België vaker buiten vizier techondernemer

afzetkanaal | 05 jul 2012 | Sprout.nl |
Belastingparadijsbelgie

België is niet meer van groot belang voor de groeiplannen van Nederlandse techondernemers. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse ondernemersorganisatie FME, waarin het land de afgelopen twee jaar van de tweede naar de zevende plaats is gezakt.

FME – een ondernemersorganisatie voor de technologische industrie – constateert wel dat de belangrijkste exportbestemming West-Europa is en blijft. Daarbinnen blijft Duitsland de grootste afzetmarkt en de belangrijkste groeimarkt.  Twee andere vaststellingen: de groei in andere westerse markten neemt af, en China en Brazilië rukken verder op.

In het FME-onderzoek 'Internationaal Ondernemen', dat jaarlijks wordt gehouden onder bedrijven in de technologische industrie, hebben dit maal ruim 500 ondernemers hun mening gegeven over trends, exportbestemmingen, groeimarkten en handelsbelemmeringen. De bedrijven zijn gemiddeld in meer dan twintig landen actief en halen ongeveer twee derde van hun omzet uit export.

Meer handelsbarrières

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse bedrijven steeds meer last hebben van handelsbarrières, van 68% in 2010 tot 81% in 2012. De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) voeren de lijst aan van landen waar de ondernemers die ondervinden.
'Dat is opmerkelijk, omdat het dezelfde landen zijn waar de groeikansen gezien worden. Vooral douaneprocedures, interne regelgeving en tariefbarrières zijn een doorn in het oog van de ondernemers', aldus FME.

ACHTERGROND
De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De bedrijvigheid in de sector betreft engineering, productie, handel, industrieel onderhoud en industriële automatisering. Bij FME zijn 2.500 lidondernemingen (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 225.000 vaste medewerkers aangesloten. De totale omzet van de leden is ruim 60 miljard euro. Daarvan wordt 60 procent in het buitenland behaald. FME behartigt de belangen van de lidbedrijven (nationaal en internationaal) en verleent hen diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. Bij FME zijn 120 brancheorganisaties aangesloten.

Gerelateerde artikelen:


Meer over afzetkanaal:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout