China helpt Nederland aan zonne-energie

04/16/2014 - 18:16
Moeten we in Nederland wel of geen zonnepanelen uit China aanschaffen? Zonne-energie was in het verleden prachtig, want milieuvriendelijk en onbeperkt, maar de opwekking ervan was flink aan de prijs en dusonrendabel en stukken duurder dan de meest gangbare energiebronnen. Daar is verandering in aan het komen.

Door de sterk gedaalde prijzen van panelen afkomstig uit China, is het aanschaffen van een zonnestroom installatie in Nederland rendabelen een goede, groene investering. In het verleden waren de prijzen van zonnepanelen nog te hoog en zonder subsidie steun was het nog niet interessant genoeg om een zonnestroominstallatie aan te schaffen. De terugverdientijd van de investering was voor veel mensen nog de drempel om niet deels over te stappen op zonne-energie. Door de huidige prijsniveaus van zonnepanelen “wat 70% van de investering is van een totale installatie” en stijgende prijzen van grijze stroom is het zeer interessant om een zonne-installatie aan te schaffen. De huidige terugverdientijd is tussen de 7-10 jaar.

Ondanks dat veel Chinese zonnepanelenfabrieken steun krijgen van de Chinese overheid en mede daardoor zonnepanelen kunnen leveren tegen scherpe prijzen, is het voor een markt die in Nederland flink in opkomst is zeer van belang dat panelen aan te schaffen zijn tegen scherpe prijzen. Te meer omdat subsidie voor de zakelijke markt zeer mager is, is een scherpe prijs voor de zonnepanelen van essentieel belang om het interessant en rendabel te maken. Hoog geprijsde zonnepanelen dragen er niet aan bij dat de markt in Nederland zich goed verder kan ontwikkelen.

Kwaliteit Chinese zonnepanelen

Is de kwaliteit van de scherp geprijsde Chinese zonnepanelen wel goed? Het is een feit dat 80% van alle zonnepanelen wereldwijd uit China komt. Natuurlijk zijn er erg veel fabrieken in China die zonnepanelen fabriceren. De kwaliteit van deze fabrieken is verschillend. Kijk zeker niet alleen naar prijs, de kwaliteit is ook zeer belangrijk. Daarnaast is het advies om niet in zee te gaan met kleinere fabrieken, met een productiecapaciteit onder de 150MW per jaar. Zij willen voor extreem lage prijzen van hun zonnepanelen afkomen. Omdat in enkele toplanden op Solarvlak, zoals Duitsland de piek even is gaan liggen. Temeer omdat de subsidie daar terug is geschroefd.

Doe zaken met de grotere fabrieken uit China, die onderdeel uitmaken van een groter geheel en financieel stabiel zijn. Waarom? Er worden lange garanties afgegeven door fabrieken. 10 jaar op product en 25 jaar op het vermogen van een paneel. Grote, sterke fabrieken zullen overleven en als er in het ergste geval een defect is aan een zonnepaneel, is er nog steeds een adres om aan te kloppen. Wat niet onbelangrijk is in een kapitaal intensieve markt. De overlevingskans van kleine fabrieken is zeer nihil. De verwachting is dat veel van de kleine fabrieken hun deuren moeten sluiten voor het einde van dit jaar.

Een goed voorbeeld van een sterke zonnepanelenfabriek uit China met gunstige prijs, kwaliteitsverhouding is BYD. Een groot, indrukwekkend bedrijf wat meerdere bedrijfstakken heeft. O.a. elektrisch vervoer; zoals bussen en auto’s. Daarnaast is het bedrijf zeer beroemd in de batterij/accu-industrie. Zij hebben een naam hoog te houden en hebben al een zeer lange historie. Het merk heeft een goede naam. Er zijn natuurlijk een aantal zeer bekende merken uit China. Zij steken zeer veel geld in marketing. Is natuurlijk prima. Maar het wil niet zeggen dat hun panelen beter zijn. Persoonlijk vind ik het zonde van mijn geld om meer te betalen, puur omdat de naam wat bekender is.

Subsidieregeling

Als particulier kun je subsidie aanvragen voor 15% van het aankoopbedrag van een PV-installatie. Daaronder vallen de materiaalkosten, zoals de aanschaf van zonnepanelen en omvormers etc. De arbeidskosten voor installatie van het systeem komen niet in aanmerking. Installaties groter dan 0,6 kWp komen in aanmerking voor subsidie. Per installatie wordt maximaal 3,5 kWp gesubsidieerd. Het maximum subsidiebedrag is volgens de minister € 650,-. Met 3,5 kWp kan een huishouden met een gemiddeld elektriciteitsverbruik ruim in zijn eigen elektriciteitsbehoefte voorzien.

De toekomst

In Nederland staan we aan de vooravond van mooie ontwikkelingen op zonne-energie vlak. De markt zal in de komende maanden alleen maar meer gaan groeien. Hiervoor is een scherpe prijs voor zonnepanelen ook een belangrijk aspect. Scherpste prijs voor zonnepanelen komt nog steeds uit China. Ja, dit komt mede door steun aan fabrieken door de Chinese overheid. Dit komt de prijs ten goede voor ons als Nederland. Laten we hier net zoals Duitsland dat jaren heeft gedaan van mee profiteren. Doe alleen zaken met betrouwbare partijen. Helaas zijn er in een opkomende, relatief nieuwe markt ook cowboys actief. Waak hiervoor.