6 geldpotjes voor innovatie

levensfasen | groeien | 17 okt 2011 | Philip Bueters/Bas van Essen |
Innovatie

Een nieuwe fiscale aftrekmogelijkheid, de RDA, levert bedrijven een voordeel op van tien procent bij innovaties. Welke geldpotjes voor innovatie zijn er nog meer? Zes manieren om innovatie te financieren.

De Nederlandse innovatiecijfers op macroniveau zijn nooit bemoedigend: volgens het CBS gaf het gezamenlijke bedrijfsleven de afgelopen jaren een magere 0,88 procent van het BNP uit aan R&D. Zo'n getal is natuurlijk science fiction voor de relatief jonge en snelgroeiende technologiebedrijven zoals die uit de Technology Fast50, die in de regel een flink deel van hun omzet in onderzoek en ontwikkeling van producten en diensten steken. Zij moeten eerder woekeren om hun middelen op de juiste manier te verdelen. Op een door Deloitte georganiseerde bijeenkomst, gewijd aan de financiering van R&D, kregen de snelgroeiende techondernemers tips & trucs om het maximale uit hun R&D te peuren.

Haagse hulp

De draconische bezuinigingen van Rutte I blijven echt niet beperkt tot kunst en pgb's; ook de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen moet eraan geloven. Desondanks heeft hij nog wat steun te bieden voor innovatieve techbedrijven, al dan niet in samenwerking met de collega's op Financiën.

1 van 6

1. RDA

De zogenaamde research en development aftrek (rda) is de nieuwste maatregel van Rutte I om innovatie in Nederland aan te drijven. Onder de regeling mogen bedrijven 40 procent van hun R&D-kosten aftrekken van de fiscale winst. Netto komt dat neer op een voordeel van tien procent (bij het huidige tarief van de vennootschapsbelasting van 25 procent), zo becijferde het Financieele Dagblad onlangs nog.

Zowel het bedrijfsleven als belastingadviseurs zijn positief over de regeling. Het VNO-NCW noemt de rda-regeling een 'welkome aanvulling op de in 2010 in het leven geroepen innovatiebox' (zie slide 3).

 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout