10 uitvinders die zichzelf de dood in jaagden

Ondernemers jagen soms dromen na waar anderen niet in geloven. Dat geldt ook  voor uitvinders. Die leggen soms letterlijk hun leven in de waagschaal voor hun uitvinding. 10 uitvinders die de testfase niet levend doorkwamen.

 

Marie Curie

Ze is de uitvinder van de radioactiviteitstheorie en ontving twee keer een Nobelprijs. Toch kwam het experimenteren haar duur te staan. In 1934 overleed de arts en chemicus aan de gevolgen van radioactiviteit. 

Thomas Midgley Jr.

De Amerikaan heeft meer dan honderd patenten op zijn naam staan. De chemicus werkte jaren voor General Motors en heeft onder meer aan de voet gestaan van loodvrije bezine. ZIj uitvindingsdrang had hij beter even los kunnen laten toen hij in 1994 bedlegerig werd. Hij bouwde een soort liftsysteem boven zijn bed. Toen knapte er een draadje, raakte hij vertrikt in de touwen en stikte. 

Horace Lawson Hunley

De Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) wordt door historici gezien als een van eerste moderne oorlogen, waarbij er massaal van nieuwe industriële uitvindingen gebruikt gemaakt werd. Een van de uitvinders was Horace Lawson Hunley. Hij bouwde drie duikboten. Alledrie zonken ze. En in de laatste, daar zat hij zelf in.  

Franz Reichelt

De man was een kleermaker, maar leefde zich daarnaast uit als uitvinder. De in Frankrijk wonende Oostenrijker wilde een parachute maken. Wat zou het toch mooi zijn als straks iedere piloot mijn parachute heeft, dacht hij vast. Hij klom op de Eiffeltoren om te bewijzen dat het werkte. De afloop laat zich raden. Er zijn overigens opmerkelijke beelden van. 

Henry Smolinski

Smolinski was een ingenieur die voor de Amerikanen raketten bouwde, maar toen het prachtige idee kreeg om de eerste vliegende auto te bouwen. In 1973 was het prototype klaar. Hij moest de testvlucht echter met de dood bekopen.

Perillos of Athens

Hij had dit misschien kunnen zien aankomen? De uitvinder, die in het klassieke Griekenland leefde, deed een pitch voor Phalaris, de tiran van Akragas (hedendaags Sicilië). Hij had een nieuw martelwerktuig uitgevonden. Wat als we mensen in deze bronzen stier gooien en er dan een 'fikkie' onder stoken? Het geluid dat het slachtoffer produceert, kunnen omstanders dan uit de neus van de stier horen komen. Phalaris liet het ding direct testen. Op de bedenker ervan. 

Otto Lilienthal

De Duitser was een pionier op het gebied van paragliding. Toch bleken de vliegers die hij om zijn lichaam spande niet zo heel erg stabiel. In 1896 vloog hij zich te pletter.

Henry Winstanley

De Britse magnaat, rijk geworden met scheepsvaart, irriteerde zich ontzettend aan een paar rotsen rond de Falklandeilanden. Hij liet er een lichttoren bouwen. HIj was er zo trots op dat hij er zelf graag in ging zitten. In 1703 blies een stevig wind de toren, inclusief Winstanley, om.

William Bullock

Hij heeft de geschiedenis een grote dienst bewezen met zijn uitvinding van de rotatiepers. Hierdoor konden kranten veel sneller worden afgedrukt. In 1867 werd hij echter door zijn eigen uitvinding vermorzeld. Hij installeerde het apparaat voor een klant en probeerde met zijn voet een losgeschoten onderdeel terug te trappen in een van de katrollen. Weg was hij.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!