25 onder 25-winnaar Ciphix aast op Duitse markt en doet het - bewust - zonder groeigeld

AI-dienstverlener Ciphix won afgelopen donderdag de 25 onder de 25-verkiezing van Sprout. Mathijs Gast (24), Marcus Groeneveld (24) en Bas van der Pol (23) mogen zich daarmee de beste jonge ondernemers van Nederland noemen. Sprout spreekt Gast en Groeneveld over de groei van hun bedrijf. ‘Een investeerder hebben we niet nodig.’

De drie oprichters openden in maart vorig jaar hun eerste kantoor, en groeiden sindsdien naar 27 collega’s (22 fte). “Het was wel even wennen dat we ineens omringd waren door zoveel mensen, en niet meer zomaar allles tegen elkaar kunnen zeggen”, vertelt medeoprichter Mathijs Gast (foto boven) tijdens een interview na het winnen van de 25 onder de 25-schaal. 

Opvallend, voor een it-bedriijf: de man-vrouw-verhouding is bij Ciphix zo’n beetje 60/40. “We hanteren daarvoor geen quotum”, zegt medeoprichter Marcus Groeneveld. “We letten puur op hoe de persoon is. Het draait bij ons om je intrinsieke motivatie.”

Automatiseren

We halen de robot uit de mens

Ciphix automatiseert processen, maar maakt mensen niet overbodig, benadrukken de ondernemers. Hun propositie: medewerkers hoeven minder tijd te spenderen aan het eindeloos scannen van spreadsheets, en krijgen meer tijd voor inhoudelijk werk en contact met klanten. “We halen de robot uit de mens”, stelt Gast. “Mensen krijgen weer waardevolle taken te doen, als je de rest laat uitvoeren door software.” 

Of automatisering niet leidt tot een verschraling van het aantal banen? Groeneveld denkt dat dit wel wat meevalt. Hij wijst op de huidige krapte op de arbeidsmarkt. “Veel bedrijven willen daarvoor met hetzelfde aantal mensen meer werk verzetten.”

Ziekenhuizen

 

De startup begint zich nu ook te specialiseren in bepaalde sectoren, die ieder hun eigen mores hebben qua dataverwerking. Zo voert de startup nu verkennende gesprekken met ziekenhuizen. Gast: “Daar zijn nu hoger opgeleide medewerkers 4 uur per dag data aan het invullen in spreadsheets, dat is straks niet meer nodig.” 

KLM gaf ons vanaf het begin het vertrouwen

Het grote KLM werkt vanaf het begin samen met Ciphix. Het bedrijf helpt KLM bij onder meer de administratieve processen in de back office. Groeneveld: “Zij hebben ons het vertrouwen gegeven, zodat we konden laten zien wat we konden. Ze hebben ons nooit meer los gelaten, waardoor we mooi konden schalen.”


Marcus Groeneveld (24) en Mathijs Gast (24) na het winnen van de 25 onder de 25-bokaal.

Gewoon dóen

Bij grote bedrijven aan tafel komen – en blijven – is een kwestie van ‘niet lullen, maar poetsen’, zegt Gast op z’n Rotterdams. “We onderscheiden ons door de technologie te laten spreken, niet met mooie Powerpoints. We hangen geen ellenlange verhalen op over bots die van alles voor je kunnen doen, we gaan het gewoon dóen met elkaar.”

Groeneveld: “Bovendien bouwen we al jaren aan een netwerk, van jongs af aan. Mathijs zegt weleens: je bent het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat. Dat klopt wel, denk ik. Als je veel hebt gegeven aan anderen, zijn zij bereik om jou verder te helpen.”

Geen oud zeer

Nog een sleutel tot succesvol ondernemen is dat de drie oprichters elkaar perfect aanvullen (en aanvoelen), stelt Gast, die zelf ceo is. Groeneveld is operationeel directeur, Bas van der Pol is technisch opperhoofd. “We bedekken alle drie een eigen vlak, waardoor je snel kunt groeien”, aldus Gast. “We zeggen altijd: als je gaat starten, zoek dan niet je gelijke als co-founder. Je moet hetzelfde doel hebben, maar elkaar ook aanvullen.”

We kennen elkaar nog maar anderhalf jaar

Gast, Groeneveld en Van der Pol waren nog geen vrienden voordat ze Ciphix startten. “We kennen elkaar nog maar anderhalf jaar”, zegt Gast, “dus we gaan niet 10 jaar terug. Hij (Groendeveld, red.) is mijn maat en we spreken elkaar 7 dagen per week. Het heeft wel iets zakelijks; je hoeft niet zo snel 3 weken met elkaar op vakantie.” Groeneveld: “Doordat we elkaar nog maar kort kennen, hebben we niet 10 jaar met oud zeer.”

Duitse markt

De ondernemers kunnen naar eigen zeggen nog wel even doorgroeien in Nederland, maar Ciphix heeft zijn zinnen inmiddels ook gezet op de Duitse markt, waar mogelijk eind dit jaar de eerste mensen zullen worden aangenomen.

We kunnen nu met zijn drieën beslissingen nemen

Ciphix is vanaf dag één een winstgevende onderneming, stellen de heren. Groeigeld stellen ze bovendien niet nodig te hebben. Gast: “We kunnen nu met zijn drieën beslissingen nemen, maar als je geld aanneemt, krijg je iemand anders erbij die ook zijn zegje doet. Alsof je weer bij je ouders thuis woont (lacht).” Groeneveld: “Natuurlijk kan het je groei ook versnellen, maar wij hebben het op dit moment niet nodig.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!