7 eigenschappen van goede mentoren

04/16/2014 - 18:30
Wie kent niet de opmerking 'hij is als een vader voor me'? Genoeg ondernemers excelleren dankzij de feedback van een belangrijk vertrouwenspersoon. Waar voldoet zo'n mentor aan? Zeven leidraden.

1. Weten hoe het niet moet

Wie kan je nu beter van advies dienen, dan de ondernemers die ook fiasco's meegemaakt hebben?  Wie als ondernemer zijn bedrijf van dichtbij heeft zien falen, begrijpt beter aan welke kernwaarden de opbouw van een bedrijf het niet mag ontbreken.

2. Kennen de markt

Vind iemand die jouw markt kent. Als je een technologiebedrijf wil starten, probeer dan dus te sparren met een topman die zich in de technologiemarkt beweegt. Hij weet ook precies hoe de geldstromen lopen, waar je in aanmerking kan komen voor kapitaal en hoe je het beste je distributie en productontwikkeling kan organiseren.

3. Hebben dezelfde waarden

Belangrijk is dat je mentor jou respecteert en je wereldvisie deelt. Er zijn honderdduizend succesvolle mensen op aarde, maar slechts een paar hebben dezelfde waarden als jij. Zeker wanneer je aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doet, moet je niet met iemand sparren die zelf het liefst ten koste van alles resultaten behaalt. Hetzelfde geldt voor een autoritaire leider, als jezelf veel geeft om een collegiale en niet-hiërarchische bedrijfscultuur.

4. Zijn tegelijkertijd ook partners

Wie aan het sparren is met iemand die uit dezelfde business afkomstig is, kan in potentie hem ook opnemen in zijn netwerk. Een mentor waarmee je dus ook zaken doet: jij bewijst hem een dienst met je product of service en andersom brengt hij je in contact met potentiële nieuwe klanten en partners uit zijn netwerk. En wanneer hij ook een van jouw zakenpartners wordt, zal hij er extra trots op zijn als je bedrijf gaat groeien en bloeien.

5. Hebben ook echt succes geboekt

Een ondernemer met faalervaring kan een schat aan ervaring op je overbrengen. Maar je wil het liefste dat ze aan de andere kant hoge pieken hebben bereikt.  Wie weet hoe het is om de top te bereiken, kan jou in goede en slechte tijden begeleiden. Bovendien inspireren deze mentoren het meeste: je hangt aan zijn lip als hij weer refereert aan de tijd dat hij zijn doorbraak maakte.

6. Zien in dat de tijd nu anders is

Leuk, een branchegenoot die in je geuren en kleuren vertelt over zijn fantastische successen. Maar als hij daardoor niet meer kan relativeren en denkt dat jij alles precies hetzelfde als hij moet doen, dan krijg je advies van iemand met kleppen op. Vind een mentor die erkent dat de markt en de tijd veranderd is, en op basis daarvan tot een gefundeerd advies kan komen. 

7. Zijn een uitgesproken persoonlijkheid

Niet elke goede speler is een goede coach. Het lijkt een dooddoener, maar het is wel waar. Ook al heeft een mentor die je op het oog hebt, vroeger veel succes geboekt, dan betekent dit nog niet dat hij ook in staat is om dit op je over te brengen. Mogelijk heb je met een binnenvetter te maken, in het ergste geval een einzelgänger die zijn gedachten en ideeën niet durft of kan onder woorden brengen. Of in ieder geval van zichzelf gewoon geen kritisch persoon is. Wat je nodig hebt, is iemand die het begeleiden en bekritiseren in het bloed heeft zitten. Hij komt misschien wat bot over, maar je wordt wel meer uitgedaagd.

Bas van Essen

Meer over Leidinggeven