'Geen forensentaks'

home | 01 okt 2012 | Bas van Essen |
Nieuwsupdate new(1)

Ondernemersnieuws vandaag: forensentaks lijkt van de baan, prijsafspraken in de verpakkingsindustrie en GM wijst claim Spyker van de hand.

1. 'Geen forensentaks'

De forensentaks lijkt van de baan te zijn. De VVD en PvdA, samen goed voor een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, dienen binnenkort een voorstel in om de onbelaste kilometervergoeding in stand te houden. Dit meldt de Telegraaf maandag. De forensentaks is een maatregel uit het Kunduz-akkoord van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. De belasting zou per 1 januari 2013 ingaan en moest ongeveer 1,4 miljard euro opleveren. De VVD en PvdA zijn het ook eens over het schrappen van de langstudeerboete. Een maatregel die de partijen niet meer op tijd kunnen, en wellicht ook niet willen blokkeren, is een btw-verhoging. Vanaf vandaag is die opgetrokken van 19% naar 21%. Het levert de staat iets meer dan 4 miljard euro op.

2. iCentre neemt iAm Store over

Opmerkelijk nieuws rond iCentre: nadat Bob Ultee eerder dit jaar faalde de Apple premium reseller over te nemen, neemt iCentre nu zelf concurrent iAm Store over. Naar eigen verwachting is de acquisitie door de winkelketen, die eigendom is van Antea Participaties, eind oktober afgerond. Met de aankoop neemt iCentre 33 vestigingen over en versterkt het zijn positie als marktleider in de Apple-speciaalmarkt. Lees waarom het voormalig Sabon-eigenaar Bob Ultee een paar maanden eerder niet lukte om iCentre over te nemen.

3. Microsoft wint patentzaak van Motorola

Microsoft heeft in Amerika in hoger beroep een rechtszaak gewonnen tegen Google-dochter Motorola Mobility. Met die uitspraak vervalt een verkoopverbod op een aantal Microsoft-producten in Duitsland, waaronder de spelcomputer Xbox 360. Motorola claimde dat Microsoft bij de ontwikkeling van de Xbox 360 inbreuk heeft gemaakt op vijf van zijn patenten. Een Duitse rechter gaf het bedrijf eerder gelijk en lastte een verkoopverbod in, maar de Amerikaanse rechter blokkeert nu dus dat besluit. De twee bedrijven zien elkaar overigens sinds 2010 geregeld in de rechtszaal. De reden? Microsoft klaagde Motorola toen aan, omdat het te veel geld zou betalen voor patentlicenties van het bedrijf.

4. Prijsafspraken in de verpakkingsindustrie

De Europese Commissie onderzoekt of er prijsafspraken bestaan tussen 13 ondernemingen uit de voedselverpakkingsindustrie. Het kartel zou actief zijn in de productie en distributie van piepschuimen bakken voor het verpakken van vis, vlees of kaas. De verdachten zijn onbekend, maar volgens Bloomberg wordt in ieder geval het Finse 'Huhtamäki Oyj' verdacht. Ze zouden niet alleen prijsafspraken maken, maar ook commercieel gevoelige informatie uitwisselen en de markt onderling verdelen. Als er een bedrijf schuldig wordt bevonden, riskeert die een boete die oploopt tot 10% van de jaaromzet.

5. GM wijst klacht Spyker van de hand

Ondernemer Victor Muller kan zich gaan opmaken voor een lange strijd in de rechtszaal. Met zijn bedrijf Spyker eist hij 3 miljard dollar van General Motors, maar de Amerikaanse autofabrikant legt die schadeclaim naast zich neer. Het spreekt tegen dat het een investeringsdeal tussen Spyker en het Chinese autoconcern Youngman in 2011 moedwillig heeft gedwarsboomd en daarmee autobedrijf Saab failliet heeft laten gaan. Spyker nam het noodlijdende Saab begin 2010 over van GM, maar slaagde er niet in om op eigen kracht een turnaround te realiseren. Volgens GM staat in de verkoopovereenkomst duidelijk vermeld dat het bedrijf het recht had de deal met het Chinese bedrijf te verhinderen.

6. Gimv investeert alleen nog in 4 pijlers

De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv, die belangen heeft in verschillende Nederlandse bedrijfjes, heeft een nieuwe groeistrategie aangekondigd. Het gaat zich alleen nog richten op vier pijlers, te weten: 'de consument van de toekomst', 'gezondheidszorg', 'intelligente maakindustrie' en 'duurzame steden'. Voorzitter van de Raad van Bestuur, Urbain Vandeurzen, zegt dat Gimv niet meer zal investeren in activiteiten in inkrimpende markten. Het beursgenoteerde Gimv stopte onlangs geld in het Nederlandse bedrijf ARS T&TT, een ontwikkelaar van intelligente transportsystemen. Ook heeft het onder meer een belang in het Veenendaalse medisch-diagnostische bedrijf Oldelft.

7. En dan dit: Reuzenrad New York 'made in Holland'

Het Overijsselse bedrijf Starneth mag zich in New York gaan ontfermen over de bouw van 's werelds grootste reuzenrad. Kosten: 230 miljoen dollar. Burgermeester Michael Bloomberg bracht dat heuglijke nieuws naar buiten. Het reuzenrad wordt 191 meter hoog en komt op Staten Island te staan, met uitzicht over Manhattan. Er komen 36 cabines, die elk 40 passagiers mee kunnen nemen. Vanaf eind 2015 moeten er 4,5 miljoen bezoekers per jaar op af komen. Starneth bouwde en ontwierp eerder al de London Eye, die in 1999 werd geopend.

Tot zover de Sprout update van 1 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Gerelateerde artikelen:


Bas van Essen

door Bas van Essen

Bekijk profiel

 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout