Goud via de cloud?

podium | 16 aug 2012 |

Dit artikel is geschreven door de Koning (alle artikelen), lid van het Sprout Netwerk

Bij ondernemers kan een gebrek aan it-kennis leiden tot verkeerde beslissingen, waardoor hun onderneming op achterstand wordt gezet. Dit ervaar ik vaak met het ondernemen in de cloud.

Dit is voor veel ondernemers een vaag begrip. Wel voelen ze instinctief aan dat ze er iets mee moeten om in scoringspositie te kunnen komen.

Veel ondernemers missen kansen door niet naar de cloud over te stappen

Regelmatig spreek ik ondernemers die willen wachten totdat een complete cloudoplossing voor alle bedrijfsprocessen beschikbaar is. Hun wens is een ‘big bang’ scenario waarmee ze volledig overgaan naar een nieuwe IT-omgeving. Zij voeren het excuus aan dat nog niet alle (niche)processen online beschikbaar zijn. Door dit uitstelgedrag verdiepen ze zich niet verder in de actuele voordelen van de cloud. De gemiste kansen zijn enorm: via de cloud kun je tijd- en plaatsonafhankelijk werken, je verliest niet je data omdat er een backup online staat, voor het gebruik is weinig eigen IT-kennis nodig, het is gratis of je betaalt naar gebruik, - om er maar een paar te noemen.

Online werken hoeft niet minder veilig te zijn dan de bestaande oplossing

Vaak betrekken ondernemers alle nadelen van het online werken direct op het eigen bedrijf. Een goed voorbeeld is de discussie in de media rondom Europese databeveiligingswetten. De vrees is dat derden (landen of bedrijven) bedrijfsgegevens of kritieke informatie kunnen inzien. Risicoaverse ondernemers betrekken dit soort gevaren vaak meteen op het eigen bedrijf, zonder eerst een gedegen analyse te maken. Hoe groot het kans van dataverlies en wat zou het gevolg ervan zijn? Uiteindelijk kan ervoor gekozen worden om bepaalde vertrouwelijke processen en data niet online te brengen. Tenslotte is het cruciaal om een online dienstverlener te kiezen, die uw gegevens adequaat beschermt.

In zeven stappen op de hoogste trede

Onderstaand stappenplan biedt ondernemers een eerste handvat voor implementatie van de cloud in de organisatie:

  1. Bouw in de organisatie kennis op van de mogelijkheden in de cloud. Weeg ook beschikbare gratis oplossingen mee.
  2. Breng de huidige bedrijfsprocessen in kaart.
  3. Analyseer welke processen in beeld komen voor overdracht naar de cloud. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om de administratie online te voeren, klanten samen in de cloud te managen of gewoon bedrijfsdocumenten over een afstand te delen.
  4. Vergelijk de aangeboden cloud software voor deze processen op basis van: veiligheid, eigendoms- en gebruiksrechten, gebruikersvriendelijkheid, comptabiliteit met andere webdiensten en kosten.
  5. Bepaal de voor- en nadelen van de cloud per bedrijfsproces uitgedrukt in kwaliteit, tijd en geld.
  6. Stel een migratieplan op voor (gedeeltelijke) overgang naar de cloud. Vergeet hiertoe niet de acceptatie en training van medewerkers.
  7. Sluit een contract met de cloudleverancier. Zorg ervoor dat deze een service level agreement bevat, met bijvoorbeeld een helpdesk voor de gebruikers van de dienst en garanties omtrent beschikbaarheid van data.

Bovenstaande stappenplan geeft slechts een eerste indicatie. Het is verstandig om een onafhankelijk adviseur of expert te raadplegen die u kan begeleiden. De uiteindelijke topprestatie zit in de perfecte uitwerking van de details.
 

Gerelateerde artikelen:


Meer over podium:


 

reacties

(1)
Pasfoto van Erik Nicolai
Martijn, heel goed artikel. Wij zien steeds meer IT leveranciers die echt een goed beeld hebben van de verschillende opties en dit ook duidelijk kunnen uitleggen.

Eigenlijk betekent de cloud voor veel kleine bedrijven dat er dingen mogelijk worden (functioneel en financieel) die tot voor kort alleen bij grote bedrijven gebeurden.

En jou opmerkingen alles of niets, merken wij ook elke dag. Klein maar bewust beginnen, helpt echt om stappen te maken.

Groet, Erik
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout