1,3 miljoen voor Framer; Fastned boos op Rijkswaterstaat

Ondernemersnieuws vandaag: topondernemers investeren 1,3 miljoen dollar in Framer, Fastned is boos op Rijkswaterstaat en Rijkman Groenink stapt in koffiebusiness.

1. Framer haalt 1,3 miljoen dollar op 

De Amsterdamse startup Framer heeft 1,3 miljoen dollar funding opgehaald, onthullen oprichters Jorn van Dijk en Koen Bok, die eerder Sofa verkocht aan Facebook. Het geld komt van een groep investeerders waaronder het grote investeringfonds Greylock Partners, Airbnb-oprichter Joe Gebbia en de Nederlandse ondernemers Micha Hernandez van Leuffen, Robert Gaal en Adriaan Mol. Framer is een tool waarmee designers prototypes kunnen maken voor interaction design en animaties.

2. Rijkman Groenink koopt Ethiopisch koffiebedrijf

Oud-ceo van ABN AMRO Rijkman Groenink maakt een opvallende move: hij heeft het Ethiopische koffiebedrijf Ethiopian Farm Holding BV gekocht. Dat meldt Quote op basis van deponeringen bij de KvK. Groenink wil er niet veel over kwijt, behalve dat het een 'privézaak' is en dat hij van plan is de 'koffiegrond op duurzame manier te exploiteren'.

3. Fastned boos op Rijkswaterstaat

Fastned heeft een boze blog geschreven over een oneerlijke behandeling door Rijkswaterstaat. De challenger kreeg in 2011 de exclusieve concessies voor het aanleggen van elektrische laadstations op 201 plekken in Nederland, terwijl pompstationhouders en oliemaatschappijen er aldus Fastned hun neus voor ophaalden. Afspraak: alleen elektrisch laden, geen verkoop van benzine of aanbod van eten of toilet. Nu draait de wereld om: pompstationhouders vragen vergunningen aan om laadpalen aan te mogen leggen bij hun bestaande tankstations, die wél koffie en broodjes mogen verkopen aan autorijders. Rijkswaterstaat geeft die vergunningen uit zonder dit bekend te maken, waardoor belanghebbenden zoals Fastned geen bezwaar kunnen maken. Dat is oneerlijke concurrentie, vindt oprichter Michiel Langezaal. 

4. Google komt met mobiele diensten

Google start een eigen netwerk voor mobiele diensten, onthulde Sundar Pichai, senior vice president products van Google, op het Mobile World Congress in Barcelona. Het zou gaan om 'experimenten' met draadloze verbindingen en de manier waarop mensen die gebruiken op hun smartphone, in eerste instantie beschikbaar voor een kleine groep mensen. Google hoopt daarmee manieren te vinden om makkelijker te schakelen tussen wifi-verbindingen en telecomnetwerken. Misschien werkt het bedrijf zelfs wel toe naar nieuwe typen draadloze verbindingen, waarmee je ook kunt internetten zonder netwerk of wifi, filosofeert Wired

5. Fab.com gekelderd van 1 miljard naar 15 miljoen

Zo snel kan het gaan met de waarde van een veelbelovend bedrijf. De Amerikaanse designwebshop Fab.com werd twee jaar geleden nog geschat op een waardering van bijna een miljard dollar, toen het een financieringsronde van 150 miljoen ophaalde. Daarna onderging het bedrijf talloze reorganisaties, en nu zijn de restanten van het bedrijf verkocht aan PCH voor naar schatting 15 à 25 miljoen dollar. Oprichter Jason Goldberg gaat zijn aandacht nu richten op zijn andere bedrijf, de in Finland gevestigde designmeubelproducent Hem.

6. PakketMail in accelerator Lissabon

De Maastrichtse startup PakketMail is geselecteerd om deel te nemen aan de internationale accelerator Lisbon Challenge. Het bedrijf richt zich op betere logistiek voor de verzending van pakketten en pallets door webwinkels en mkb'ers, en werkt daarvoor samen met een aantal grote vervoerders. PakketMail zal drie maanden in Lissabon doorbrengen, samen met elf andere startups, en hoopt uit te groeien tot Europese speler.

7. En dan dit: kans groter dat ceo John heet dan vrouw is

Een professor van de universiteit van Michigan heeft onderzocht hoe weinig vrouwen er in de top van Amerikaanse bedrijven zitten, beschrijft Z24. Hij gebruikte een bijzondere meetlat: hij zette vrouwelijke directeuren af tegen directeuren met de veelvoorkomende namen John, Robert, William en James. Op elke vrouw zijn er vier mannen die zo heten.

Tot zover de Sprout update van woensdag 4 maart 2015. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Het premium membership van Sprout

Premium members krijgen álles. Voor € 8,25 per maand (ex btw):

  • ben je (gratis) welkom op diverse events en visits, inclusief Sprout Challengerday 2015
  • ontvang je 6 dikke inspiratiemagazines op je deurmat
  • lees je elke dag de 7 need to knows via je mail
  • krijg je onbeperkt toegang tot de how-to database met praktische informatie voor je bedrijfsvoering

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!