Hoe Spielberg zijn droom liet uitkomen

WvdO | 30 okt 2012 | Marieke Leijnen |
Spielberg

"I dream for a living." Was getekend: een van de bekendste en succesvolste filmmakers aller tijden. Steven Spielberg slaagde er met de nodige durf en een dosis geluk in om het te maken in Hollywood en maakte al zijn creatieve dromen waar als regisseur en producent.

Wie is Steven Spielberg precies?

Spielberg (1946, Cincinatti) groeide op in een van die rustieke en typisch Amerikaanse voorsteden en was vroeger niet het meest spontane jongetje van de klas. Hij vond het moeilijk om contacten te leggen, wat hem een makkelijk doelwit voor pesterijen maakte. Dat hij van Joodse afkomt was, maakte het er niet veel beter op, totdat zijn klasgenootjes ontdekten wat hij allemaal met een camera kon. Jaren later zei hij daarover: “ De jongens uit mijn klas vonden wat ik deed fantastisch en stopten met pesten. Vanaf dat moment wilde ik niets anders dan films maken.”

In een van de zomers van zijn studententijd bezocht Spielberg zoals zoveel toeristen de Universal Studios in Los Angeles. Daar wist hij tijdens een ritje over het studioterrein uit de tourbus te 'ontsnappen' en zich te verstoppen in een toilet. Na een poosje verliet hij het toiletgebouw en verkende op nonchalante wijze het terrein. Hij opende een willekeurige deur van een gebouw, waar hij een bibliothecaris vroeg of hij gebruik mocht maken van de telefoon. Terwijl een opgewonden Spielberg zijn neef vertelde wat er was gebeurd, luisterde de man achter de balie mee en vroeg hem naderhand waarom hij dit had gedaan.

Nadat Spielberg had uitgelegd dat hij droomde van een baan als regisseur en producent, besloot de bibliothecaris hem het voordeel van de twijfel te geven. Hij gaf hem een meerdaagse bezoekerspas. In die eerste week ontdekte Spielberg tijdens een verdere verkenning van het Universal-terrein een leegstaand kantoor, waar hij – brutaal, maar ook bewonderenswaardig – direct zijn intrek nam. Omdat iedereen op dat kantoor dacht dat ze te maken hadden met een familielid van een grote Universal-baas, durfde niemand verder te vragen. Later ontmoette hij een producent die wel iets in de jonge ambitieuze filmmaker zag en ervoor zorgde dat Spielberg de korte film Amblin mocht maken. De eerste stap naar succes was gezet.

Hoe werd hij succesvol?

DreamWorks werd opgericht op 12 oktober 1994 en is een samenwerkingsverband tussen Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg (ooit CEO van Walt Disney) en David Geffen (platenbaas en filmproducent). De officiële missie van de filmstudio: “Wij maken films voor volwassenen en het kind dat schuilt in iedere volwassene.” In de jaren '90 was het voor een filmstudio zeker niet makkelijk om iets op te bouwen naast gevestigde namen als Universal, en Twentieth Century Fox, maar met een regisseur en producent als Spielberg aan boord kon het bedrijf al meteen rekenen op grote opbrengsten van blockbusters als Amistad en Deep Impact.

Het succes kwam onder andere snel omdat het een van de eerste filmstudio's was die de wondere wereld van computergeanimeerde films ontdekte. Ook belangrijk was het inhuren van grote sterren met bekende stemmen die het publiek naar de bioscopen moest trekken. Die truc was zo geslaagd, dat het vervolgens door alle studio's werd gekopieerd. Antz kwam uit in 1998 en bracht wereldwijd meer dan 170 miljoen dollar op. Later zouden van DreamWorks nog vele animatiefilms volgen, waaronder Madagascar, Shark Tale en natuurlijk Shrek.

Hoe gaat het nu met Spielberg?

Gezien de door Forbes geschatte drie miljard dollar op zijn bankrekening zou de inmiddels 64-jarige Spielberg naar hartelust kunnen gaan rentenieren, maar zonder het maken van films lijkt zijn leven gewoon niet compleet te zijn. Geffen verliet DreamWorks in 2008 en Katzenberg richt zich tegenwoordig volledig op de animatiefilms (hij is CEO van DreamWorks Animation), maar Spielberg is nog altijd actief betrokken bij DreamWorks.

Films regisseren doet Spielberg de laatste jaren niet meer, maar het produceren van producties des te meer. Alleen al dit jaar was hij als producent betrokken bij blockbusters als Cowboys & Aliens, Super 8 en War Horse. Volgend jaar gaat hij onder andere aan de slag met een biopic over Abraham Lincoln en The Adventures of Tintin (Kuifje). De filmmagnaat mag dan bijna een pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, stoppen met werken lijkt dus nog lang niet aan de orde te zijn. Maar waarom zou je ook, als je net als Spielberg je eigen droom beleeft?
Voor welke films zou hij zelf naar de bioscoop zijn gegaan?

Met meer dan veertig jaar ervaring als regisseur en producent heeft Spielberg een waslijst aan memorabele films afgeleverd: Back To The Future, Schlinder's List, Twister, Men in Black, Saving Private Ryan, Munich, Memoirs Of A Geisha en Jurassic Park, om er maar eens wat te noemen. Drie keer werd zijn werk bekroond met een Academy Award. Hij ontving een Oscar-beeldje voor Schlinder's List (beste regisseur en beste film) en Saving Private Ryan (beste regisseur).

Gerelateerde artikelen:


Meer over WvdO:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

kennispartner

Sprout live op de
Week van de Ondernemer

Remy Gieling SproutDe Week van de Ondernemer is een feestje voor ondernemers die vooruit willen. En daarom is Sprout er ook. Remy Ludo Gieling brengt verslag uit en spreekt aanwezige ondernemers over hun plannen en ambities. 

Sprout vernieuwt

hoofdredacteur Karin HusslageMaar Sprout blaakt zelf ook van de ambitie: achter de schermen sleutelen Karin Husslage en haar team aan een totaal vernieuwde opzet van Sprout. Wie member wordt, krijgt vanaf volgende week een piekfijn magazine, gratis toegang tot events, een hoogwaardig netwerk met andere Sprouters en een onmisbare website. 

Bekijk de video met uitleg door Karin: