KvK 'negeert' jong ondernemerschap

25 onder de 25 | 09 mrt 2010 | Karin Husslage |
Kvk kamer van koophandel

Het wordt steeds normaler om op jonge leeftijd ondernemer te worden. Toch doen onderwijsinstellingen en autoriteiten als de KvK nog maar weinig om het starten van een bedrijf te stimuleren, merken jonge ondernemers in Nederland. Dit blijkt uit het afstudeeronderzoek van de Rotterdamse student Daan Koek.


Jonge ondernemers hebben weinig scholing, kennis en ervaring. Hoe gaan ze daarmee om en kunnen ze toch succesvol een bedrijf runnen, vroeg student Entrepreneurship & Business Venturing Daan Koek zich af. Hij ondervroeg twaalf succesvolle jonge ondernemers over hun bedrijf en vatte de uitkomsten samen in zijn afstudeerscriptie Youngsters Rushing In?


1.800 starters

Dat het in Nederland helemaal niet gek meer is om al tijdens de middelbare school of studie een bedrijf te starten, blijkt wel uit de cijfers. In 2008 hebben 1.811 mensen onder de 25 jaar zich ingeschreven bij de KvK, een toename van maar liefst 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor.


Doen

Het gebrek aan kennis en ervaring dat jonge ondernemers hebben, ervaren ze zelf niet als barrière om een bedrijf te starten, blijkt uit Koeks onderzoek. Ze beginnen er gewoon mee op eigen initiatief, soms met behulp van ondernemers in hun omgeving, zoals ouders, familie of vrienden. De helft van de ondervraagde ondernemers komt uit een ondernemende familie, dat is een trigger voor sommigen om ook te gaan ondernemen. Maar ook als er geen ondernemers in de directe omgeving zijn, lijkt het prima te lukken om een bedrijf op te starten, op eigen kracht. Wel kunnen ondernemende mensen in de omgeving zelfvertrouwen geven, als ze laten merken vertrouwen te hebben in de startup.


Kapitaal

Niet verrassend: de jonge ondernemers beschikken over weinig kapitaal. Dat is ook niet erg: veel (web)bedrijven zijn tegenwoordig op te starten met weinig geld. Familie, vrienden of externe partijen worden dan ook zelden gevraagd om geld te steken in de startup. De jonge ondernemers zijn niet bang om te falen met hun bedrijf, maar mijden risico wel; zullen eerst hun financiële positie uitvoerig evalueren voordat ze risico’s nemen. Wat ze vooral trekt om te ondernemen, is dat ze weinig te verliezen hebben en in korte tijd veel kunnen leren.


KvK en onderwijs

Zowel autoriteiten (KvK, brancheorganisaties) als onderwijsinstellingen zouden radicaal anders ingericht moeten worden volgens de jonge ondernemers, want ze bieden geen stimulans om jong te starten met een eigen bedrijf. Vijf van de twaalf ondervraagde ondernemers heeft een studie gevolgd op het gebied van ondernemen, maar slechts één van hen gaf aan dat de opleiding van nut is geweest.
 

Gerelateerde artikelen:


Meer over 25 onder de 25:


Karin Husslage

door Karin Husslage

Bekijk profiel

 

reacties

(3)
Pasfoto van Klaartje Fransen-Hilhorst
Er bestaan wel degelijk zeer goede initiatieven gericht op jong ondernemerschap waarbij de Kamer van Koophandel betrokken is. Zo was de KvK Utrecht ruim 5 jaar geleden één van de initiatiefnemers van de oprichting van de Stichting Utrechtse Ondernemers Academie (UOA). De UOA neemt ondernemers gedurende langere tijd bij de hand en geeft hen toegang tot een krachtig regionaal ondernemersnetwerk. De UOA hanteert een intensieve maar vooral praktijkgerichte benadering. Al beschikbare hoogwaardige kennis en ervaring uit het bedrijfsleven wordt toegankelijk en bruikbaar gemaakt voor MKB-ondernemers. Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid zetten bedrijven, onderwijs- en overheidsinstellingen zich samen met de UOA in voor het succes van de MKB ondernemers in de regio.
Zo ook de KvK Midden Nederland en de KvK Gooi, Eem en Flevoland. Beiden zijn nog steeds actief betrokken bij de programma’s van de UOA. Er is een Business Course programma voor starters in Utrecht en Amersfoort en een Masterclass programma voor groeiers. Verder is in samenwerking met de KvK Midden Nederland het programma ‘ondernemend onderwijs’ voor ROC ASA ontwikkeld. Een programma dat ervoor zorgt dat het zelfstandig ondernemerschap als serieuze optie voor beroepskeuze wordt gezien binnen het onderwijs en dat zich richt op zowel studenten als docenten. Van het ‘negeren’ van jong ondernemerschap door de Kamer is naar onze ervaring dan ook zeker geen sprake.
Pasfoto van
  •  | 17 mrt 2010 | 13:42 2010 uur
Iedere student leert dat naast "field-research" ook "desk-research" een wezenlijke bijdrage levert aan objectief onderzoek. Daan Koek is het laatste misschien nog vergeten, anders waren zijn uitkomsten en conclusies zeker in een ander daglicht geplaatst! Raadpleeg de websites van de uitstekende initiatieven als:
http://www.jongondernemen.nl/

http://www.certificaatondernemerschap.nl/

http://www.mboco.nl/

http://www.gelderland-onderneemt.nl/sites/go/

http://www.uoa.nu/

En ervaar zelf welke mooie initiatieven met enorme landelijke impact er al zijn! In alle gevallen is de KvK er overigens actief bij betrokken.
Pasfoto van
  •  | 22 mrt 2010 | 17:20 2010 uur
Het feit dat twaalf jonge ondernemers die de stap naar het ondernemerschap hebben gezet - wat op zich prijzenswaardig is - zijn geïnterviewd, is natuurlijk veel te weinig voor zo'n boute uitspraak. Evenmin biedt het een fundament voor de stelling dat de KVK jong ondernemerschap zou negeren. Dat doen ze geenszins, blijkt uit de overige reacties. Daarnaast kan het natuurlijk niet de KVK verweten worden, dat slechts 1 op de 5 aangeeft dat de opleiding van nut was.

Als bestuurslid van Jong Ondernemen ervaar ik een actief betrokken KVK bij het stimuleren van ondernemerschap. Om nog maar te zwijgen over Jong Ondernemen zelf.

Misschien tijd voor een grootschalig onderzoek?

reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout