Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Henk Kaskens (46)

Bedrijf Orgaworld Wat Energiewinning uit afval Opgericht 2000 Ambitie overal ter wereld gft-afval omzetten in energie

Energie uit afval halen. Henk Kaskens, oprichter van Orgaworld, recyclet afval tot groene stroom en nieuwe brandstof.

 

Niet zo lang geleden werd supermarktafval nog tot veevoer verwerkt. Door drama’s als de MKZ- en BSE-crisis mag organisch afval – eten, planten, dierlijk materiaal – niet meer aan varkens en kippen worden gevoerd. “Op dat moment ontstond een nieuwe markt voor afvalverwerkers”, zegt Henk Kaskens. Hij is oprichter van Orgaworld, een bedrijf dat organisch afval omzet in brandstof. Simpel gezegd haalt Orgaworld energie uit sinaasappelschillen.

 

Kaskens (46) startte zijn bedrijf in duurzame afvalverwerking in 2000, vlak voor het Europese besluit dat de weg opende. De ingenieur, die daarvoor bij een afvalverwerker in Brabant werkte, kon samen met zijn compagnon een vergistingsinstallatie in Lelystad overnemen. Negen jaar later heeft Orgaworld vijf fabrieken in Nederland en één in Canada. Verdere export van zijn recycletechnologie lonkt: in Engeland voert Kaskens gesprekken en hij ziet ook mogelijkheden in Oost-Europa.

 

In ons land is Orgaworld volgens Kaskens marktleider op het gebied van de verwerking van ‘industriële organische stoffen’. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld het materiaal van supermarkten dat over datum is. Ook verwerken wij al het afval van de McCain-fabrieken en veel zuivelfabrieken.” Door middel van natuurlijke processen als compostering en vergisting wordt het afval omgezet in ‘nieuwe energie’.

 

Kaskens: “Bij compostering breek je met behulp van zuurstof ziektekiemen af, terwijl de goede organische stoffen behouden blijven. Wat je overhoudt is compost van hoge kwaliteit. Dat kun je weer gebruiken als voedsel voor arme landbouwgrond.” Vergisting levert gas op, dat wordt omgezet in groene stroom voor duizenden huishoudens in Flevoland. “Van afval maken wij dus voedsel in de vorm van brandstoffen en compost, volgens de cradle-to-cradle filosofie.”

 

Duurzame afvalverwerking dus. “Afval recyclen doen meerdere bedrijven. Maar vooral door te composteren. Wij zijn de eersten die zijn gaan vergisten. Nu beginnen anderen daar ook aan. Uniek is dat wij zelf onze recycletechnologieën hebben ontwikkeld en niet ingekocht”. Ook bijzonder is dat Orgaworld zijn know how naar het buitenland exporteert.

 

In Nederland wil Kaskens ‘de toekomst van afvalverwerking’ realiseren. “Door een stap verder te gaan en de verschillende recycletechnieken in één fabriek in Amsterdam te integreren.” Waarbij het afval van de ene technologie – warmte bijvoorbeeld – weer de grondstof is voor de andere technologie. De ambities zijn groot: zo moeten er in de Amsterdamse fabriek, die nu gebouwd wordt, ook nieuwe producten uit afval van de voedingsindustrie gemaakt gaan worden zoals bio-ethanol. Een partner van Orgaworld hoopt van frituurvet biodiesel te gaan maken.

 

Niet zozeer de technologie, maar vooral de aansturing en het vinden van geld is moeilijk. “Wetgeving maakt het aanvragen van vergunningen lastig. We zijn hard gegroeid, maar we investeren ook enorm veel. In het verleden zijn we naar de bank gegaan. Die wilden weten hoeveel geld we er zelf instaken. Niets, omdat we niets hadden. Zekerheid bieden is nog niet zo makkelijk.” Als missionarissen zijn ze toen door Nederland getrokken. Tot ze een aandeelhouder vonden. Van dat geld  konden ze hun eerste installatie overnemen. “Dan heb je wat, kun je gaan ombouwen en nieuwe ideeën bedenken.”

 

“Tien jaar geleden waren we niets en nu zijn we nummer één in Nederland op het gebied van organische afvalverwerking”, stelt Kaskens.  Dat de crisis kansen biedt aan duurzaam ondernemen is volgens hem ‘iets wat vooral de politiek graag wil en roept’. Feit is dat krediet duurder is geworden en moeilijker te krijgen. “Er zijn zoveel mogelijkheden om afval duurzaam te verwerken. Mijn doel is dat punt op deze aardbol te maken. Nog genoeg mooie producten die we uit afval gaan halen.”

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

 

tekst: Ellen Nap