Zoektocht van een sieradenondernemer

levensfasen | starten | 31 mei 2012 | Sprout.nl |
Petra Reijrink

Soms verloopt de stap van loondienst naar een eigen bedrijf heel natuurlijk. Petra Reijrink (48) verruilde haar carrière bij Shell voor een bestaan als sieradenontwerpster. Hoe zet je zo'n stap?

Negentien jaar lang werkte de als chemicus opgeleide Reijrink voor oliebedrijf Shell in Rijswijk. Ze was er laborant, later maakte ze er carrière op de afdeling communicatie. "Ik had een vet betaalde baan."

Toch was er iets dat een aantrekkingskracht op haar uitoefende dat veel groter was dan de zekerheid van die vaste baan en riante dertiendemaanduitkering. In 2010 besloot Reijrink om haar baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Ze wilde haar eigen sieraden gaan verkopen. "Ik heb altijd de wens gehad om met mijn handen te werken."

Ze was namelijk op een punt aangekomen in haar loopbaan waar ze een keuze moest maken. Bij het olieconcern had ze een aantal reorganisaties meegemaakt en in 2009 werd er opnieuw aangekondigd dat mensen 'intern' op nieuwe functies moesten gaan solliciteren. "Ik vroeg mezelf af, heb ik hier nog wel zin in?"

Ondernemer

Het was een mooi moment voor haar om de stap naar ondernemerschap te wagen. In haar vrije tijd was ze zich zo'n zeven jaar geleden bezig gaan houden met het assembleren van sieraden. Ze heeft de cursus edelsmeden op de vrije Academie in Delft gedaan en tijdens haar vele reizen pikte ze inspiratie op. "Het was een hobby die steeds meer uit de hand aan het lopen was."

De in Den Haag wonende ondernemer had op het moment dat ze haar baan opzegde dus al de basis gelegd voor haar bedrijf. “Dat maakte de overstap heel natuurlijk.” Nog geen twee jaar nadat ze haar eerste sieraden had gemaakt, vroeg een lokale modezaak of ze het niet leuk vond om er een aantal bij te maken. Het sloeg aan. Toen ook andere winkels haar sieraden wilde hebben, was dat een teken voor haar dat haar producten een kans van slagen hadden in de markt. "Een derde van de winkels hebben me gevonden via mijn website, blog en via via."

Coach

Vanaf de eerste dag kon de ondernemer er een boterham uit halen. Ze zegt haar inkomen nu deels aan te wenden voor zaken die haar helpen bij de ontwikkeling van zichzelf, zoals een coach. Daarnaast investeert Petra zoveel mogelijk geld in verdere professionalisering van het bedrijf zoals pr en de materialen. "Voor mij zijn het stellen van zakelijke doelen verweven met persoonlijke doelen."

Op dit moment zijn haar sieraden te koop op ruim 85 verkooppunten. Ze zet nog steeds alle sieraden zelf in elkaar en is bezig om te kijken of ze een kleine en zeer exclusieve hand gemaakte collectie kan laten maken in het buitenland. Toch streeft ze absoluut geen grootschalige massaproductie na. " Ik heb ervaren dat mensen exclusiviteit meer waarderen dan grootschalige productie."

Nu lijkt de wereld van olie-exploratie en boorputten alweer op een ver verleden voor Reijrink. Ze zegt dat ze met haar stap naar het ondernemerschap aspecten van zichzelf heeft ontdekt waar ze lang minder van bewust was. "Je bent veel flexibeler dan je van te voren denkt."

Gerelateerde artikelen:


Meer over levensfasen | starten:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout