‘We merken niet veel van hypes’

Alrack startte in 2002 als leverancier van datakasten voor servers, airco- en telefooncentrales. Binnen een paar jaar tijd vormde het bedrijf zich om tot toeleverancier aan de solar industrie.

Producenten van zonnepanelen kunnen bij het Veldhovense bedrijf terecht voor onderdelen en machines. De productie daarvan besteedt Alrack uit bij andere toeleveranciers.

De oprichters, Marianne van der Ven (30), haar vader Arno van Alst (61) en Alain Hendriks (38), ontvingen onlangs een overheidssubsidie van bijna 1 miljoen euro. De inschrijving was zwaar overtekend. “Ik denk dat wij uitgekozen zijn omdat we een midden- en kleinbedrijf zijn en in de hele keten samenwerken met andere mkb’ers”, vertelt Van der Ven. “We creëren behoorlijk wat werkgelegenheid met dit project.” Maar ook het onderscheidend vermogen van Alrack speelde een rol. “Heel veel bedrijven richten zich op rendementsverbetering in de zonnecel, wij richten ons juist op de back-end van de module.”

Van der Ven doelt op de junction box, het kastje aan de achterkant van een zonnepaneel. Alrack wil deze doos verder doorontwikkelen zodat de zonne-energie rechtstreeks wordt omgezet in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. Ook werkt het bedrijf aan een techniek waarmee serieel geschakelde zonnemodules apart kunnen worden uitgeschakeld. “Nu gaat de opbrengst van de hele string omlaag als er één module beschadigd is. Als je die kunt uitschakelen, gaat het rendement van de andere modules direct omhoog.”

Van hypes in de markt merkt Van der Ven weinig. “Niet in Nederland. In de ons omringende landen – Duitsland, België – is het veel actueler. Daar lopen meer subsidietrajecten voor investeringen in duurzame energie. Installeer je daar zonnepanelen en lever je energie terug aan het net, dan krijg je daar subsidie voor.” Toch ziet ze de toekomst met vertrouwen tegemoet. “De terugverdientijd van een zonnemodule komt steeds dichterbij te liggen, dus de verwachting is dat de vraag naar zonnepanelen steeds verder groeit. En ja, dat is goed nieuws voor ons.”

Dit jaar organiseert de ASN Bank voor de derde keer de ASN Bank Wereldprijs. Een aanmoedigingsprijs voor mensen die met een goed idee of project de duurzaamheid van de samenleving willen bevorderen. Via de community www.voordewereldvanmorgen.nl kan iedereen tot 15 oktober zijn project indienen en zo kans maken op € 20.000 euro en professionele begeleiding bij de realisatie.

Een interessant en inspirerend boek 'De toekomst is groen' door Thomas Friedman.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!