Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Na het eigen fotoboek, nu je eigen kookboek

Leuk hoor die kookboeken, maar vaak werkt het net als een CD: je moet de hele CD kopen, terwijl je maar een paar nummers mooi vindt. Kookgek Meindert de Groot begon een website waar je zelf je kookboek kan samenstellen en afdrukken.


Voor die mensen wiens culinaire creatieve brein het even laat afweten, zijn de receptenkaartjes van de Albert Heijn vaak een uitkomst. Maar de volgende keer dat jedat succesrecept weer  wil maken,  ben je natuurlijk allang dat stomme kaartje kwijt. En een kookboek met alleen maar succesrecepten bestaat helaas ook niet. Tenzij je hem zelf maakt natuurlijk.
 

Na anderhalf jaar bouwen en knutselen lanceerde Meindert de Groot vier maanden geleden de website, of platform zoals hij het liever noemt,  cookyourbook.com. Op de site staan inmiddels meer dan 1200 recepten. Via de zoekmachine tik je de gewenste ingrediënten in en je selecteert vervolgens de recepten die je lekker vindt. Die bundel je en laat je vervolgens drukken in boekvorm, en een paar dagen later ligt je kookboek op de deurmat.
 

Het idee voor een kookboek afdrukken is toch niet nieuw? “Nee, dat klopt. Er zijn wel sites waar je zelf een kookboek kan maken, maar dan moet je ook zelf voor alle recepten zorgen, dat zijn meer drukkers. Ook bestaat het ringband systeem, maar een echt gedrukt boek met aan de hand van jouw eigen wensen zelfgeselecteerde recepten, nog niet”, aldus De groot.
 

Grootste struikelblok in de startfase was het genereren van genoeg recepten. “Voor je de lucht in kan met zo’n site moet je natuurlijk eerst massa creëren.” Dat deed hij uiteindelijk op verschillende manieren. “Als eerste heb ik de voedselindustrie aangeschreven, zoals een Bonduelle, een John West, en hen gevraagd om hun recepten.”Zo leverde het Nederlands Visbureau bijvoorbeeld bijna 100 gerechten aan met vis. “Voor hen is het een gratis marketinguiting. Zij geven ons de recepten, wij zorgen voor de verspreiding ervan. Maar we willen geen Allerhande worden, dus bij de recepten staat gewoon vermeld ‘blikje maïs’  en niet een ‘Bonduelle blikje maïs’.
 

Tv kok

De tweede receptenbron zijn professionele receptenmakers als tv kok Ad Janssen –met 633 recepten- en productschappen en brancheorganisaties. Maar belangrijkste is natuurlijk dat de community recepten gaat uploaden. Dat loopt helaas nog niet storm. Van de ‘enkele honderden leden’, is volgens De Groot nog maar twintig procent  echt actief. Om bezoekers te stimuleren hun eigen recepten te uploaden krijgen ze vijf eurocent voor elke keer dat een andere bezoeker hun recept selecteert voor een kookboek. Als er voor 25 euro aan jouw recepten is geselecteerd, krijg je het bedrag op je rekening gestort.
 

Na vier maanden zegt De Groot ‘enkele honderden’ kookboeken te hebben gedrukt, hij hoopt aan het einde van het eerste jaar 50 boeken per dag te drukken. Hij en zijn compagnon, die tevens de investeerder is, hebben aanvankelijk enkele tienduizenden euros in de site gestoken. Een omzetverwachting wil hij niet geven , wel hoopt De Groot aan het einde van het eerste jaar break-even te draaien.
 

Hoe denkt hij plagiaat –bezoekers die bestaande recepten uit andere kookboeken uploaden- tegen te gaan? “Dat is natuurlijk heel moeilijk. We zijn begonnen met een jurist in de arm te nemen om uit te zoeken hoe het wettelijk zit en wat kan en mag. Toen hebben we algemene voorwaarden opgesteld. Ook hebben we een redactie die de ingezonden recepten toetst. Je hebt al snel door als het een bestaand recept is, dat merk je meteen aan de stijl van schrijven.  Als het recept te mooi is om waar te zijn en de eindredactie hoeft er verder niks meer aan te doen, dan weet je genoeg. Die recepten weigeren we.”

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Lees ook over het succes van je eigen fotoalbum printen