U bent hier

Debiteurenbeheer uitbesteden: factoring (verkopen van je facturen)

Geen zin om klanten achter de broek te zitten zodat de rekening wordt betaald? Dan is er factoring, waarbij je het hele proces uitbesteedt. Alles wat je moet weten over factoring, inclusief tips.

Factoring betekent dat je openstaande vorderingen afstaat aan een factormaatschappij. Het staat ook wel bekend onder de naam debiteurenfinanciering. Het factorbedrijf betaalt een groot deel van de openstaande rekening direct aan jou. Vervolgens doen ze hun best om het geld op de klant te verhalen. Maar het risico van de onbetaalde rekening ligt dus wel bij de factormaatschappij en niet meer bij jou.

Wat is het voordeel van factoring?

Het grootste voordeel van gebruikmaken van een factormaatschappij is dat je zelf niet meer in de problemen komt als een klant te laat betaalt. Jij hebt immers altijd op tijd je geld binnen om je leveranciers en je eigen salaris te kunnen betalen. Daarnaast hoef je geen tijd en energie te stoppen in het achterna bellen van je geld, het sturen van aanmaningen en andere administratieve rompslomp die daarbij komt kijken.

Wat is het nadeel van debiteurenfinanciering?

Factoring is natuurlijk niet gratis. Daarbovenop kan het de relatie met een klant in gevaar brengen. De factormaatschappij wil immers gewoon zo snel mogelijk de rekening betaald zien en houdt dus over het algemeen minder rekening met de (persoonlijke) omstandigheden van je klant. Uiteraard kun je de werkwijze van een factormaatschappij uitzoeken alvorens je met ze in zee gaat.

Welk bedrag krijg ik bij factoring?

Welk percentage van de openstaande factuur direct wordt uitbetaald, hangt af van de voorwaarden van de factormaatschappij in combinatie met de kredietwaardigheid van je klant. Meestal gaat het om 80 tot 90 procent van de openstaande vordering. Pas als de klant daadwerkelijk aan de maatschappij heeft betaald, ontvang je het resterende bedrag. Voldoet de klant de rekening helemaal niet meer? Dan ben je het deel dat de factormaatschappij nog niet heeft uitbetaald, definitief kwijt.

Wat kost factoring?

Een rekening betaald krijgen, zonder dat je bij de klant erom hoeft te zeuren is niet gratis. Gemiddeld vraagt een factormaatschappij tussen de 0,1 tot 2 procent van de voorgefinancierde rekening. Daarbovenop rekent de maatschappij een rente voor het gegeven voorschot.

Wanneer kan ik gebruikmaken van debiteurenfinanciering?

De meeste factormaatschappijen hanteren een aantal voorwaarden waar een bedrijf aan moet voldoen, alvorens ze met het bedrijf in zee willen gaan. Zo moet je voldoende omzet draaien en moeten de facturen ‘interessant’ genoeg zijn om achterna te gaan. Daarnaast worden dubieuze vorderingen geweigerd of in ieder geval niet voorgeschoten.
Mariska Habets
sluiten
Ideeën, nieuws en inspiratie in je mailbox