De acht snelste groeilanden

slideshows | 18 jul 2012 | Arjan Zweers |
Groeilanden

Nederland heeft véél buitenland en de economische groei is er vaak een veelvoud van de onze. Dit zijn de landen die momenteel kansen bieden. Mongolië, here we come!

Het wereldhandelsvolume steeg in het eerste kwartaal van 2012 met 1,6 procent. Kansen genoeg voor ondernemingen in die zin. Zeker 10 procent van alle Nederlandse bedrijven handelt ook al over de grenzen. De meest actieve 1 procent van die bedrijven was in 2008 verantwoordelijk voor 74 procent van de importen en 71 van alle exporten. Maar sommige landen zijn nu eenmaal aantrekkelijker voor directe investeringen dan andere.

Na Duitsland en België is China de belangrijkste exporteur naar Nederland, de import uit BRIC-landen tussen 1996 en 2010 verviervoudigde, van 4 tot 16 procent. Size matters: hoe groter de economie en hoe volwassener, hoe aantrekkelijker. Direct foreign investments (DFI) zijn goed voor het ontvangende land, een maat voor economisch seksappeal en dragen bij aan het BBP. 

Welke landen hebben nu het meest geïnvesteerd in ons land? Volgens cijfers van DNB heeft de VS de meeste direct foreign investments (DFI): 70,7 miljard euro ultimo 2010, gevolgd door de Britten: 59,6 miljard. Het ­bedrijfsleven in de Europese Unie heeft investeringen ter waarde van 280,3 miljard euro in de Nederlandse economie. De tien grootste netto-beheerders van (DFI in miljarden dollars) zijn (zie kolom):

Eén procent van de bedrijven in Nederland is overigens in buitenlandse handen. Die bedrijven zijn goed voor 25 procent van de toegevoegde waarde, 17 procent van de werkgelegenheid en ruim 30 procent van de ­omzet in de private sector.

Makkelijk zakendoen

De 'Ease of Doing Business Index’ van de Wereldbank geeft aan in welke landen de overheid het minst in de weg staat bij het zakendoen en welke overheden buitenlands eigendom heiligen. Volgens de Wereldbankeconomen bestaat er een sterke relatie tussen de openheid voor buitenlandse investeerders, het belastingregime en bureaucratische regels en economische groei. Voor de top 10 zie de kolom rechts.

Enkele feiten op een rij, wist je dat:

  • Uitvoer naar de BRIC-landen relatief veel aan het Nederlands BBP bijdraagt, omdat er naar verhouding weinig (38 procent) wederuitvoer is. ­Gemeten over de totale ­Nederlandse export is dat 46 ­procent
  • Buitenlandse startups relatief belangrijk zijn: in het eerste jaar genereren zij gemiddeld 40 banen, tegenover 4 voor een vaderlandse startup.
  • De werkgelegenheid bij een bedrijf na een overname door een buitenlandse partij gemiddeld iets toeneemt. Een uitzondering is de maakindustrie. Wat het land van herkomst is, maakt geen verschil.
  • Exporteurs, importeurs en bedrijven die in beide velden actief zijn hogere lonen betalen en meer hoogopgeleide werknemers inzetten. Ze zijn bovendien productiever dan bedrijven die niet over de grens handelen.

Bronnen: CBS, CPB

=

De Braziliaanse real stroomt binnen

Importen komen van steeds verder

Machine-export daalt substantieel

Onze spoorinfrastructuur komt uit het buitenland

1 van 8

1. Qatar +18,8 %

Het al steenrijke Qatar groeit en bloeit lustig door. De onwerkelijk hoge groei is vooral te danken aan de olieprijzen, maar gas wint aan belang. Qatar beschikt over 13 procent van de wereldreserve. En er zit meer in het vat. In 2022 vindt er een snikheet wereldkampioenschap voetbal plaats en er wordt nu al geïnvesteerd in de infrastructuur. De vooruitzichten zijn onverminderd zonnig voor de komende 50 jaar. Daarna is de olie op.

 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout