Van internetten word je productief

04/16/2014 - 18:31
Onder werktijd het laatste sportnieuws checken of een recept opzoeken? Geen probleem. Websurfen komt de productiviteit alleen maar ten goede.

 

Zolang het internetten beperkt blijft tot een paar keer per dag hoef je helemaal niets te doen, blijkt uit onderzoek van de Nationale Universiteit van Singapore. Websurfen is niet alleen onschuldig, het kan de productiviteit van je medewerkers zelfs verhogen. Een paar minuten internetten blijkt te werken als korte-termijnbeloning voor het harde werken. Bovendien laadt het onze geestelijke batterij weer op.

Onderzoek

De onderzoekers deden een proef met een kleine honderd deelnemers. De proefpersonen werden in drie groepen gesplitst. Alledrie de groepen kregen een taak die veel concentratie vereist maar tegelijk erg saai is: ze moesten tien minuten lang in meerdere pagina's tekst de letter A aanstrepen. Tussendoor kregen ze steeds tien minuten pauze. De eerste groep mocht in de pauze doen wat ze wilden, maar niet internetten. De tweede groep mocht wél internetten, en de derde groep kreeg de opdracht om stokjes te bundelen in groepjes van vijf. Daarna moesten ze weer A's gaan onderstrepen.

De groep die tussendoor mocht internetten bleek de meeste A's in de tekst te vinden. Ze waren minder verveeld en uitgeput én ze voelden zich meer betrokken bij hun taak. Dat komt volgens de onderzoekers doordat deze proefpersonen tussendoor iets leuks mochten doen waarbij ze ook nog eens veel vrijheid kregen (ze mochten zelf bepalen wat ze op het web deden).

E-mailen werkt niet

Opmerkelijk is dat het onder werktijd controleren van (privé-) e-mail de productiviteit van werknemers niet verhoogt. E-mail checken is volgens de wetenschappers minder ontspannend dan websurfen. Berichten in de inbox hoeven lang niet altijd leuk te zijn. Daarnaast is het beantwoorden van mail belastender voor onze hersenen en vraagt het meer van onze concentratie.

Websurfen op kantoor verbieden of sterk beperken is dus niet slim. Beter is het een internetbeleid op te stellen en dat te communiceren. Daarin kunt u duidelijk aangeven dat af en toe internetten toegestaan is, maar binnen bepaalde grenzen. Zo kan het handig zijn het bezoeken van gok- of pornosites te verbieden of onmogelijk te maken. Met het oog op virussen en spyware is het verstandig om het downloaden en installeren van software aan banden te leggen.

Tien tips

Even een grappige video kijken, een Twitterbericht versturen of het laatste nieuws bijhouden moet dus gewoon kunnen. Neem af en toe een paar minuten om even op het web te surfen. Hier tien suggesties.

Nieuws

1. Welingelichte kringen
Website met een originele kijk op politiek, wetenschap en cultuur. Ook leuke blogs en boekentips.

2. The Big Picture
Internationale nieuwsverhalen vastgelegd in foto´s

3. Reddit 
Zoals ze zelf zeggen 'news before it happens'. Op Reddit kunnen gebruikers zelf (nieuws-)verhalen plaatsen. Andere gebruikers bepalen door een puntensysteem wat boven aankomt.. Dat kunnen serieuze verhalen zijn, maar ook schokkende op grappige foto's.

Handig

4. Dumb Little Man
Tips for life, zeggen ze zelf. Zo leer je bijvoorbeeld  hoe je beter kunt luisteren, hoe je ook onderweg gezond kunt eten of hoe je 's ochtends sneller uit bed komt.

5. Organize it 
Blog met praktische tips om je (zakelijk) leven beter en efficiënter te organiseren.

Wetenschap

6. Discover Magazine
Wetenschappelijk nieuws op het gebied van onder meer gezondheid, technologie, ruimtevaart en milieu

7. Thinq 
Laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie

Grappig

8. De Speld
Parodie op een nieuwssite, met nét iets andere verhalen. Let ook op de advertenties.

9. Huffpost Comedy
Verzamelt humoristische video's, variërend van grappige katten tot politieke satire.

10. Dilbert 
Dagelijkse strip over IT-er die problemen heeft met het management

Lees ook:

Meer over Geen naam