TNT dwarsboomt postondernemer

TNTPost

Een dominante marktpartij kan het leven van een nieuwkomer goed zuur maken, weet ondernemer Thomas van der Lubbe. TNT dwarsboomt zijn postwinkelconcept Postmasters. "Ze hebben me een financiële strop bezorgd."

 

Oprichter Thomas van der Lubbe van Postmasters is na een jaar van pesterijen nog altijd verontwaardigd. Van der Lubbe: "TNT heeft me vorig jaar een flinke financiële strop bezorgd." Zijn onderneming Postmasters speelt in op de liberalisering van de postmarkt in Nederland en het verdwijnen van het oude postkantorennetwerk. Van der Lubbe startte in 2005 met Postmasters. Het doel: een landelijke postwinkelketen die over vijf jaar uit honderd winkels moet bestaan. Van der Lubbe: "We combineren post- repro- én printdiensten. We willen een soort Albert Heijn zijn door postpakketten en poststukken van alle spelers in de postmarkt in onze schappen te hebben.'"

Hoewel de ondernemer goede zaken deed met TNT - hij nam jaarlijks 4.000 tot 10.000 pakketen af - kwam daar afgelopen jaar een abrupt einde aan. TNT Post Pakketservice zegde het contract met Postmasters op. "Ze beroepen zich op een juridisch standpunt. Flauw, want ze hebben daarvoor vier jaar aan me geleverd." De ondernemer zegt de klap te kunnen opvangen door meer af te nemen van andere leveranciers (UPS, FedEx), maar zegt wel in zijn bedrijfsstrategie te zijn aangetast.

Pesterijen

Het was echter niet de enige ‘pesterij'. In dezelfde periode dat TNT haar contract opzegde was Van der Lubbe in onderhandeling met een winkelketen waaraan TNT ook levert (zoals Bruna en Primera). Dit grootwinkelbedrijf had nog geen agentschap en voelde wel voor een samenwerking met Postmasters. De onderhandelingen strandden. De winkel zou ‘van hoger hand' zijn verboden om met Van der Lubbe in zee te gaan. Van der Lubbe zegt vervolgens vermanend te zijn toegesproken door TNT. Van der Lubbe: "Ik denk dat het één een gevolg is geweest van het ander. Het is wel heel toevallig dat precies in dezelfde periode dat ik die winkel probeerde binnen te halen TNT Post Pakketservice opeens haar zakelijke relaties met mij verbreekt." Volgens de nieuwkomer op de postmarkt ontzegt TNT hem belangrijke toegang tot de markt, zoals via supermarktketens, sigarenwinkels en boekhandels.

Machteloos

Van der Lubbe zegt machteloos te staan tegenover de pesterijen van TNT:"Het postbedrijf beroept zich op het formele standpunt dat Postmasters alleen pakketzegels mag aanbieden en niet als een volwaardige tussenpersoon mag fungeren." Ook zou de ondernemer op een andere manier benadeeld worden. Van der Lubbe: "Het verkoopkanaal van TNT wordt nog steeds bevoordeeld doordat het volgens de wet pakketdiensten mag aanbieden zonder daarover btw te rekenen. Als ik wil concurreren met de postwinkels van TNT ben ik genoodzaakt in te leveren op mijn marges." 

Postmasters bestaat uit vijf vestigingen en is vooral een speler van betekenis in de regio Arnhem. Om TNT het hoofd te bieden heeft Van der Lubbe zijn vestigingstrategie gewijzigd. Hij gaat zich richten op het overnemen copyshops. Die zouden volgens de ondernemer hun omzet 30 procent kunnen verhogen door zich om te bouwen tot een agentschap van Postmasters. Van der Lubbe: "Dit kwartaal nog gaan er twee open in Amsterdam. Ook openen we binnenkort in Almere."

TNT

Een woordvoerder van TNT ontkent dat het bedrijf zijn marktmacht aanwendt om winkelketens te verbieden met Postmasters zaken te doen. "De directie van Primera of Bruna mag wat ons betreft praten met Postmasters. Het is absoluut niet zo dat wij dat willen verbieden. Dat zouden we niet eens kunnen. Wel verlangen we exclusiviteitgaranties van winkels wanneer we investeren in het installeren apparatuur", aldus de woordvoerder.

Over het beëindigen van het contract door TNT Post Pakketservice laat de woordvoerder weten: "We zijn tot de conclusie gekomen dat Postmasters zich alleen als een wholesale partij gedraagt. Het verzamelt pakketen van bedrijven en stuurt die vervolgens door naar onze pakketservice. Door met andere tarieven te werken, is dat ook lastig voor onze klanten.  Het voegt dus niets toe aan onze dienstverlening."

Thomas van der Lubbe was woensdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar op het standpunt van TNT.

Gerelateerde artikelen:


Meer over challenger nieuws:


Eric van den Outenaar

door Eric van den Outenaar

Bekijk profiel

 

reacties

(1)
Pasfoto van Ewald Smits
De macht van een monopolist, grrr
reageer op dit artikel


 

kennispartner

SPROUT CHALLENGERDAY 2014

Deel dit event met je netwerk!