2 miljoen voor wetenschappelijke startups; Peerby verzekert boor

Ondernemersnieuws vandaag: overheid steunt wetenschappers met startup, Peerby heeft eerste verdienmodel te pakken met leenverzekering, ABN Amro draait op windenergie en crowdfunding voor broodzaak 2.0.

1. Overheid steunt startups met 2 miljoen

De overheid trekt 2 miljoen euro uit om 8 wetenschappelijke startups te steunen met een lening van 250.000 euro, maakt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag bekend. Behalve het omzetten van kennis in commerciële producten, is het achterliggende idee van de financiering dat de startups makkelijker aan vervolgfinanciering kunnen komen. Onder de 8 geselecteerde bedrijven zit de eerdere startup van de week Nerdalize, dat servers in woningen plaatst om de restwarmte als verwarming te gebruiken. 3DPPM recyclet het restafval van 3D-printers, terwijl MyLife Technologies pleisters maakt die met honderden minuscule naaldjes vaccins toedienen.

2. Peerby verzekert boor en camera

Uitleenplatform Peerby heeft zijn eerste verdienmodel in het vizier: samen met verzekeraar Centraal Beheer gaat de dienst een verzekering voor (uit)geleende spullen verkopen. De ‘Peerby Garantie’ is optioneel en de lener betaalt. Lid worden en spullen lenen zal altijd gratis blijven, belooft oprichter Daan Weddepohl. Peerby scoorde afgelopen oktober nog een financieringsronde van 1,7 miljoen euro. Verzekeraars storten zich ondertussen vol op de deeleconomie. Centraal Beheer kwam eerder met een polis voor autodelen via Snappcar, terwijl Nationale Nederlanden sinds 1 januari een inboedelverzekering aanbiedt voor mensen die hun huis via Airbnb verhuren.

3. ABN Amro draait op wind

Alle kantoren en datacenters van ABN Amro draaien vanaf dit jaar op stroom van Nederlandse windmolenparken, blijkt uit een deal die de staatsbank heeft gesloten met Eneco. De benodigde hoeveelheid stroom (115 GWh) staat gelijk het jaarverbruik van ruim 30.000 huishoudens. Voor de gasvoorziening stapt de bank ‘gedeeltelijk’ over op biogas afkomstig van Nederlandse projecten.

4. Corporaties machteloos tegenover Airbnb

Amsterdamse woningcorporaties zijn niet blij met mensen die hun huurhuis doorverhuren via Airbnb, maar ze staan volgens het Parool 'machteloos': 'De bewijslast ligt bij ons en het is zeer arbeidsintensief om aan te tonen dat de woning inderdaad wordt gebruikt voor vakantieverhuur', zegt een woordvoerder van woningcorporatie Rochdale. Corporaties kiezen er derhalve voor om hun mankracht in te zetten voor problemen die meer overlast opleveren voor buren en omwonenden, zoals hennepplantages en prostitutie.

5. Innovatiesubsidie vooral naar grootbedrijf

Het geld dat de overheid uittrekt om bedrijven die innoveren fiscaal te steunen gaat voor 60 procent naar bedrijven die groter zijn dan 250 medewerkers, blijkt uit cijfers van staatssecretaris Wiebes. In 2012 werd in totaal 852 miljoen euro aan belastingvoordeel verstrekt via de zogeheten innovatiebox. Het aantal aanvragen verdubbelde vanaf het moment dat de regeling werd ingevoerd in 2010 naar in totaal 1841 in 2012. D66-kamerlid Kees Verhoeven heeft zijn bedenkingen bij het feit dat het meeste geld naar het grootbedrijf gaat, schrijft het FD. Hij gaat Wiebes daarom vragen de regeling aan te passen.

6. Amerikaanse mkb'er schudt recessie van zich af

Het vertrouwen van Amerikaanse mkb'ers is afgelopen december gestegen naar het hoogste niveau sinds oktober 2006, meldt de National Federation of Independent Business (NFIB). De index steeg op maandbasis van 98,1 naar 100,4, wat bijvoorbeeld betekent dat meer ondernemers groeiplannen hebben. Volgens de NFIB verwachten steeds meer ondernemers een stijgende omzet en voelen zij zich beter over de economie. Als de ondernemers dit weten vast te houden, belooft 2015 'een erg goed jaar' te worden.

7. En dan dit: online opmerking leidt vaker tot ontslag

Het aantal aantal mensen dat ontslag krijgt om een faux pas op Twitter en Facebook stijgt, meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs verzekeraars. Bij juridische dienstverlener DAS zijn misstappen op sociale media inmiddels de oorzaak van eentiende van alle zaken waarbij sprake is van ontslag op staande voet. Vorig jaar behandelde het bedrijf 300 van dat soort gevallen. Een recent voorbeeld is een beveiliger, die vorige week zijn baan zou zijn kwijtgeraakt nadat hij op Facebook steun betuigde aan de aanslagen op Zweedse moskeeën.

Tot zover de Sprout update van woensdag 14 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Redacteur Sprout.nl. Email: maarten@sprout.nl