Jonge ondernemer zijn: is dat een voor- of nadeel?

Sprout staat met de kersverse 25 onder de 25-lijst helemaal in het teken van jong ondernemerschap. Maar hoe is het nu precies om op jeugdige leeftijd te ondernemen? Heeft zoiets vooral voor- of nadelen? De jonge ondernemers uit onze lijst vertellen. 

Ondernemer Senna Waterham (17) ondervond aanvankelijk vooral problemen door haar jonge leeftijd. Op 16-jarige leeftijd wilde ze haar bedrijf SW-air al inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat bleek geen sinecure. "Eerst kon het niet eens en later weer wel", zegt ze. Met het openen van een zakelijke rekening ging het net zo, tot het uiteindelijk bij de Rabobank lukte.

Je wordt minder snel serieus genomen

Dat op jonge leeftijd ondernemen aanvankelijk nadelig kan zijn, beaamt Veerle Smit (24) van studiestartup Compendium Geneeskunde. "Want je wordt als jonge ondernemer - zeker als je geneeskunde studeert - minder snel serieus genomen. Nadat je je hebt bewezen, heeft het ook veel voordelen. Je maakt sneller contact, mensen zijn onder de indruk van je prestaties en je hebt een gunfactor. Gebruik van maken dus!"

Verbaasde blik

25 onder de 25
Bekijk hier de volledige lijst met alle 25 jonge ondernemers uit de 25 onder de 25.

Jeroen Malotaux (24) van advertentiestartup Pabbl merkt ook dat zakenpartners raar opkijken van zijn jonge leeftijd. "Mensen vinden het vaak leuk of inspirerend dat je op jonge leeftijd al aan het ondernemen bent", zegt Malotaux. "Al zie je soms wel een verbaasde blik als je een afspraak hebt met iemand die je nog niet eerder hebt ontmoet. Ze vragen dan meteen naar mijn leeftijd. Als je kennis van je business en de markt op orde is, wordt daar verder nooit meer over gesproken."

Toch merkt niet iedereen die nadelen op. Martijn Apeldoorn (24) van online applicatie-ontwikkelaar Create stelt bijvoorbeeld geen last te hebben van zijn jonge leeftijd. Zijn beste advies voor andere jonge ondernemers? "Zorg dat je je lev​elt aan je gesprekspartner ongeacht zijn leeftijd of functie. Dat scheelt enorm."

Gun-factor

Door onze leeftijd hebben we de gun-factor

Bovendien hangt het af van de branche waarin je actief bent, leert het verhaal van Curtis Penning (22) van online kunstplatform Avant Arte. De kunstwereld wordt gedomineerd door veertigers en vijftigers. "Door onze leeftijd hebben we de gun-factor. En we worden als de nieuwe generatie gezien. De kunstwereld is een wereld met veel oude mensen, waardoor wij ons onderscheiden. We maken gebruik van nieuwe methodes om kunst te verkopen. Bijvoorbeeld met Instagram." 

Eef Lamers (24) van gidslicht voor ouderen-startup Gight krijgt ook vooral enthousiaste reacties op zijn leeftijd. "Gevestigde ondernemers geeft het energie om ons een stapje verder te helpen door onze innovatieve kijk. Vooral ouderen vinden het geweldig als die 'jonge knapen' langskomen."

Maar toch, als jonge ondernemer moet je het wel allemaal zelf uitzoeken, terwijl je nog weinig levenservaring hebt opgebouwd. Modeondernemer Daniëlle Cathari (23) ziet haar jonge leeftijd daarom zowel als een voor- als nadeel. "Ik gooi mezelf als het ware een beetje in het diepe; er zijn belangrijke zaken die erbij komen kijken waar ik nog niet de knowhow van heb, maar die ik op jonge leeftijd als zelfstandige nu ervaar – heel challenging, maar ik leer er heel veel van."

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl