Installateur verdient bij met groene energie

magazine | 24 mei 2012 | Mark van Baal | fotografie: Marcel Bakker |
Laurens de Lange van Unica

De ict-sector is de luchtvaartsector voorbijgestreefd in energiegebruik. Unica bouwt daarom energiezuinige datacentra, die afvalwarmte leveren aan gebouwen in de buurt. “Zonder duurzame datacentra kan de ict-sector niet verder groeien.”

Een datacentrum vreet elektriciteit. Ga maar na: de onafzienbare rijen servers gebruiken continu stroom en blazen warme lucht uit, die grote elektrische airco’s weer koelen en op het dak uitblazen. Een gemiddeld datacentrum gebruikt net zo veel elektriciteit als 20.000 woningen. 

Installatiebedrijf Unica bouwt daarom duurzame datacentra, die allereerst zo min mogelijk energie gebruiken en ten tweede de onvermijdelijke restwarmte nuttig gebruiken. Ze blazen die warmte namelijk niet in de lucht, maar verwarmen er gebouwen in de omgeving mee.

Zo bouwt Unica - omzet 292 miljoen euro, 2.000 medewerkers - op dit moment in Amsterdam een nieuw datacentrum voor een Amerikaanse IT-dienstverlener. Unica gaat de afvalwarmte gebruiken om gebouwen van de aanpalende High Tech Campus van de Universiteit van Amsterdam te verwarmen. De UvA hoeft dan alleen op extreem koude winterdagen bij te stoken op aardgas.

Terugverdientijd

Meer weten over duurzaamheid? 

Op 25 juni organiseert Sprout samen met Eneco een sessie over duurzaam ondernemen. Tijdens deze sessie vertelt een Groene Held over zijn businesscase van duurzaamheid. Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar.

Download ook gratis het boekje Groen Succes met meer businesscases van Groene Helden.

De extra investeringen in een energiezuinig en warmteleverend datacentrum - enkele procenten op de tientallen miljoenen euro’s die een datacentrum exclusief apparatuur kost - zijn snel terugverdiend, zegt Laurens de Lange (45), commercieel directeur van Unica. “De terugverdientijd is eerder een kwestie van maanden dan van jaren”, zegt de natuurkundig ingenieur. De hogere investering verdient zichzelf terug door een lagere elektriciteitsrekening en een nieuwe inkomstenbron: de verkoop van warmte.

 

Unica richtte een eigen energiebedrijf op om deze restwarmte te exploiteren. “Restwarmte: het is veel, het is stabiel en het rendeert altijd”, zegt De Lange. Voorwaarde is om een partij in buurt te hebben die de warmte voor lange tijd afneemt, vaak voor vijftien of twintig jaar.

Stuntelen

Datacentra hebben pas sinds kort oog voor hun elektriciteitsrekening, zegt De Lange. “Ict groeide dusdanig snel dat alles gericht was op het toevoegen van capaciteit. Energiegebruik was nooit een issue.”It-bedrijven hebben pas sinds kort een duurzaamheidsbeleid, ziet De Lange. “Veel bedrijven stuntelen nog met het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk van hun IT-activiteiten. Ze draaien wel spaarlampen in, maar hebben nooit nagedacht over de CO2-afdruk van hun it.”

Datacentra moeten om een andere reden energiezuiniger worden: het elektriciteitsnet kan het anders niet meer aan. “Datacentra zouden dan zo veel stroom trekken, dat ze alleen in de buurt van elektriciteitscentrales kunnen worden gebouwd. Zonder duurzame datacentra kan de ict-sector simpelweg niet verder groeien.”

“Het succes bevestigt onze strategie, die we inzetten in 2005, voordat Al Gore in 2006 met de documentaire An Unconvenient Truth kwam”, besluit De Lange. In een recent onderzoek van de Erasmus Universiteit, VNO-NCW en DHV is Unica gekwalificeerd als voorloper op het gebied van duurzaamheid. “Het onderscheidend vermogen is nu wel een beetje weg, maar duurzaamheid is intussen wel volledig ingebed in onze organisatie.”

Gerelateerde artikelen:


Meer over duurzaam | verdienmodel:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

Gratis online magazine ‘Groen Succes’

Groen met je doen! Hoe? Dat vertellen Groene Helden in dit online magazine. Lees de businesscases van onder meer FujiFilm en Rijnstate ziekenhuis. Ontdek ook de redenen waarom duurzaam ondernemen loont. Lees het magazine op PC of tablet