Tips voor zzp'ers in zwaar weer

podium | 25 feb 2011 |

Dit artikel is geschreven door (alle artikelen), lid van het Sprout Netwerk

Ondernemen in zwaar weer is pittig. Sommigen zullen merken dat ze snel de neiging hebben om af te haken, anderen gaan gedreven door en zoeken andere en makkelijkere wegen. Enkele tips.

Intussen is het van belang (en soms zelfs van levensbelang) dat je fysieke, mentale en emotionele conditie op peil blijft. Het zal niet de eerste keer zijn dat de kwaliteit van je werk of zelfs die van je relatie(s) er onder gaat lijden. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dat doe, want meestal zie je niet aan mijn ‘buitenkant’ dat we op dit moment flink last hebben van zwaar weer.

1. Duidelijkheid
Het hebben of verschaffen van duidelijkheid is nummer één in het rijtje. Onduidelijkheid zorgt voor onrust, zaait twijfel en heeft vermindering van grip tot gevolg. Vaak merk je het door eens te kijken met hoeveel vragen je rondloopt. Waarom dit, waarom dat, waarom niet zus of zo? Niet afhandelen van dingen (uitstellen) zorgt ook voor een toename van onduidelijkheid. Stel je maar eens een enorme stapel brieven, formulieren en e-mails voor. Er komt een moment dat je geen idee meer hebt wat er ligt en waar het allemaal over gaat.

2.Onrust
Tip twee lijkt voor de hand te liggen: let goed op je innerlijke kompas. Mijn wat? Juist. Je gevoel geeft signalen die je nodig hebt. Hoe meer de situatie het karakter krijgt van ‘gespannen’ of ‘overleven’, des te belangrijker is het dat je jezelf in de gaten houdt.
Onrust is zo’n signaal en het geeft niet alleen aan dat er veroorzakers zijn van onrust maar ook dat je iets moet doen om de balans te herstellen. En als je geen invloed kunt uitoefenen op de buitenwereld waardoor je tot rust komt (bijvoorbeeld een directe toename van geld, klanten en opdrachten) dan zul je de oplossing bij jezelf moeten zoeken. Zoek uit waarvan je tot rust komt. Zwemmen, wandelen, hardlopen, een film kijken, lezen of mediteren? Keihard doorgaan met werken of gaan vechten tegen de bierkaai vergroot de onrust en veroorzaakt alleen maar meer spanning.

3.Spanning
Hetzelfde geldt voor het evenwicht tussen spanning en ontspanning. Tijdens de beginfase van tegenvallende resultaten is er meestal nog voldoende ruimte om spanning op te vangen en te zorgen voor ontspanning. Ook hier geldt: is het buiten je invloedssfeer om de van buiten komende oorzaak van spanning weg te nemen, zoek de oplossing dan bij jezelf. Doe wat nodig is om te kunnen ontspannen. Als je geen idee hebt wat dat in jouw geval is, raad ik je dringend aan op zoek te gaan.

4. Leef- en bewegingsruimte
Door in beweging te blijven en steeds opnieuw het juiste evenwicht te vinden blijft (of ontstaat) er ruimte. Ruimte om letterlijk en figuurlijk adem te halen, ruimte om even te stoppen en een paar stappen achteruit te doen. Ruimte die nodig is om de huidige situatie te observeren en beoordelen. Geloof me, die ruimte is van vitaal belang voor je gezondheid van je bedrijf en van jou.

En wat dan als de situatie zover is gekomen dat leven overleven is geworden? Daarvoor een eenduidige tip geven is minder makkelijk. Wanneer leven overleven is geworden, dan zijn onduidelijkheid, onrust en spanning verworden tot frustratie, boosheid en angst. In deze situatie is het niet vreemd als je het gevoel hebt de grip te verliezen (of te hebben verloren). Als je het op dit moment nog niet hebt gedaan, dan is het nu hoog tijd je situatie onder ogen te zien. Niet even snel een blik in de spiegel of door het raam werpen, maar de harde realiteit met feiten, gedachten en gevoelens van falen en angst recht in de ogen kijken. Zeker niet makkelijk en misschien heb je behoefte aan hulp.

5.Beheren of beheersen?
Ik heb gemerkt én ervaren dat er een wezenlijk verschil is tussen het met man en macht vasthouden van de grip (beheersen) op alles en het beheer houden over de dagelijkse dingen. Het is zoeken, misschien wel iedere dag opnieuw, naar een evenwicht tussen overgave, beheer houden over je werk, administratie en energie (geld is ook energie!).  Je schrikt? Ik weet, overgave wordt vaak gezien als opgeven. Zie de overgave als het meebuigen in een storm. Door het beheer te houden over je energie(voorraad), kracht en veerkracht kom je uiteindelijk door de storm. Bij een hevige storm mogelijk niet zonder krassen. Koste wat het kost de rug recht houden en vechten om overeind te blijven maakt het risico op breken groter.

Blijf in gesprek. Met jezelf, je zakenpartner, je liefde, je klanten. Vraag om advies en duidelijkheid. Geef duidelijkheid, zeker aan jezelf. En als je het af en toe even niet meer ziet zitten, trek dan de natuur in. Kijk eens hoe de natuur zich in de herfst gedroeg in de storm en hoe ze zich heeft voorbereid op de winter. Zoek de verbinding, zoek mensen op als je er helemaal alleen voor staat.

Heb je behoefte aan meer informatie? Ik raad je met plezier aan om De Creatiespiraal er eens bij te pakken. Een niet al te dik boek van de hand van Marinus Knoope waarin hij uitlegt hoe je van een wens naar de realisatie ervan komt. Het heeft mij en veel van mijn klanten de afgelopen jaren geholpen bij het krijgen van inzicht, duidelijkheid, rust en ontspanning. Wellicht lees je een antwoord op de vraag: hoe nu verder?

Tot slot
Ondernemen in zwaar weer zorgt er af en toe voor dat er beren op de weg zijn. Sommige beren zijn echte beren; de meeste beren maken we zelf. Ontdek je eigen beren en wie je denkt dat de beren in de buitenwereld zijn. Vaak vechten we tegen de beren of we vluchten er voor weg. Totdat we gaan zien dat de beren geen echte beren zijn.
Ik ben op het moment extra alert, niet in de laatste plaats om te zien waar zich mogelijkheden voordoen of waar ik ze zelf kan creëren. Als het geld op is, het huis niet is verkocht en auto en huis moeten worden ingeleverd, dan is dat op dat moment een reële beer. Met een mix aan vertrouwen, af en toe gevoelens van onzekerheid en onmacht en hoop ga ik door. Ik voel me vaak gezegend met de talenten en ervaring die me helpen door deze storm te komen. Ik ben blij er niet alleen voor te staan en met vrienden waar ik af en toe kan ontladen.


Lees ook:

Gerelateerde artikelen:


Meer over podium:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout