8 vergeten ondernemershelden

slideshows | 19 sep 2012 | Sprout.nl |
VOC-schip

Nederlanders zijn ondernemende figuren. Waar liggen de wortels van de Hollandse koopmansgeest? Sprout duikt in de geschiedenis en belicht acht ondernemershelden. 

1 van 8

Willem Kölling

Een immigrant uit Duitsland die als postbode aan de slag gaat in Dieren en kans ziet een fietsenimperium te bouwen. Dat is het verhaal van de man achter het fietsenmerk Gazelle. In 1892 stopt Willem Kölling als postbode en importeert een rijwiel uit Engeland omdat hij een van de eerste is die de potentie van de fiets inziet als vervoermiddel. In 1902 koopt de ondernemer met een partner een bedrijventerrein in Dieren en in datzelfde jaar rolt de eerste Gazelle van de band. Om een sterk bedrijf neer te zetten stichtte hij een eigen ziekenfonds en pensioenfonds. Dankzij slogans als ‘Piet Pelle op zijn Gazelle’ groeide het bedrijf uit tot wat het nu is: een van de grootste spelers op de markt. Innovaties van Gazelle zijn: de tandem uit 1935, direct een hit. Twee jaar later verscheen in samenwerking met Philips de eerste elektrische fiets, wat geen succes was. In 1964 kwam de vouwfiets op de markt. Tegenwoordig is Gazelle in handen van investeringsfonds Gilde Buy Out Partners. 

 

reacties

(1)
Pasfoto van Errol van Engelen
Leuk dat Eckart Wintzen bij 8 ondernemershelden staat. Heb zelf in de beginjaren van mijn ICT loopbaan bij BSO gewerkt, dat later Atos is geworden. Ik denk dat zijn gedachtegoed nog steeds voortleeft en dat hij om die reden nog niet vergeten is. Bedrijven als Incentro, maar ook vele andere, hebben de celdelingsfilosofie gehanteerd en varen daar wel bij.

Bizzmaxx heeft dat niet gedaan omdat wij een solution provider zijn, minder een detacheringsbedijf.

Leuke tijd gehad bij BSO en Eckart!
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout