5,4 miljoen euro voor Vlaamse solar startup

De zonne-energiesector heeft het zwaar, maar vertoont ook lichtpuntjes. Het Vlaamse NovoPolymers, fabrikant van fotovoltaïsche folies, heeft 5,4 miljoen euro opgehaald. Investeringsmaatschappijen Gimv, Capricorn Cleantech Fund en de Federale Participatiemaatschappij (FPIM) zijn de geldschieters.

NovoPolymers NV is een jong Belgisch bedrijf, opgestart door managers met ervaring in de productie van zogenaamde polymeren. Dit zijn kunstmatig gecreëerde verzamelingen van moleculen die tot materialen met specifieke eigenschappen kunnen leiden. Novopolymers maakt elastische en transparante folies, die ervoor zorgen dat zonnecellen met hun bedrading vastzitten tussen de glasplaat en een backsheet. De levensduur van deze folie is twintig jaar.

De kapitaalverhoging moet NovoPolymers in staat stellen om verder te innoveren en de buitenlandse markt te veroveren. Vooral Azië is een belangrijke groeimarkt. Recentelijk is de startup de markt opgegaan met een nieuwe reeks inkapselfolies voor fotovoltaïsche modules. Die zouden niet alleen kosten besparen, maar ook aanzienlijk meer stroom leveren en duurzamer zijn.

Focus op productiecapaciteit

Het bedrijf van oprichter en CEO Johan Declerck zag het levenslicht in 2008. Het bedrijf realiseerde in 2011 zijn eerste omzet buiten Europa, nadat het eerst flink zijn productiecapaciteit heeft uitgebreid. In 2010 werd er een installatie met een capaciteit van 500MWp gebouwd en in gebruik genomen. Vorig jaar volgde er een uitbreiding naar een productiecapaciteit van 1 gigawattpiek. Volgens Declerck volgt zijn bedrijf daarmee een gepland groeitraject: “Begin 2008 hadden we de visie om productinnovatie hand in hand te laten gaan met een aanzienlijke productiecapaciteit, omdat we geloven dat dit voor een groeibedrijf gespecialiseerd in hernieuwbare energie de enige weg naar duurzame ontwikkeling is.”

Investeringsmaatschappij FPIM tekent voor de eerste keer in op deze kapitaalverhoging van 5,4 miljoen euro. GIMV en Capricorn Cleantech waren al aandeelhouder. Zij pompten in 2011 al 4,2 miljoen euro in het bedrijf.