Verzwijgt PvdA lastenverzwaring zzp'ers?

16 apr 2014 - 18:15
Ondernemersnieuws vandaag: De Nieuwe Pers gaat door, zzp-lastenverzwaring 'vergeten' in PvdA-programma en een eredoctoraat voor Joop van den Ende.

1. De Nieuwe Pers gaat door

De Nieuwe Pers, de opvolger van het gestopte gratis dagblad De Pers, maakt definitief een doorstart. Dat meldt het bedrijf maandag op zijn website. Vanaf januari 2013 zegt het met een nieuwe app de markt op te gaan.

Eerder meldde De Nieuwe Pers nog dat het problemen had met de financiering van de doorstart. Een van de roergangers, Ben Rogmans, had deze zomer het bedrijf verlaten. Alleen mede-oprichter Jan-Jaap Heij bleef aan boord. Enig lichtpuntje was de actie 'Red De Pers', die meer dan 20000 aanmeldingen opgeleverd had.
 
De Nieuwe Pers wil met een app die dagelijks deels gratis, deels betaald nieuws biedt, winstgevend worden. De Pers, die tussen 2007 en 2012 bestond, is dit nooit gelukt. Voor welk deel precies betaald moet worden, is nog niet duidelijk. Misschien gaat het geld vragen voor het specifiek abonneren op de bijdragen van een of meerdere journalisten bij De Nieuwe Pers, een wijze waarop de krant zich wil gaan onderscheiden ten opzichte van concurrenten.

2. Design-thuistapjes werken niet bij bier

Wat Senseo en Nespresso zo goed kunnen met koffie en espresso, moeten wij ook bier met kunnen, dachten ze bij Grolsch en Bavaria. Maar de strakke design-thuistapjes blijken helemaal niet aan te slaan bij bierconsumenten. Ze stoppen nog dit jaar met de productie van biervaatjes voor de PerfectDraft thuistap.

Dat schrijft De Telegraaf. De verkoop van de hervulbare biervaatjes in de supermarkten is fors gekelderd. De consument lijkt nu toch de voorkeur te geven aan flesjes en blikjes in plaats van een vers getapt biertje.

“Het thuistapsegment heeft zich niet ontwikkeld zoals wij en andere merken hadden gehoopt”, zegt een woordvoerster van Bavaria tegen de krant. Heineken gaat wel door met de Beer Tender. Maart 2011 stopte Grolsch al na 3 jaar met de eigen thuistap Cheersch omdat de verwachte groei uitbleef.

3. Joop van den Ende schaart zich bij Mandela en Clinton

Joop van den Ende heeft maandag een eredoctoraat gekregen van Nyenrode. De universiteit wil de mediaondernemer daarmee belonen voor zijn bijdrage aan de culturele industrie. Van den Ende heeft volgens de universiteit zo'n beetje een hele bedrijfstak - theater en tv-producties - opgebouwd en heeft Nederland als cultureel exportland op de kaart gezet. Ook prees de promotor professor de rol die Van den Ende speelt in het financieren en stimuleren van cultureel ondernemerschap.

Vorig jaar ontving hij ook al een 'maatschappelijk eredoctoraat' van de Erasmus Universiteit. Toen trok Van den Ende van leer tegen de bezuiniging op cultuur door kabinet-Rutte. Van den Ende, die met Vandenendefoundation de grootste Nederlandse particuliere investeerder is in culturele projecten, ging uiteindelijk met Mark Rutte om tafel. Het leidde begin dit jaar tot de oprichting van het Blockbusterfund, een fonds om Nederlandse tentoonstellingen op de internationale kaart te zetten.

Met de titel van eredoctor bij Nyenrode treed hij in het rijtje van Nelson Mandela en Bill Clinton. "Ik moet zeggen, ik heb lang getwijfeld toen ze me vroegen, hoor ik wel tussen zulke namen thuis?", zegt Van den Ende in toelichting tegen Sprout. Morgen meer over cultureel ondernemerschap en zijn carrière als ondernemer op Sprout.nl.

4. Besturen we steden in de toekomst zelf?

De gemeente is niet altijd de beste vriend van een ondernemer. Belastingheffingen, bestemmingsplannen, regeltjes, je bent niet geheel vrij om te doen en te laten wat je wil. Maar mogelijk komt daar verandering in als een pas gestart project in Honduras goed van de grond komt.
De plaatselijke regering heeft namelijk het startschot gegeven voor de constructie van drie geprivatiseerde steden. Het project is open voor internationale investeerders en moet de economie van het Centraal-Amerikaanse land doen groeien.

Handhaving, wetten en belastingsystemen worden door de steden zelf bepaald, zo rapporteert de Associated Press op de site van The Huffington Post. Hondurese wetten zullen niet van toepassing zijn in de steden en het wettelijke kader zal er evolueren via een democratisch privésysteem. Internationale verdragen zoals die van de Rechten van de Mens zullen er wel gelden. De eerste stad wordt de volgende 6 maanden gebouwd nabij Puerto Castilla aan de Caraïbische kust, waarbij 5.000 banen zullen worden gecreëerd. In de toekomst zouden er nog 200.000 banen volgen. De hoofdinvesteerders wachten alleen nog op een definitieve 'ja' wat betreft de bepaling van de grenzen en kunnen daarna echt beginnen met bouwen.

5. PvdA in opspraak door zzp-lastenverzwaring

Zo vlak voor de verkiezingen kwam maandag nog het partijprogramma van de PvdA ter discussie te staan. De PvdA zou volgens een blog op Z24 van econoom Mathijs Bouman hebben nagelaten een lastenverzwaring voor zzp'ers op te nemen in het verkiezingsprogramma. Tegelijkertijd zou het volgens Bouman de maatregel wel hebben laten verwerken in de doorberekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Op NUzakelijk is een boze reactie te lezen van het belangenorgaan ZZP Nederland. “Het lijkt er op dat de PvdA de zzp’ers wil beboeten voor hun inzet en durf om zelf voor een eigen inkomen te zorgen”, verklaart Johan Marrink van ZZP Nederland.

De lastenverzwaring betreft de arbeidskorting. De PvdA wil deze afschaffen voor ondernemers en zo 800 miljoen euro besparen. Volgens ZZP Nederland kost deze lastenverzwaring zzp’ers gemiddeld tussen de 600 en 800 euro per jaar.

De PvdA reageert in hetzelfde artikel ook zelf op de commotie. Ed Groot, fiscaal woordvoerder van de partij, zegt dat het met de maatregel het verschil in belastingdruk tussen ondernemers en werknemers verkleinen. Volgens Groot betaalt een werknemer met een loon van 20.000 euro 3.100 euro aan belasting tegen 216 euro belasting voor een zelfstandige.

6. TomTom boort nieuwe inkomstenbron aan

De Nederlandse aanbieder van navigatiekastjes, TomTom, heeft maandag weer de weg omhoog gevonden op de beurs. En dat dankzij een pas gestarte proef met een apparaat waarmee cafe- en restauranthouders een opgeroepen taxi in de gaten kunnen houden voor hun gasten. SNS Securities schrijft dat het bedrijf daarmee een nieuwe markt aan kan boren, zo meldt De Financiële Telegraaf.

De nieuw gecreeerde markt zal nooit zo'n omvangrijke inkomstenbron vormen als die van de navigatiekastjes, waar TomTom ten tijde van zijn beursgang nog de absolute nummer 1 mee in Europa was. Het paradepaardje van de Nederlandse techindustrie kreeg daarna met felle concurrentie van andere fabrikanten te maken, waaronder Mio Technology, Garmin maar ook Google met Google Maps.

Het bedrijf was er de laatste jaren volledig op gericht om de teruglopende omzet uit het consumentensegment te compenseren met stijgende inkomsten uit ingebouwde systemen in auto's en uit softwarelicenties.

7. En dan dit: Groupon inspireert tot Snoupon

Het bedenken van een goede bedrijfsnaam is niet simpel, dat weten we. Dan is het niet verkeerd om inspiratie op te doen met andere merknamen. Maar de knipoog naar Groupon is wel heel groot bij Snoupon.nl, een nieuwe kortingssite voor ondernemers in de erotiekbranche.

Met de lancering van de site wist oprichter Dennis Morawek in ieder geval wel voor een publicatie op NUzakelijk te zorgen. Op basis daarvan werkte de vette knipoog goed. En aangezien de erotiekscene goed bekend is met rip-off's, past een dergelijke naamskeuze misschien ook wel bij de handel van Morawek.

Tot zover de Sprout update van 11 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Bas van Essen