100 miljoen voor carpooldienst; Wappzapp wordt Netflix

Ondernemersnieuws van vandaag: carpooldienst haalt 100 miljoen dollar op, franchiser eist innovatie van Albert Heijn en Wappzapp gaat Netflix achterna. 

1. Carpool-app gaat 100 miljoen ophalen

De shared economy krijgt er een nieuw miljardenbedrijf bij als het aan het Franse Blablacar ligt. Het gaat 100 miljoen dollar ophalen voor zijn dienst, waarmee automobilisten een lift kunnen aanbieden. De Fransen zijn al in 2006 begonnen met Blablacar, dat inmiddels in 12 landen - waaronder Nederland - 8 miljoen gebruikers heeft. Anders dan bij deeldiensten als Airbnb, UberPOP en natuurlijk ons eigen Snapcar maken de aanbieders geen winst op hun ritjes.    

2. Meer starters, minder faillissementen

Het aantal startende ondernemers is in de eerste helft van dit jaar gestegen, meldt de Kamer van Koophandel. 94.172 nieuwe ondernemingen zijn er in het eerste halfjaar gestart, 1200 meer dan in dezelfde periode in 2013. Tegenover de starters stonden 58.157 ondernemingen die in de eerste zes maanden stopten (in het eerste halfjaar van 2013 waren dat er nog 61.620). Daarvan hielden 3428 op te bestaan door een faillissement, 880 minder dan een jaar geleden.

3. Franchiser eist innovatie van AH

Supermarktondernemer Jan Pollemans uit Etten-Leur spant een kort geding aan tegen Albert Heijn om de leeftijdscontrole op alcohol. Hij eist dat de supermarktketen hem in staat stelt het controlesysteem Ageviewers in te voeren, dat de leeftijd van consumenten op afstand via een videoverbinding controleert. Albert Heijn zou hem dat onmogelijk maken. Albert Heijn liet vorig jaar weten de inzet van Ageviewers uit te stellen omdat de supermarktketen het systeem klantonvriendelijk vindt. Mogelijk zou dat tot omzetdaling leiden.

4. Bencis koopt Belgische dochter heiploeg 

Private Equity-investeerder Bencis koopt in België garnalenhandel Morubel. Verkoper is Heiploeg, de Nederlandse garnalengigant die gebukt gaat onder schulden en vorig jaar tegen een kartelboete van 27 miljoen aanliep. De banken hadden het daardoor voor het zeggen gekregen bij Heiploeg. De diepvriesgarnalen van Morubel krijgen bij Bencis gezelschap van tapijtfabrikant Desso, Shoeby en Axa Stenman.   

5. Wappzapp gaat Netflix achterna

De Nederlandse tv-app Wappzapp, die tot nu toe vooral gratis videocontent verzamelde, start met een betaalmodel. Voor 7,99 euro per maand krijgen kijkers 'kwaliteitsfilms', Europese documentaires, concerten en kinderseries voorgeschoteld. Bijna alle Nederlandse distributeurs hebben zich inmiddels aangesloten bij de app, waarin uitgever Sanoma vorig jaar een paar ton stak. De animo lijkt groot: 4.500 voorinschrijvingen zijn toegelaten en de app is al door 500.000 mensen gedownload.

6. Rookverbod komt er alsnog

Tevreden rokers konden weer hun gang gaan in kleine cafés zonder personeel, maar de Tweede Kamer heeft dinsdag alsnog gestemd voor een rookverbod voor de hele horeca. De rechter had eerder met de hand over zijn hart gestreken omdat in kleine zaken geen personeel hoeft te worden beschermd tegen rook, maar Den Haag weet het beter. Alleen PVV, SP en VVD stemden tegen. 

7. En dan dit: google glass taboe in Britse bios

Britse bioscopen willen hun bezoekers verbieden een Google Glass te dragen, schrijft The Independent. De reden ligt voor de hand: met de videobril kan de filmliefhebber opnemen wat hij ziet, en de beelden vervolgens als illegale kopie aanbieden op internet. Dat de Glass het al filmend maar 45 minuten uithoudt op een acculading en met een lampje zijn activiteiten verraadt, bracht de bioscoopuitbaters niet van hun voornemen: bendes kunnen video's combineren. 

Tot zover de Sprout update van woensdag 2 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!