Airbnb lanceert website Nederlandse markt

nieuw! | 03 jul 2012 | Sprout.nl |
AirBNB

Airbnb, een Amerikaanse site waarop iedereen zijn huis als hotel kan aanbieden, lanceert in Nederland. De Silicon Valley-startup zegt binnen twee weken met een Nederlandse versie te komen.

"We hebben ontdekt dat Amsterdam qua boekingen een van onze top-10 markten is. De stad past perfect bij de filosofie van ons bedrijf", zegt Joe Gebbia, chief product officer en mede-oprichter. Volgens de ondernemer is er een duidelijke vraag naar de dienst in Nederland. "Voor dit jaar hebben we al 90.000 nachten geboekt."

Nederlandse consumenten maakten al gebruik van de Engelstalige Amerikaanse site. Amsterdamse huisverhuurders zouden al voor 12 miljoen euro verhuurd hebben. In de hoofdstad zijn er inmiddels 2300 particulieren die hun woonruimte aanbieden op de site."Een groei van 600 procent in zes maanden." Per boeking ontvangt Airbnb een vergoeding van de verhuurder van 6 tot 12 procent vande prijs.

Overnames

Medio 2011 nam Airbnb een Duitse en een Britse branchegenoot over. De ondernemer heeft een managing director voor Scandinavië en Nederland aangenomen. "We hebben enkele Nederlanders aangenomen voor ons kantoor in Kopenhagen." Totaal staan er iets meer dan driehonderd werknemers wereldwijd op de loonlijst.

In 2008 is de startup opgericht in San Francisco door Gebbia en Brian Chesky. Het heeft deelgenomen aan de Y Combinator, een bekende incubator van Silicon Valley-icoon Paul Graham, die bijvoorbeeld eerder Dropbox groot heeft gemaakt. "We konden opeens met iedereen aan tafel te zitten."

Waardering van 1,3 miljard

Want de lijst aan namen die de site inmiddels achter zich heeft weten te scharen is indrukwekkend: Greylock partner (Reid Hoffman), Sequoia Capital (onder meer Google, Youtube, PayPal), Andreessen Horowitz (Marc Andreesen), DST Global, General Catalyst en A-Grade Investments (Ashton Kutcher) hebben allemaal een investering gedaan in de site. In totaal is er voor meer dan 120 miljoen dollar in de site geïnvesteerd. Het wordt op een waarde geschat van 1,3 miljard dollar. "We willen de eBay worden voor reizen."

Interview 

Volgende week een groter artikel over AirBnB’s verwoede zoektocht naar groeikapitaal, inclusief een video-interview waarin Joe Gebbia uitlegt hoe je investeerders overtuigt..

Gerelateerde artikelen:


Meer over nieuw!:


 

reacties

(1)
Pasfoto van Anoniem
  • Anoniem
  •  | 06 jan 2013 | 20:40 2013 uur
Tegenwoordig kun je bijna 5.000 woonruimtes vinden in Nederland op Airbnb. Jammer genoeg kon ik nog geen toplijstje vinden op Airbnb zelf. Dus daarom heb ik net een lijstje gemaakt met de 9 meest bijzondere bestemmingen in ons land: http://eyespired.nl/bijzonder-vakantiehuizen-airbnb-nederland
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout