10 sites waar je kunt crowdfunden

16 apr 2014 - 18:15
Het regent momenteel crowdfundplatforms in Nederland. Daar zitten ook sites bij waar ondernemers groeigeld kunnen ophalen. Maar bij welke moet je zijn? Een overzicht van de tien meest relevante aanbieders. 

Crowdfunding, via een website geld ophalen bij wildvreemden, wordt steeds meer gezien als een geaccepteerde manier om investeringskapitaal mee op te halen. Zo zie je bijvoorbeeld dat zelfs venture capitalfondsen en banken het als instrument inzetten bij het werven van startups. Vanwaar die populariteit?

Dat komt omdat crowdfunding relatief risicoloos is voor zowel de ondernemer als de investeerder, wat in een tijd van economische crisis natuurlijk als muziek in de oren klinkt. Online geldt de wet van de grote getallen: alle kleine investeringen (soms al vanaf een paar tientjes) maken een grote investering.

Iemand kan dus al met weinig geld meehelpen aan de groei van je bedrijf. Voor jou kan het een handige manier zijn om de bank of  'bemoeizuchtige' business angels te omzeilen. Ook kun je (niet bij alle platforms) je bedrijf in eigen handen houden. Bovendien dient de 'grote massa' vaak als fanbasis en geeft je feedback, wat weer handig kan zijn voor als je een product of dienst wilt testen. 

Wat nu voor jou een goede website is, hangt heel erg van jouw bedrijf af. Er zijn platforms waar je simpelweg via donaties of een lening een mooi bedrag kunt ophalen. Op andere sites worden de geldschieters ook echt aandeelhouder in je bedrijf. Je levert dan misschien onafhankelijkheid in, maar haalt misschien wel relevante kennis in huis, doordat aan die platforms financiële partijen met een goed netwerk zijn verbonden. Op het ene platform mag iedereen met een idee een pitch afsteken op andere platforms vindt er een strenge selectie aan de poort plaats. in het aanbod zitten dus grote verschillen waarbij jij moeten afwegen wat voor jouw strategisch het beste is.  

Om je opweg te helpen in je zoektocht naar crowdfundkapitaal heeft Sprout in samenwerking met crowdfunddeskundige Gijsbert Koren van Douw&Koren een overzicht gemaakt van de tien meest relevante aanbieders. Koren is medeoprichter van nummer 2 in de lijst, maar hij en zijn zakenpartner hebben hun belang vorig jaar verkocht en zijn zich sindsdien op advies over crowdfunding gaan richten. Ze hebben dus geen belangen in onderstaande sites.

1. Seeds

Seeds is het crowdfunding platform van ABN AMRO. Seeds richt zich op ondernemers die een positieve maatschappelijk impact nastreven. Momenteel is Seeds in een pilot fase en presenteren de eerste vijf ondernemingen hun propositie. Seeds hanteert omzetdeling als investeringsmodel; een investeerder krijgt maximaal 150 procent van zijn inleg terug als de onderneming binnen tien jaar een bepaalde omzetgrens weet te behalen. Daarnaast geven de meeste ondernemers ook een product of iets anders terug in ruil voor een investering. De minimale investering die je via Seeds kunt doen is 50 euro. Voor een onderneming zijn de kosten voor het gebruik eenmalig 2500 euro (alleen als de crowdfunding campagne succesvol afgelopen is).

2. CrowdAboutNow

CrowdAboutNow is een crowdfundingplatform voor ondernemers en investeerders. Sinds eind 2010 hebben zeventien ondernemingen middels een obligatie lening financiering opgehaald via CrowdAboutNow. Twee ondernemingen hebben hun lening inmiddels inclusief het vooraf afgesproken rendement afgelost. De looptijd van de lening en het rendement verschillen per onderneming en bepaalt de ondernemer zelf. De minimale investering die je via het platform kunt afsluiten is tien euro. De kosten voor ondernemingen zijn een procent voor het plaatsen en bij succesvol financieren rekent het platform jaarlijks twee procent gedurende de looptijd van de lening.

3. Symbid

Via Symbid kan je investeren in het eigen vermogen van een onderneming. Met andere woorden: ondernemingen kunnen via Symbid aandelen verkopen. Bij succesvol financieren, worden de aandeelhouders in een coöperatie ondergebracht. Het bestuur van deze coöperatie vertegenwoordigt die crowdfundinginvesteerders tijdens de aandeelhoudersvergarding van de onderneming. Sinds de start begin 2011 zijn acht ondernemingen succesvol gefinancierd. Het hoogst opgehaalde bedrag was 150.000 euro. Tot op heden is dat in Nederland het hoogst opgehaalde bedrag middels crowdfunding. De minimale investering die je via Symbid kunt doen is twintig euro. De kosten voor plaatsing van een onderneming zijn 250 euro en bij succesvol financieren  vijf procent van het opgehaalde bedrag. Daarnaast rekent Symbid jaarlijks 100 euro voor het inzetten van het platform om in contact te blijven met de investeerders en eenmalig een bedrag voor de oprichting van de coöperatie.

4. Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar is een crowdfundingplatform voor de financiering van privé en zakelijk krediet via een annuïteitenlening. De geldvrager bepaalt hoeveel geld hij wil lenen, wat de looptijd van de lening is en wat het jaarlijkse rente percentage is. Geldvoorelkaar heeft inmiddels voor meer dan 1 miljoen euro aan leningen gefaciliteerd voor tientallen ondernemingen. Een investeerder kan via Geldvoorelkaar vanaf honderd euro investeren. Voor investeerders rekent Geldvoorelkaar eenmalig 0,9 procent van het geïnvesteerde bedrag. Richting geldvrager rekent Geldvoorelkaar drie procent bij succesvolle financiering. Voor plaatsing wordt 75 euro gerekend. Er worden geen administratiekosten in rekening gebracht.

5. Share2Start

Share2Start richt zich op duurzame ondernemingen en projecten. Het platform biedt verschillende financiële modellen aan: geld ophalen via donaties, een geldbedrag lenen of aandelen verkopen. De projecteigenaar of ondernemer kan hier zelf een keuze uit maken. Investeren kan bij Share2Start vanaf 25 euro. Sinds de start zijn enkele projecten en ondernemingen gefinancierd. Share2Start rekent 250 euro voor plaatsing op het platform en een succesfee die afhangt van de financieringsvorm. De succesfee bedraagt standaard 5 procent en kan oplopen tot maximaal 10 procent van het gefunde bedrag.

 

 

6. WeKomenErWel

WeKomenErWel is een website waarop ondernemingen hun financieringsaanvraag kunnen presenteren. Via WeKomenErWel zijn enkele ondernemingen succesvol gefinancierd. De financiële modellen die gehanteerd worden zijn aandelenverkoop, leningen en converteerbare leningen. De keuze voor het model is aan de ondernemer. De transacties worden niet direct via de website afgehandeld. Investeren kan vanaf 250 euro. De kosten voor het gebruik van WeKomenErWel worden per onderneming geoffreerd en hangen af van de complexiteit.

7. Adfunding

Adfunding lanceert binnenkort als crowdfundingplatform voor studentondernemers. Adfunding biedt omzetdeling als financieel model. De minimale investering en kosten voor het gebruik zijn nog niet bekend.

8. OnePlanetCrowd

OnePlanetCrowd is nog in ontwikkeling en is een initiatief van Start Green Venture Capital en richt zich op duurzame ondernemingen. In ruil voor een investering, ontvangen investeerders een beloning in natura (zoals een korting, een product of iets anders). Als een ondernemer succesvol gefinancierd wordt, is er kans op vervolgfinanciering vanuit Start Green. Investeren kan waarschijnlijk vanaf enkele tientjes. Over de kosten is nog niets bekend.

9. SellanApp

SellanApp is momenteel nog in ontwikkeling en wordt een platform voor het financieren van mobiele apps. Investeerders delen mee in de omzet van de apps. SellanApp heeft zelf ook crowdfunding ingezet voor de financiering van het eigen bedrijf. Via Symbid haalden zij 150.000 euro op. De minimale investering en kosten voor het gebruik van SellanApp zijn nog niet bekend.

10. PitchStar

PitchStar is een open crowdfunding platform (dat wil zeggen dat er geen selectie van projecten is) voor het ophalen van donaties. In ruil voor een donatie kan bijvoorbeeld een product (of iets anders) geboden worden. Via het platform zijn inmiddels enkele projecten succesvol gefinancierd. Het plaatsen van een project is gratis en bij succesvolle financiering wordt 5% van het opgehaalde bedrag in rekening gebracht.