Comigo verbindt computer en tv

pionieren | 25 jul 2012 | Anouk Eigenraam |
Comigo1

Terwijl Google, Apple en videodiensten als Netflix vechten om een plek in de internet tv-markt heeft het Israëlische smart tv-platform Comigo misschien wel een slimmere niche gevonden. Met de bijbehorende applicatie Watchapp wordt tv kijken nu echt interactief.


Apple, Google, Amazon en zelfs Intel; allemaal zijn ze hard bezig hun internet tv-platformen te vervolmaken zodat de consument straks internet-tv afneemt via hun kastje, kanaal of dienst. In een markt die nu al zo competitief is, heeft de Israëlische entrepeneur Dov Moran met Watchapp iets heel slims in handen.

Moran ontvangt ons vriendelijk op het terrein van zijn bedrijf, een 60 kilometer ten noorden van Tel Aviv. Hij oogt wat vermoeid; diepe wallen komen vanonder zijn dikke glazen tevoorschijn. Toch geeft hij enthousiast een rondleiding op het terrein waar in een aantal gebouwtjes zo’n 35 werknemers zitten te werken, onder andere aan Keyview - een inventief toetsenbord met een eenregelig schermpje zodat je ziet wat je tikt - en natuurlijk aan Watchapp.

Watchapp is een interactieve tool, waarmee je spelletjes en allerlei handige toepassingen kan toevoegen aan je tv-scherm. Zodoende kan je tv kijken terwijl je tegelijkertijd ook kan Twitteren, Facebooken, Googelen, spelletjes doen, aankopen bestellen, muziek luisteren of chatten met vrienden. Handig dus vooral voor de fervente Twitteraars tijdens tv-programma’s, de smartphone kan je gewoon terzijde laten liggen. Geklaag van de partner dat je tijdens gezellige tv-avondjes de hele tijd op je mobiel zit te turen, horen tot het verleden; voortaan doe je dat gewoon op je tv!

Commentator uitzetten

Moran pakt een dubbelzijdige afstandsbediening en toont hoe het werkt. De applicatie ziet eruit als een licht transparante band die links over je scherm schuift. Het menu kent talloze applicaties, variërend van games, apps, social media en de mogelijkheid om dingen te kopen die gerelateerd zijn aan een bepaald programma. Je kan zelf watchapps toevoegen, mits Comigo het er mee eens is. In die zin werkt het net als de apps van Apple.

Maar het leukst is natuurlijk dat je kan zien welke vrienden net als jij naar een programma zitten te kijken, wat ze erover zeggen op social media. “Kijk, ik zie nu welke vrienden online zijn en wat ze kijken. Ik kan ze nu uitnodigen om te zien wat ik bekijk, ze muziek sturen of een (video)chat met ze starten. En er zitten allerlei leukigheidjes aan, ik kan bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd ook een commentator die ik haat uitzetten en een ander kiezen.”

De enige voorwaarde is wel dat je een beetje een breedbeeld tv hebt, want anders wordt de rest van het beeld wel erg smal. En het werkt alleen met internet-tv, video-on-demand of films van je eigen pc.

1 | 2 | volgende pagina »

Gerelateerde artikelen:


Meer over pionieren:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout