Foodketen Fishes legt het loodje

missers | 27 jul 2012 | Bas van Essen |
Fishesedited

Een droevige dag voor duurzame foodretailers: na het faillissement van Oggu blijkt nu ook visketen Fishes kopje onder gegaan te zijn. Na ruim tien jaar zijn alle vier de winkels failliet. Moederbedrijf Fishes Holding, opgericht door Bart van Olphen, heeft alleen nog een belang in een groothandel die duurzame vis aan supermarkten levert.

De groei van het duurzame visserij-concept nam aanvankelijk stormachtige vormen aan. Bart van Olphen knalde in zo'n acht jaar tijd een succesvol bedrijf uit de grond, met twintig medewerkers en een omzet van twee miljoen euro. Als eerste visondernemer op het Europese vasteland kreeg hij een certificaat van de Marine Stewardship Council, een onafhankelijke organisatie die ervoor waakt dat de zeeën niet worden leeggevist. Ook kreeg hij in de VS de prijs van de meest duurzame seafood-ondernemer, en ontving hij een nominatie voor verschillende andere prijzen, onder andere voor Sprout Challenger.

Schulden

Maar schulden uit het verleden hebben geen garanties voor het heden gegeven. Twee dochterbedrijven vertegenwoordigden het moederbedrijf Fishes Holding. De eerste die werd opgezet, visboutique-keten Fishes, is nu failliet verklaard. Een grote schuld die 'de Starbucks van de visbranche' in de opstartjaren heeft opgelopen, is het, ondanks het aantrekken van een ceo die het schip weer op koers moest krijgen, uiteindelijk niet meer te boven gekomen. Toen huisbankier ING een lening van Fishes in een rekening-courant omzette, was dat de druppel die de emmer over deed lopen.

Aan miljonairsblad Quote vertelt ceo Jaap van Dijk dat werkzaamheden in de Utrechtsestraat in Amsterdam, die nu al vier jaar duren, zijn bedrijf erg parten hebben gespeeld. "De omzet was gehalveerd, terwijl we juist in twee winkels winstgevend waren geworden en de verlies latende winkels hadden gesloten. Maar de winsten van nu wogen niet op tegen de verliezen uit het verleden.’"

Fishes Trademark

Het leven van de andere dochteronderneming, Fishes Trademark, lijkt intussen niet aan een zijden draadje te hangen. Deze groothandel, die vis en aanverwante producten aan bijna alle grote supers in Nederland levert, is eind 2009 voor de helft van het belang aan KennemerVis Groep verkocht en toonde op dat moment al een veel grotere groei dan de restaurantketen. "In het begin kwam 95% van de omzet uit de vier winkels, nu komt 95% van onze groothandel", vertelde Van Olphen twee maanden voordat de verkoop tot stand kwam.

Na het faillissement is de kans is echter groot dat Fishes Holding zijn belang in Fishes Trademark moet verkopen aan KennemerVis Groep, dat onderdeel is van Bracamonte van Marga Hoogwegt en familie. De verliezen zullen Van Olphen niet hard raken: hij is sinds de verkoop in november 2009 alleen nog als kleinaandeelhouder bij het bedrijf betrokken.

Gerelateerde artikelen:


Meer over missers:


 

reacties

(0)
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout