Slim de WBSO benutten

finance | 28 feb 2011 | Rolf Grouve |
Subsidie 3

Het kabinet bezuinigt er op los. De WBSO is dit jaar echter verruimd. Je kunt meer uit de innovatiesubsidie halen door haar in etappes aan te vragen.

Hoewel bijna iedere ondernemer de WBSO kent, wordt deze in de meeste gevallen niet optimaal benut. Zo is er in de praktijk meer voordeel te halen uit de WBSO wanneer deze voor twee of drie tijdvakken wordt aangevraagd, in plaats van voor een heel jaar.

De meeste ondernemers vragen de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) aan voor een heel jaar. Zij zijn er vaak niet van op de hoogte dat je het jaar ook ‘in stukken kunt hakken’ en twee of drie keer WBSO kunt aanvragen. Ook veel subsidieadviseurs blijken hier vaak niet op te wijzen. Een gemiste kans.

Het aanvragen voor twee of drie tijdvakken heeft verschillende voordelen. De belangrijkste is dat ondernemers die gedurende een jaar nieuwe projecten of ontwikkelingen opstarten eerder gebruik kunnen maken van de WBSO wanneer zij tussentijds nog een aanvraagmoment hebben. Ondernemers die voor een heel jaar WBSO hebben aangevraagd, mogen twaalf maanden lang geen nieuwe projecten meer aanmelden, maar mogen deze pas in een volgend jaar weer meenemen. In het slechtste geval is een project dan alweer beëindigd en is de WBSO daarvoor niet meer benutten. Wanneer het project nog wel bezig is, mis je in een flink aantal maanden subsidie. Verkortte WBSO- periodes, bijvoorbeeld van drie of zes maanden, verkleinen de kans om op die manier subsidie mis te lopen.

Drie opties

Het aantal uren dat je in een bepaalde periode gaat besteden aan S&O-werk is veel beter in te schatten wanneer deze periode niet te lang is. WBSO is aan te vragen voor maximaal drie perioden. Oftewel een ondernemer heeft drie opties: aanvragen voor een heel jaar, twee keer aanvragen voor zes maanden of drie keer aanvragen (twee keer voor drie maanden en één keer voor zes maanden).

Let er bij het gefaseerd aanvragen wel op dat je tijdig aanvraagt. Er moet minimaal een volle maand zitten tussen het moment dat de WBSO-aanvraag bij het AgentschapNL binnen is en de subsidie ingaat. Dus een ondernemer die de WBSO wil benutten voor de maanden april, mei en juni, moet in februari zijn aanvraagformulier opsturen.

Verruimde WBSO

Ondernemers kunnen dit jaar nog profiteren van een verruimde WBSO. In 2012 worden de percentages voor de afdrachtvermindering weer verlaagd. Zo geldt voor 2011 nog een percentage van 50 procent voor de eerste schijf en een percentage van 18 procent voor de tweede schrijf. Volgend jaar worden deze percentages verminderd.

WBSO in het kort

Voor wie nog niet helemaal bekend is met de WBSO: de WBSO is bedoeld voor iedere ondernemer die zijn proces innoveert of werkt aan nieuwe producten, productonderdelen, productverbeteringen, diensten of programmatuur. Voor werknemers die betrokken zijn bij het onderzoek of de ontwikkelingsfase van het project hoeft minder loonbelasting te worden afgedragen.

Lees ook:

Rolf Grouve Dit artikel is geschreven door Rolf Grouve.
Lid van het Sprout Expertpanel

Gerelateerde artikelen:


Meer over finance:


 

reacties

(1)
Pasfoto van
  •  | 03 mrt 2011 | 11:53 2011 uur
naar aanleiding van dit artikel kan ik zeggen dat de gevestigde partijen teveel rekenen voor hun diensten. dit kan oplopen tot 15%. Rutte wil dit soort rondpompen van geld aan banden leggen. terecht!
reageer op dit artikel


 

 
Volg Sprout

 
Volg Sprout