Nieuw fonds voor duurzame beleggingen

duurzaam | nieuws | 02 jul 2012 | Eric van den Outenaar |
Double Dividend

De drie ondernemers van Double Dividend willen de beleggingswereld duurzamer maken. Hoe pakken ze dat aan?

Goed, de ondernemers zitten in een chique pand aan de Herengracht, maar daarmee houdt de luxe ook wel op. Kale witgeschilderde wanden, een lege tafel en wat stoelen, het lijkt alsof de rest van de verhuisspullen nog bezorgd moet worden. Dat het er zo sober oogt, past wel bij de filosofie van het bedrijf ."We houden allemaal van elkaar bij wat onze uitstoot is, het is een beetje een sport geworden", zegt Floris Lambrechtsen, degene die enkele jaren geleden het initiatief nam om de ‘beleggingsclub’ op te richten. Hij heeft een milieukundige achtergrond en adviseerde financiële instellingen bij het maken van hun duurzaamheidsbeleid.

Hij liep zodoende Ward Kastrop tegen het lijf. Die was sinds 1997 actief als analist en vermogensbeheerder in de financiële sector en had in 2010 een sabbatical genomen om met zijn vrouw en kinderen een wereldreis te maken. "Het heeft me bewust gemaakt van dingen die er mis waren in mijn branche." Ward was alweer sinds zijn jeugd bevriend met Bas Clerkx, die inmiddels ook als partner is binnengehaald en die net als Ward de auto inmiddels heeft verruild voor de elektrische scooter en trein. Clerkx heeft onder meer voor Kempen & Co een vermogensbeheerkantoor in Zwitserland opgezet. "Ik wil mijn bewuste levensstijl vertalen naar mijn werk als belegger."

Zo ontstond in 2011 uiteindelijk Double Dividend nieuwe stijl met de verkrijging van de AFM vergunning. Het is nu een vermogensadviseur en het doel is om volgend jaar een eigen fonds op te richten. Double Dividend zegt een brug te slaan tussen financieel en maatschappelijk rendement. De ondernemers hebben een eigen methode ontwikkeld om de beleggingsfondsen die ze aan hun klanten adviseren te screenen. Ze hebben een bestand van 200 gekwalificeerde fondsen opgebouwd. Kastrop:"We sluiten niet zoals sommige duurzame banken dat doen bedrijven bij voorbaat op strenge ethische gronden uit, maar door onze selectiemethode houden we uiteindelijk wel een veel kleiner bestand over."

Mircofinancieringen

Wat er dan duurzaam aan is? In het kort komt de screeningsmethode er op neer dat een fonds (en de obligaties en aandelen die daar in zitten) afkomstig moeten zijn van bedrijven of landen die stabiel groeien - een beetje volgens de leer van Warren Buffet- en tegelijk goed scoren op een scala aan factoren, zoals de impact op het milieu en humanitaire rechten. Ook hebben ze fondsen die zich bijvoorbeeld richten op microfinancieringen in ontwikkelingslanden en fairtrade.

Het verdienmodel is vrij simpel, zeggen ze. De ondernemers verdienen hun geld door de beheervergoeding te rekenen. Ze mikken vooral op vermogende particulieren en institutionele beleggers als klanten. Ze proberen zich voor klanten ook aantrekkelijk te maken door af te zien van de kickbackfee. Dat is een 'fooi' die banken in rekening brengen, maar als gevolg van nieuwe Europese regelgeving ter discussie staat. "We zijn de droom van de AFM", zegt Kastrop. Inmiddels beheren ze gezamenlijk 25 miljoen euro aan belegd vermogen.

Dat levert ze zo'n 100.000 euro aan beheervergoedingen op.? Het is gangbaar om 40 basispunten vergoeding te rekenen. Aan het belegd vermogen moet dus nog wat gebeuren. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de ASN Bank, die heeft een belegd vermogen van zo'n 10 miljard euro, dan hebben ze nog een grote uitdaging. Lambrechtsen: "We hopen te vertienvoudigen."

Participatie ondernemers

De ondernemers willen die groei vooral gaan realiseren door zelf een beleggingsfonds op te richten. Ze hebben wereldwijd gekeken naar bedrijven die volgens hen aantrekkelijk gewaardeerd en duurzaam zijn en hebben daaruit zo'n veertig bedrijven gekozen die in hun beleggingsfonds kunnen komen. Het wordt dan een fonds met wereldwijde aandelen. Opmerkelijk is dat er ook twee Nederlandse hoogvliegers bij zitten: DSM en Unilever.

“Of deze aandelen ook in de portefeuille komen hangt uiteindelijk af van de prijs, want het financiële rendement prevaleert nog altijd boven het maatschappelijk rendement.” Grote klanten (+5 miljoen euro) krijgen de mogelijkheid om onderdeel te worden van Double Dividend, ze kunnen dan een belang nemen in het bedrijf. "We hebben inmiddels twee toezeggingen."

Gerelateerde artikelen:


Meer over duurzaam | nieuws:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

Gratis online magazine ‘Groen Succes’

Groen met je doen! Hoe? Dat vertellen Groene Helden in dit online magazine. Lees de businesscases van onder meer FujiFilm en Rijnstate ziekenhuis. Ontdek ook de redenen waarom duurzaam ondernemen loont. Lees het magazine op PC of tablet