U bent hier

Investeringsaftrek

25 apr 2014 - 10:01
De investeringsaftrek bevat verschillende aftrekposten voor investeringen in bedrijfsmiddelen en het milieu. De checklist investeringsaftrek.
Sinds 2012 kun je investeringen die in aanmerking komen voor één van onderstaande investeringsaftrekken alleen digitaal melden bij Agentschap NL. Het is dus niet meer mogelijk om investeringen bij de Belastingdienst te melden.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De voorwaarden van de KIA: 
  • Je investeert in bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor een investeringsaftrek
  • Je investeert een bedrag tussen de 2.300 en 306.931 euro
Voordeel KIA (maximale winst of korting): Afhankelijk van de gedane investering kun je tot 15.470 euro aftrekken van de belasting.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De voorwaarden van de MIA:
  • Je investeert minimaal 2.500 euro in een jaar in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen
  • Je maakt geen aanspraak op de energie-investeringsaftrek
Voordeel MIA (maximale winst of korting): Je mag een percentage van de investering aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Afhankelijk van de categorie waarin de investering valt, kan dit percentage oplopen tot 36 procent.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De voorwaarden van de EIA: 
  • Je investeert minimaal 2.500 euro in een jaar in energiebesparende technieken of duurzame energie
  • Je maakt geen aanspraak op de milieu-investeringsaftrek
Voordeel EIA (maximale winst of korting): Het voordeel van de EIA is dat je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting én natuurlijk minder energiekosten betaalt. Om precies te zijn mag je 41,5 procent van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting met een maximum investeringsbedrag van 118 miljoen euro.

Extra info investeringsaftrek

Voor de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek moet je een keuze maken. Je kunt slechts een van beide aanvragen. Andere combinaties zijn wel mogelijk. Meer aftrekposten bij gedane milieu-investeringen vind je onder het kopje subsidies voor duurzaam ondernemen
Mariska Habets

Dit is een premium artikel. Word friend of member om het te kunnen lezen.