U bent hier

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

De WBSO moet speur- en ontwikkelingswerk bevorderen. Met deze aftrek kun je de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk verlagen. De checklist aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Heb je mensen in dienst voor Research & Development (R&D) binnen jouw bedrijf, ook bekend onder de afdeling speur- en ontwikkelingswerk (S&O)? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de WBSO. De voorwaarden en voordelen op een rij:

Voorwaarden aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

  • Je bent ondernemer volgens de belastingdienst
  • Je voldoet aan het urencriterium
  • Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 500 uur aan werk dat bij een S&O-verklaring is aangemerkt als speur- en ontwikkelingswerk.
Daarnaast kom je in aanmerking voor een verhoogde aftrek voor starters wanneer je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • In de vijf voorgaande jaren heb je minimaal één jaar geen eigen onderneming gehad
  • Je hebt in deze periode niet meer dan twee keer de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk toegepast.

Voordeel aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: maximale winst of korting

Dankzij de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kun je de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk verlagen. Ben je zzp'er en besteed je in 2015 minstens 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk? Dan mag je in 2015 12.421 euro aftrekken (in 2014 was dat 12.310 euro). Kom je ook in aanmerking voor de verhoogde aftrek voor starters, dan levert je dat 6.213 euro extra op (dat was in 2014 6.157 euro extra). Bedrijven waarbij het personeel de S&O-werkzaamheden op zich neemt, halen voordeel uit de WBSO doordat ze niet de gehele loonheffing hoeven af te dragen. Voor 2015 gelden hierbij de volgende regels: Bedrijven waarbij het personeel de S en O-werkzaamheden op zich neemt, halen voordeel uit de WBSO doordat ze niet de gehele loonheffing hoeven af te dragen. Voor 2012 gelden hierbij de volgende regels:
  • Over de eerste 250.000 euro (verhoogd van 200.000 euro in 2013) van de totale loonsom van het speur- en ontwikkelingswerk mag je 35 procent aftrekken
  • Over de resterende loonsom van het speur- en ontwikkelingswerk (hoger dan 250.000 euro) draag je 14 procent minder loonheffing af dan normaal
  • In de eerste schijf is de afdrachtsvermindering dus 35 procent, over de resterende loonsom geldt een vermindering van 14 procent
  • Het percentage van de 1e schijf voor starters is in 2015 50 procent
  • Het maximaal in mindering te brengen bedrag is 14 miljoen euro per kalenderjaar

Aanspraak maken op aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Om aanspraak te maken op de WBSO moet je vóóraf digitaal een officiële aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvraag moet minstens één maand voor aanvang van het S&O-project ingediend zijn. Als zelfstandig ondernemer kun je elk kalenderjaar een ongelimiteerd aantal aanvragen indienen tot en met 30 september. Een aanvraagperiode is minimaal 3 en maximaal 12 kalendermaanden. Je kunt er ook voor kiezen om direct voor een heel jaar een aanvraag in te dienen.

Meer lezen over de WBSO bij de RvO.

Dit artikel is geactualiseerd met hulp van de Belastingbutler.

Mariska Habets
sluiten
Ideeën, nieuws en inspiratie in je mailbox