Victor Pereboom (18), Scholierenshop.nl

Wat online aanbieder van schoolartikelen Start 2007 Personeel 0 Omzet 2010 130.000 euro

Zijn omgeving kijkt met bewondering naar de verrichtingen van Victor Pereboom (18). Zelf blijft de eigenaar van Scholierenshop.nl er, om even zijn taalgebruik te lenen, ‘vrij nuchter’ onder. De door hem in 2007 opgerichte webwinkel voor schoolartikelen is nu online een van de grootste concurrenten van de V&D. “Op mijn dertiende was ik op zoek naar een bijbaantje. Ik dacht ‘Wat is leuk om te doen?’ Zelf had ik nog nooit aan het scripten van internetpagina’s gedaan, maar ik kende iemand die een webshop had. Ik vond het wel leuk om me daar eens in te verdiepen. Het viel me op dat er op internet alleen groothandels schoolspullen aanboden, daarom begon ik gewoon mijn eigen webshop.”

Nette groei

Inmiddels verwerkt de 6VWO’er zo’n 3.500 orders per jaar. De orderpicking en opslag worden gedaan door een sociale werkplaats in Zeist. Pereboom: “De afgelopen jaren is het aantal verkopen elke keer met de helft gestegen. Een vrij nette groei. Voor dit jaar verwacht ik minstens hetzelfde aantal.”

Scholierenshop.nl is een van de weinige online re-sellers van Eastpak. “Hoe dat tot stand gekomen is? Ik heb ze gewoon benaderd. Ik verkocht al pennen, potloden en andere basic schoolartikelen en vroeg me af wat er nog bij hoorde. En Eastpak vond de uitstraling van onze site leuk. Waarom ik ‘onze’ zeg? Oh, zo praat ik altijd als ik het over mijn bedrijf heb. Maar ik doe het alleen.”

Concurrentie

Pereboom bevestigt dat zoekmachineoptimalisatie tegenwoordig ‘key’ is voor zijn bedrijfsvoering. “Er zijn veel concurrenten bijgekomen de laatste jaren. Bol.com verkoopt nu ook agenda’s. En tassenwinkels zijn steeds meer online actief. Daar moet je proberen op in te spelen.” Op de concurrentie inspelen doet Pereboom door affiliate webshops voor scholen op te zetten en zijn aanbod te verbreden met de verkoop van kantoorartikelen.

De scholier, die in september met een opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek wil beginnen, zegt zijn huiswerk makkelijk te kunnen combineren met zijn bedrijf. “Ik ben van nature wel goed in plannen en niet iemand die tijd morst. Ik heb ook klasgenoten die gamen in hun vrije tijd, maar ik zie dit als een hobby.”