Facebook slaat wild om zich heen.

1. veel investeringsgeld voor ‘spionage-app’

Het Zweedse Truecaller ontvangt een miljoeneninvestering van het Open Ocean-fonds, een investeringsvehikel van oud MySQL- en Nokiamensen. Truecaller verbindt onbekende telefoonnummers met namen, en maakt zoeken zo stukken eenvoudiger. Daarbij rekent het wel op de crowd om de database te vullen. De investeerders zien in het bedrijf een nieuw soort telefoonboek.

2. Bakker en slager besparen energie

Kleine ondernemers gaan proberen om flink energie te besparen. 500 bakkers, slagers, bedrijven in de metaalverwerking en horeca proberen de komende anderhalf jaar 20 procent energie te besparen. Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland, gaf donderdag in Apeldoorn het officiële startsein voor alle 21 initiatieven die vallen onder de afspraken in de MKB Green Deal die zijn organisatie eerder sloot met minister Maxime Verhagen (Energie). Het gaat om betrekkelijk simpele maatregelen waarmee energie kan worden bespaard, bijvoorbeeld het vervangen van de verlichtingsinstallatie door een zuiniger exemplaar. Ook gaan zeker 20 ondernemers gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. MKB-Nederland bundelt de opgedane ervaringen zodat andere bedrijven en organisaties er hun voordeel mee kunnen doen.

3. Lost Boys weer in andere handen?

LBi, het vroegere Lost Boys, heeft een voorlopige overeenkomst bereikt voor een beoogde overname van de Nederlandse onderneming door het Franse concern Publicis. Lost Boys was dertien jaar geleden één van de meest in het oog springende Nederlandse exponenten van de Nieuwe Economie. LBi maakte op 25 juni bekend overnamegesprekken te voeren met derden. ,,Deze gesprekken hebben geleid tot de aankondiging van een voorgenomen combinatie met Publicis'', aldus het bedrijf donderdag.

Publicis wil uiteindelijk met een overnamebod komen van 2,85 euro per aandeel LBi in contanten ofwel circa 416 miljoen euro in totaal. Een dividenduitkering op de aandelen LBi is niet aan de orde. Het bod is een premie van 39,8 procent ten opzichte van de gemiddelde aandelenkoers van LBi van 2,04 euro in de afgelopen 12 maanden.

4. Facebook slaat wild om zich heen

Facebook heeft geld nodig, en snel.  De site laat bedrijven voortaan betalen om commerciële aanbiedingen te doen aan fans. De bedrijven worden tegelijk verplicht om advertenties te kopen. Het gaat bijvoorbeeld om promoties die bedrijven aanbieden, en die in de nieuwslijn van hun fans verschijnen.
"De bedrijven zullen nog steeds aanbiedingen kunnen doen voor een minimaal budget, maar ze moeten daarvoor wel advertenties maken opdat de mensen de aanbiedingen in hun nieuwslijn zien verschijnen." Zo verduidelijkte een woordvoerder van Facebook, die zei dat per advertentie minimum vijf dollar betaald moet worden. 
Bedrijven kunnen aanbiedingen promoten als hun pagina meer dan vierhonderd fans heeft. Bij de aanbiedingen kan een barcode en unieke code toegevoegd worden, "waardoor bedrijven de resultaten van hun campagnes beter kunnen opvolgen". Ook online verkopers zullen die codes kunnen gebruiken. De sociaalnetwerksite had in juni gemiddeld 552 miljoen online gebruikers per dag, en 955 miljoen op een maand.

5. Minder geld naar Spanje!

Er is minder geld nodig voor de herkapitalisatie van Spaanse banken dan algemeen werd aangenomen. Dat zegt Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in een interview met de Wall Street Journal.
"Dat is goed nieuws. Het bedrag is lager dan Europa en de Spanjaarden hadden gevreesd", aldus Lagarde. Een onafhankelijke audit, waarvan de resultaten gepubliceerd zullen worden op 28 september, wordt momenteel in Spanje uitgevoerd om een preciezer zicht te krijgen op de herkapitaliseringsbehoeften. "We zullen waarschijnlijk dichter uitkomen bij de verwachtingen van het IMF dan bij de 100 miljard euro die op tafel gelegd is", aldus Lagarde. Het IMF schatte in juni de herkapitaliseringsbehoeften van de Spaanse banken op ongeveer 40 miljard euro.

6. Knab start met miljoenen van Aegon

Knab, de bank van Alex-oprichter René Frijters is van start. De nieuwe consumentenbank opereert onder de bankvergunning van Aegon, dat er ‘tientallen miljoenen’ euro’s in heeft geïnvesteerd. Eind vorig jaar verschenen er al berichten over de bank-in-oprichting, die tot gisteren nog de werktitel Bank van Morgen droeg. Met de nieuwe naam Knab wil Frijters laten zien het helemaal anders aan te pakken dan andere banken: ‘We draaien de zaken om. Knab is bank met de K van Klant voorop.’

Voor de diensten van de bank moet betaald worden: 15 euro per maand. Dat bedrag zorgt er volgens Frijters voor dat er volledige kostentransparantie is en dat de consument niet bang hoeft te zijn dat bepaalde producten worden geadviseerd omdat de bank er zelf beter van wordt.

Investeerder Aegon geeft René Frijters naar eigen zeggen ‘alle vrijheid’. Hoeveel de enige investeerder precies in de nieuwe consumentenbank heeft gestoken, wil hij niet zeggen, maar het gaat om ‘tientallen miljoenen euro’s’. Frijters geeft aan dat hij daarmee een ‘horizon van vijf jaar’ heeft. Aan het eind van die vijf jaar verwacht hij meer dan 100.000 klanten te hebben en break even te draaien. Het aantal werknemers van Knab zal dan gegroeid zijn van de huidige 60 naar tussen de 90 en 100.

7. En dan nog dit...

Twee van de tien Ig Nobelprijzen, een jaarlijkse onderscheiding voor opvallend - en dikwijls grappig - wetenschappelijk onderzoek, zijn dit jaar gewonnen door Nederlanders. Drie psychologen uit Nijmegen en Rotterdam wonnen de onderscheiding voor hun studie naar de vraag waarom de Eiffeltoren kleiner lijkt als de kijker overhelt naar links. De gerenommeerde primatoloog Frans de Waal ontving de prijs vanwege zijn onderzoek naar chimpansees die elkaar foutloos aan hun achterwerk kunnen herkennen.
De uitreiking van de Ig Nobelprijzen wordt georganiseerd sinds 1990. De prijzen worden overhandigd door winnaars van de echte Nobelprijs. Tussen de bekendmakingen door vegen zij het podium aan, gekleed in witte jassen. Winnaars mogen hun onderzoek in één minuut toelichten.

Tot zover de Sprout update van 21 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Gerelateerde artikelen:


Rob Roelofs

door Rob Roelofs

Bekijk profiel

 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout