U bent hier

De laatste btw-aangifte van het jaar

De meeste ondernemers doen ieder kwartaal btw-aangifte. Bij de laatste aangifte moet je meer informatie bij de omzetbelasting opgeven en kun je zaken rechtzetten. Wat is er anders aan de laatste btw-aangifte van het jaar? De tips.

Ieder kwartaal geef je de omzetbelasting door. Je geeft aan hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel je hebt betaald. Het verschil daartussen krijg je terug of betaal je aan de belastingdienst. Maar in de laatste aangifte van het jaar zijn er een aantal andere zaken die je ook nog moet doorgeven en verrekenen. Een overzicht:

Privégebruik van bedrijfsgoederen of diensten

Heb je privé gebruik gemaakt van producten of diensten uit de onderneming? Dan moet je de btw terugbetalen die je eerder hierover hebt afgetrokken als zogenoemde voorbelasting. Dat betekent dat je de btw over dit product of deze dienst al bij een eerdere btw-aangifte hebt afgetrokken en nu (deels) moet terugbetalen.

Auto van de zaak

Rijd je in een auto van de zaak? Voor het privégebruik moet je in de laatste btw-aangifte van het jaar btw terugbetalen. Dat kan op twee manieren. Wanneer je het hele jaar een sluitende kilometerregistratie hebt bijgehouden, kun je precies uitrekenen welk deel je moet terugbetalen. Heb je niets bijgehouden of onvolledig? Dan moet je 2,7 procent van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm) van de auto afdragen. Voor een auto die al 5 jaar in gebruik is, kun je 1,5% van de cataloguswaarde nemen.

Belaste en vrijgestelde omzet

Heb je deels omzet die vrijgesteld is van btw? Dan maak je waarschijnlijk kosten voor zowel de belaste als de vrijgestelde omzet. Bij de btw-aangiftes maak je daarvoor een inschatting van de uitgaven die je gemaakt hebt voor de belaste omzet waarvan je de btw mag aftrekken. Aan het eind van het jaar controleer je of deze inschatting juist was. Heb je btw afgetrokken van producten of diensten die je uiteindelijk toch (deels) voor de vrijgestelde omzet hebt gebruikt? Dan moet je de btw hierover terugbetalen. Andersom kun je de btw die je niet verrekend hebt, maar waar je wel recht op hebt, in de laatste aangifte terugvragen.

Personeelsvoorzieningen

Personeelsgeschenken en relatiegeschenken zijn alleen belastingaftrekbaar als je per jaar én per werknemer of relatie minder dan 228 euro (dus maximaal 227 euro exclusief btw) uitgeeft. Heb je voor één of meerdere werknemers meer uitgegeven en de btw hierover al berekend? Dan corrigeer je dit in deze laatste aangifte van het jaar.

Kleineondernemersregeling

Kom je erachter dat je over het gehele jaar minder dan 1.883 euro aan btw hoeft te betalen? Dan kun je aanspraak maken op de kleineondernemersregeling. Je krijgt dan een belastingvermindering. Aan het eind van het jaar bereken je de vermindering die je werkelijk had moeten krijgen. De vermindering geef je aan in de laatste btw-aangifte van het betreffende jaar.

Dit artikel is geactualiseerd met hulp van de Belastingbutler.

Mariska Habets
sluiten
Ideeën, nieuws en inspiratie in je mailbox