Jumbo: 'We kunnen weer een overname doen'

04/16/2014 - 18:14
Ondernemersnieuws vandaag: Amsterdamse wethouder wil bestemmingsplan kantoren wijzigen, Jumbo kan weer gaan blazen, en aandelen Zynga-ceo kelderen in recordtempo.

1. Het is officieel: ondernemers tevreden over de verkiezingsuitslag

Nadat eerder MKB-Nederland al aangaf dat ondernemersland tevreden is met de winst van VVD, onderschrijft nu ook een enquête van FD en TNS-Nipo deze uitspraak: 75 procent van de ondernemers is blij met de uitslag. Ze zijn minder gelukkig met de goede uitslag van de sociaaldemocraten, maar met een coalitie tussen de VVD en PvdA kunnen ze goed leven. Die zal ‘rustig, realistisch en stabiel’ zijn. De ondernemers willen vooral dat de VVD en de PvdA iets doen aan de werkgelegenheid en de woningmarkt.

2. Amsterdam wil bestemmingsplannen van kantoren wijzigen

Wat de woningmarkt betreft loopt de Gemeente Amsterdam alvast met een rigoureus plan op de troepen vooruit: het wil leegstaande kantoren, of de grond waarop zij staan, een andere bestemming geven dan nu is bepaald. Een stuk grond waar nu een kantoor op staat, zou dan bijvoorbeeld tegen de zin van de eigenaar de bestemming ‘wonen’ kunnen krijgen, zodat er appartementen op gebouwd kunnen worden. Ongeveer 17% van het kantooroppervlak in Amsterdam is niet verhuurd. Dat is boven het landelijke gemiddelde van 15%.

3. Ten Cate tuigt nieuwe autoindustrietak op

Het Almelose textieltechnologieconcern Ten Cate is bezig een nieuwe tak in de Nederlandse auto-industrie van de grond te krijgen. Het heeft met DTC Dutch Thermoplastic Components, ingenieursbureau VIRO, NLR, KVE Composites Group en het Nationaal Luchtvaart Laboratorium een consortium opgericht voor de productie en verwerking van thermoplastische composieten. Dit zijn met vezels versterkte kunststoffen die een auto lichter, zuiniger en geluidsarmer maken. "Het wordt mogelijk een belangrijk exportproduct voor Nederland", zegt een topman van Ten Cate in het FD. Het materiaal dat nu meer bekend is in de luchtvaart, zou volgens het bedrijf hard nodig zijn om aan de eisen van de EU te voldoen. "Fabrikanten staan onder druk om CO2-emissies terug te dringen en sterkere en lichtere materialen te gebruiken." Het consortium e TAC wil opdrachten doen voor Europese en Aziatische fabrikanten die aluminium en staal aan de binnenzijde van hun auto's willen vervangen voor het composiet. Ten Cate denkt dat de (massa)productie van het composiet over ongeveer twee jaar kan beginnen.

4. Jumbo: we kunnen weer een overname doen

Spierballentaal, of een serieuze waarschuwing voor marktleider Albert Heijn? Frits van Eerd zegt in De Volkskrant dat supermarktketen Jumbo er financieel zo goed voor staat, dat het een overname zou kunnen plegen. En dat terwijl het familiebedrijf in de afgelopen drie jaar al flinke overnamesommen neerlegde: in 2009 55,2 miljoen euro voor Super de Boer en in 2011 900 miljoen euro voor C1000. Die overnames zorgden er niet alleen voor dat Jumbo de tweede grootste supermarkt van Nederland werd, maar ook met een schuld van 1,1 miljard euro kwam te zitten. Door echter winkels aan Albert Heijn en Coop te verkopen, zou de keten een flink deel van die schuld hebben kunnen afbetalen, geeft de ceo aan. Op naar het volgende koopje dus? Van Eerd schudt het hoofd: "Eerst C1000 maar eens afronden."

5. Genoeg kansen in crisistijd, zeggen Heineken en Unilever

Twee van de bekendste Nederlandse foodproducenten tonen creativiteit en optimisme in crisistijd. Heineken en Unilever verwachten beide in omzet en winst te kunnen groeien op de Europese markt. Het bierconcern doet dat onder meer door de waarde van een aantal producten te verhogen, geeft Jean-Francois van Boxmeer in de Belgische De Tijd prijs. De topman zegt dat Heineken een meerprijs voor Desperados kan vragen, omdat er een extra ingrediënt, tequila-aroma, aan is toegevoegd. "Die innovaties zorgen ervoor dat onze omzet blijft stijgen en dat we onze marges kunnen verbeteren", zegt Van Boxmeer, die verder spreekt over een mix van bezuinigingen en productiviteitsverhogingen. In het AD wijst Jan Zijderveld, baas van Unilever Europa, naar de marktcijfers en -trends. "Mensen gaan minder uit eten, maar veroorloven zich juist daarom een Ben&Jerry’s ijsje. Of ze gaan minder naar de kapper, maar kopen wel onze luxe haarverzorgingsproducten", aldus de topman. Met name in Nederland zou er voor de ijscomarkt wat te winnen zijn: "In Finland wordt 13 liter ijs per jaar geconsumeerd, daarna volgt Zweden met 12 liter. In Nederland is dat ‘slechts’ 7 liter. Waarom zou dat niet omhoog kunnen?"

6. 'Ikea nooit naar de beurs'

Ikea blijft een familiebedrijf, zo blijkt uit een zeldzaam interview met oprichter Ingvar Kamprad in het Zwitserse tijdschrift 'Bilanz'. De 86-jarige Kamprad, die twee weken geleden de leiding aan zijn drie zonen overdroeg, sluit een beursgang uit. Verder vertelt de Zweedse multimiljardair, die al jarenlang in Zwitserland woont, op de achtergrond actief te blijven in het bedrijf. Daarmee spreekt hij eerdere geruchten tegen dat hij zich volledig uit de onderneming zou terugtrekken. Hij is naar eigen zeggen nog zo druk en heeft "geen tijd om te sterven".

7. En dat dit:
Amazon betaalt recordbedrag voor kantoor, recorddaling aandelen Zynga-ceo

Als het erg goed gaat met je bedrijf, dan kun je je zo nu en dan wel eens een grote aankoop veroorloven. Zo ook Amazon-oprichter Jeff Bezos: hij heeft zijn handtekening gezet onder de koopakte van een pand van Microsoft-medeoprichter Paul Allen, voor maar liefst 1,16 miljard dollar. Amerikaanse media spreken nu over de grootste onroerend goed-deal ooit in de VS. Amazon huurde het 167.000 vierkante meter grote kantoor al van Allens investeringsbedrijf, maar het online warenhuis wil in staat zijn om gebouwen en woonfaciliteiten voor werknemers toe te voegen aan zijn hoofdkwartier in Seattle.
Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan kunnen de cijfers evengoed duizelingwekkend zijn, zo weet Mark Pincus. De oprichter en ceo van de beursgenoteerde online spellenuitgever Zynga had in de lente 94,5 miljoen aandelen die elk 14,50 dollar waard waren. Die vertegenwoordigden dus een waarde van 1,3 miljard dollar. Echter, op basis van de huidige marktprijs is Pincus' voorraad niet meer waard dan 250 miljoen dollar, zo becijferde CNBC. Het rekende even door en kwam tot de slotsom dat de waarde van zijn aandelen daarmee dagelijks met 4 miljoen dollar geslonken zijn. Ofwel een daling van rond de 200.000 dollar per uur. En het einde lijkt niet in zicht: analisten en beleggers blijven negatief gestemd, mede omdat de waarde van het recent aangekochte OMGPOP, de maker van het spelletje Draw Something, van 95 naar 85 miljoen dollar is teruggevallen.

Tot zover de Sprout update van 8 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Bas van Essen

Meer over Trends