Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Belgische bierindustrie lonkt naar Cardiff

Twee jonge Vlaamse ingenieurs hebben met hun startup het biervat opnieuw uitgevonden. De toekomst blijkt van kunststof. Cardiff denkt binnen onafzienbare tijd zijn groene vaten productierijp te hebben.

Cardiff levert uit kunststof ontwikkelde vaten die ecologischer, goedkoper en lichter zijn dan de traditionele verpakking. Ook zou het materiaal de houdbaarheid van het bier aanzienlijk verlengen. “Dat het metalen biervat geen perfecte oplossing is voor de export van bier, is bekend in de sector”, zegt Geert Standaert, mede-oprichter en ceo van Cardiff. “Zo is een vat dat je exporteert naar Amerika gemiddeld 1,5 jaar onderweg. Bovendien is het niet zeker dat het wel ooit terug komt, omdat de schrootwaarde van het vat hoger ligt dan het statiegeld. Ieder vat dat niet terugkomt, is dus een flinke streep door de rekening van de brouwer.”

Marktintrede

Het vat van Cardiff heeft als voordeel dat het snel door de markt omarmd kan worden. Het heeft namelijk dezelfde aansluitingen als de roestvrijstalen varianten. Standaert: “Dit vat voldoet aan de strengste eisen van de hedendaagse brouwer. In vergelijking met PET alternatieven verbeteren we de ondoorlaatbaarheid van zuurstof met een factor 370. Hierdoor kunnen we een houdbaarheid garanderen die het klassieke inox vat minstens evenaart."

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Investeerders

Vlaamse investeerders staken vorige week 1,2 miljoen aan groeikapitaal in de vatenmaker. Cardiff gaat zijn kunststof vaten nu met dit kapitaal in massaproductie brengen en wereldwijd bij brouwers aanbieden. "De volgende weken worden er intensieve afvul- en smaaktesten uitgevoerd bij verschillende brouwers", zegt Standaert. Bovenop de 1,2 miljoen geldinjectie krijgt Cardiff meer dan 1 miljoen euro aan subsidies van de overheid. Cardiff had zich een niet veel beter startgebied kunnen bedenken dan België. Meer dan helft van de bierproductie wordt hier specifiek gebrouwen voor de export.